Tempomat w 1.6 16V

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

locarno_old
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 424
Rejestracja: pt gru 22, 2017 23:59

Tempomat w 1.6 16V

Post autor: locarno_old » ndz kwie 28, 2019 22:31

Witam. Czy do silnika 1.6 16V AUS możliwe jest dołożenie tempomatu ? Oznaczenie sterownika to 036906034BB.



myszazro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 460
Rejestracja: ndz maja 28, 2017 11:22
Lokalizacja: Zwierzyniec
Auto: Volkswagen Golf

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: myszazro » ndz kwie 28, 2019 23:18

Jak najbardziej



locarno_old
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 424
Rejestracja: pt gru 22, 2017 23:59

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: locarno_old » pn kwie 29, 2019 17:05

myszazro pisze:
ndz kwie 28, 2019 23:18
Jak najbardziej
Ale w takim przypadku trzeba się wpiąć bezpośrednio w sterownik ?



myszazro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 460
Rejestracja: ndz maja 28, 2017 11:22
Lokalizacja: Zwierzyniec
Auto: Volkswagen Golf

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: myszazro » pn kwie 29, 2019 21:31

Oczywiście,co jest bezproblemowe



locarno_old
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 424
Rejestracja: pt gru 22, 2017 23:59

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: locarno_old » pn kwie 29, 2019 22:53

Ale wpinam się do sterownika przez jakiś kabel w aucie czy trzeba wyprowadzić nowy przewód z puszki ECU do auta ? Bo z tym drugim jest już więcej roboty. A czytałem, że różnie z tym jest.



myszazro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 460
Rejestracja: ndz maja 28, 2017 11:22
Lokalizacja: Zwierzyniec
Auto: Volkswagen Golf

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: myszazro » pt maja 03, 2019 10:46

Ja podłączyłem z manetki prosto do komputera,czy więcej pracy raczej nie,piny są w kostce ecu,kabelek 4x0,5 albo 4x0,25 plus jeden do bezpiecznika i tyle



locarno_old
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 424
Rejestracja: pt gru 22, 2017 23:59

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: locarno_old » wt maja 14, 2019 22:15

@myszaro. Bezpośrednio na piny w gniazdku ECU czy do kostki z ECU ?

Orientujesz się może jak to wygląda w sterowniku 036906034BB ? Chodzi oto czy będę musiał dokupywać piny i wkładać je do wtyczki.



myszazro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 460
Rejestracja: ndz maja 28, 2017 11:22
Lokalizacja: Zwierzyniec
Auto: Volkswagen Golf

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: myszazro » śr maja 15, 2019 05:08

Do kostki,komp taki jak u mnie,i ich się nie lutuje tylko wciska, dlatego trzeba dobrać odpowiednie kable viewtopic.php?t=504269 tym schematem się sugerowałem



locarno_old
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 424
Rejestracja: pt gru 22, 2017 23:59

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: locarno_old » śr maja 15, 2019 23:04

A czy masz może numer części tej kostki i gniazdka w podszybiu do której podłącza się manetkę ? Czytałem, że niektóre samochody jej w ogóle nie miały.
viewtopic.php?f=140&t=509895&p=7012050#p7012050



Awatar użytkownika
Qto
_
_
Posty: 19207
Rejestracja: pt wrz 01, 2006 19:14
Lokalizacja: Guadalajara
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: Qto » czw maja 16, 2019 13:55

Złączki w podszybiu masz...tylko nie będzie tam kabli do tempomatu - trzeba dołożyć w obydwie strony...do manetki i do ECU



locarno_old
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 424
Rejestracja: pt gru 22, 2017 23:59

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: locarno_old » ndz maja 26, 2019 23:01

Zabrałem się dzisiaj za montaż tempomatu. Obecnie mam dołożoną wiązkę ze sterownika do auta. Generalnie nie było z tym większych problemów.

Mam tylko pytanie. W tej wtyczce do której się podłącza tempomat leci żółty kabel. I w gniazdku nie ma do niego pinu. Po prostu jest niewykorzystany. Do czego on był stosowany ?

Obrazek Obrazek



Awatar użytkownika
michaf1994
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 172
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: michaf1994 » śr cze 12, 2019 11:38

Wiem, ze wyszukiwarka boli... 1.6 16V (bez względu na kod silnika) jest tu opisany przeze mnie:
viewtopic.php?f=14&t=613488


Moje oczko, poradniki i przydatne tematy: https://car.fordsoft.eu/

locarno_old
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 424
Rejestracja: pt gru 22, 2017 23:59

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: locarno_old » pn cze 17, 2019 00:16

Montaż mam już ogarnięty. Chciałem tylko wiedzieć do czego jest ten kabel skoro jest niewykorzystany.

Mam jeszcze pytanie. Jak w przyszłości chciałbym dołożyć kierownicę multifunkcyjną, to czy wtedy nie będzie problemów z obsługą tempomatu z kierownicy i manetki ? Nie będzie trzeb zakładać manetki bez obsługi tempomatu:

Obrazek



Awatar użytkownika
michaf1994
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 172
Rejestracja: wt lut 21, 2017 20:36
Lokalizacja: Konin

Re: Tempomat w 1.6 16V

Post autor: michaf1994 » sob cze 22, 2019 12:48

W przypadku multi może zostać manetka, ale trzeba przełożyć kilka przewodów - wtedy traci swoje funkcje. Ja u siebie zmieniłem na ori - sterowanie z multi jest dużo wygodniejsze, a przy sprzedaży nie widać, że kombinowane


Moje oczko, poradniki i przydatne tematy: https://car.fordsoft.eu/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Volkswagen: Golf - mk4 (1997 - 2005)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości