Czujnik Prędkości Obrotowej Silnika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: Qto, VIP

veper
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: sob sie 29, 2009 20:10
Lokalizacja: szczecin

Czujnik Prędkości Obrotowej Silnika

Post autor: veper » ndz wrz 20, 2009 13:41

Witam na Vag-u wyskakuje mi taki błąd:

513 Czujnik Prędkości Obrotowej Silnika (G 28)

Może ktoś życzliwy powie mi gdzie ten czujnik się znajduje (mile widziany obrazek, zdjęcie) czy ciężko go wymienić i ewentualne koszta takiej naprawy z góry dziękuje za odp.



Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI
Posty: 3937
Rejestracja: pt cze 27, 2008 01:00

Post autor: edzio » ndz wrz 20, 2009 14:16

czujnik jest w bloku silnika.



veper
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: sob sie 29, 2009 20:10
Lokalizacja: szczecin

Post autor: veper » ndz wrz 20, 2009 17:44

edzio pisze:czujnik jest w bloku silnika.
A konkretniej ?? z przodu z tyłu pod kolektorem ssącym ?? poproszę więcej szczegółów



Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 489
Rejestracja: ndz cze 07, 2009 08:32
Lokalizacja: NY
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » pn wrz 21, 2009 23:08

veper pisze:
edzio pisze:czujnik jest w bloku silnika.
A konkretniej ?? z przodu z tyłu pod kolektorem ssącym ?? poproszę więcej szczegółów
z prawej strony jak patrzysz na sinik, z przodu, kolo skrzyni biegow na dole, no nie wiem jak ci to wytlumaczyc :grin: z tego co pamietam jest przykrecany na imbus 5, a uszczelnia go oring,



Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2584
Rejestracja: pn sty 03, 2005 00:17
Lokalizacja: gdzieś w Polsce

Post autor: zodiak » wt wrz 22, 2009 07:11

Na przykładzie jednego z silników :
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... start%3D20
Ostatnio zmieniony wt wrz 22, 2009 07:13 przez zodiak, łącznie zmieniany 1 raz.


Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI
Posty: 3937
Rejestracja: pt cze 27, 2008 01:00

Post autor: edzio » wt wrz 22, 2009 09:18

Mieniu_69 pisze:A konkretniej ?? z przodu z tyłu pod kolektorem ssącym ?? poproszę więcej szczegółów
trzeba najpierw samemu podac konkrety,co za silnik chociaż,bo mi się szklana kula popsuła :grin:



Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 489
Rejestracja: ndz cze 07, 2009 08:32
Lokalizacja: NY
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » wt wrz 22, 2009 22:48

czujnik jest w bloku silnika.
sam napisales w bloku, moja szklana kula dziala dobrze i wiem gdzie jest :mrgreen:

tu masz miejsce tego czujnika
Obrazek
Ostatnio zmieniony wt wrz 22, 2009 22:57 przez Mieniu_69, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
Jacek75
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 957
Rejestracja: czw kwie 10, 2008 09:16
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: Jacek75 » wt wrz 22, 2009 23:34

mk4 z tyłu silnika stojac przed maska na wysokosci skrzyni zaraz obok niej pod kolektorem ssacym (benzyna)


TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI
Posty: 3937
Rejestracja: pt cze 27, 2008 01:00

Post autor: edzio » śr wrz 23, 2009 00:10

Mieniu_69 pisze:sam napisales w bloku, moja szklana kula dziala dobrze i wiem gdzie jest
=D>



Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 489
Rejestracja: ndz cze 07, 2009 08:32
Lokalizacja: NY
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » śr wrz 23, 2009 18:26

edzio pisze:=D>
w czym rzecz "edku"? :chytry:



Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 26259
Rejestracja: czw lis 18, 2004 22:29
Lokalizacja: Biertowice, Małopolska

Post autor: Paweł Marek » śr wrz 23, 2009 19:10

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=110071 wynik z szukajki dla autora, a o tej"rzeczy"już nie piszcie


Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI
Posty: 3937
Rejestracja: pt cze 27, 2008 01:00

Post autor: edzio » śr wrz 23, 2009 21:05

Mieniu_69 pisze:
edzio pisze:=D>
w czym rzecz "edku"? :chytry:
Brawa dla ciebie ,że udało ci się zlokalizowac :bigok:



Awatar użytkownika
Mieniu_69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 489
Rejestracja: ndz cze 07, 2009 08:32
Lokalizacja: NY
Kontakt:

Post autor: Mieniu_69 » śr wrz 23, 2009 23:13

autor nie podal czy to diesel czy benzyna, moj post dotyczy silnika 1.9 :bajer:
Ostatnio zmieniony śr wrz 23, 2009 23:13 przez Mieniu_69, łącznie zmieniany 1 raz.



veper
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: sob sie 29, 2009 20:10
Lokalizacja: szczecin

Post autor: veper » ndz wrz 27, 2009 19:06

Mieniu_69 pisze:autor nie podal czy to diesel czy benzyna, moj post dotyczy silnika 1.9 :bajer:
Sorki problem dotyczy Golfa 4 z silnikiem 1,4 16v 98r. co prawda zlokalizowałem ten czujnik już ale wygląda na to że trzeba wymontować skrzynie biegów żeby go wymienić :grrr:



Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości