Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kolba1209
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: sob wrz 05, 2009 11:20
Lokalizacja: warszawa

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: kolba1209 » sob mar 23, 2013 11:31

Witam serdecznie, po wielu trudach i komplikacjach wkońcu udało mi się założyć tempomat do GOLF IV 2.0 8v AZJ 115KM 2002r. hatchback,
uprzedzam tylko kolejne osoby które chciałby pobawić się w montaż tej części w silniku benzynowym,
iż w podszybiu kostka fioletowa jest wypełniona tylko dwoma pinami, także wiązkę tempomatu trzeba ciągnąć bezpośrednio do sterownika silnika.
W moim przypadku było to tak: Obrazek

Dodam że po rozebraniu kości sterownika silnika są w niej gotowe wolne piny, wystarczy zatem zarobić na nich kable. Ewentualny opis co do innych benzyniaków znalazłem na niemieckim forum http://www.golf4.de/elektronik-tacho-al ... e-gas.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Po zamontowaniu wynikł jednak problem i tu gorąca prośba do kolegów z forum o pomoc.
Po aktywowaniu tempomatu i włączeniu go w błędach silnika pojawia się: 17977 - cruise control switch (e45) implausible signal.
Pojawia się on tylko w momencie przejścia w tryb on (manetka 1j0 953 513).
Ponadto znak włączonego tempomatu na desce pojawia się tylko w momencie wciśniętego lekko w prawo przycisku ON na manetce.
Rozebrałem manetkę i sprawdziłem wszystkie ścieżki na niej i wygląda na sprawną. Przejście między wtyczką tempomatu a pinami w sterowniku silnika też jest ok, natomiast tempomat sam w sobie nie działa.
Bloki pomiarowe 066:
tempomat wyłączony-00000000
tempomat włączony ON - 00001001
tempomat włączony (dźwignia wciśnięta lekko w lewo)- 00000001
przycisk set- 00001101
przycisk res- 00001001
Generalnie wygląda jakby manetka w trybie ON była cały czas w trybie res.
Za wszystkie uwagi będzie wdzięczny.
Pozdrawiam



Awatar użytkownika
cinek2004
"
Posty: 1784
Rejestracja: pn cze 04, 2007 08:01
Lokalizacja: Warszawa - WB

Odp: Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: cinek2004 » sob mar 23, 2013 12:33

Rozbierz manetke i sprawdź styki przy przyciskach tempomatu. Mogły zasniedziec.



kolba1209
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: sob wrz 05, 2009 11:20
Lokalizacja: warszawa

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: kolba1209 » sob mar 23, 2013 13:16

SPrawdzałem, styki są ok



Awatar użytkownika
cinek2004
"
Posty: 1784
Rejestracja: pn cze 04, 2007 08:01
Lokalizacja: Warszawa - WB

Odp: Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: cinek2004 » sob mar 23, 2013 13:45

Ale nie tam gdzie wpinasz kostkę, tyko musisz rozebrać dźwignie i dobrać się do styków pod przyciskami.



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5501
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: grg474 » sob mar 23, 2013 14:55

schemat ok - pytanie jak prawidłowością podłączenia - wykonaną przez Ciebie skoro manetka ok


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

kolba1209
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: sob wrz 05, 2009 11:20
Lokalizacja: warszawa

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: kolba1209 » sob mar 23, 2013 15:21

Tak jak tłumaczyłem sprawdzałem styki manetki również poprzez jej rozebranie i wyczyszczenie styków. Jeśli chodzi o wykonanie to sprawdzałem dwa razy miernikiem każdy styk od kostki manetki do pinu na sterowniku i wszystko wygląda ok. Martwi mnie fakt iż vag podaje chyba nie takie wartości jak być powinny. Otóż na przycisku on powinno być 00000001 a nie 00001001.
Czy przyczyną może być jakiś błąd sterownika silnika?
Ostatnio zmieniony sob mar 23, 2013 15:27 przez kolba1209, łącznie zmieniany 1 raz.



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5501
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: grg474 » sob mar 23, 2013 15:27

no dokładnie - dlatego ja bym na twoim miejscu podmienił manetkę


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

kolba1209
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: sob wrz 05, 2009 11:20
Lokalizacja: warszawa

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: kolba1209 » sob mar 23, 2013 15:33

Chodzi o to żę próbowałem zwierac konkretne piny od kości wchodzącej w manetkę np. podczas włączonego tempomatu ON , powinny być zwarte piny 6z7 oraz 4z5. Po zwarciu ich nadal pokazuje wartość 00001001.
Poza tym zwierając te piny i ominając tym samym manetkę nadal pokazuje błąd 17977



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5501
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: grg474 » pn mar 25, 2013 00:35

wniosek jeden - źle zrobiona wiązka - sprawdź czy aby na pewno zrobiłeś zgodnie ze schematem


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Posty: 4117
Rejestracja: czw lip 19, 2007 18:55
Lokalizacja: Kalisz
Kontakt:

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: agrala » pn mar 25, 2013 10:33

Czy ten silnik 2.0 AZJ ma gaz na linke czy jest tu juz przepustnica elektroniczna?



riccardoa
Forum Master
Forum Master
Posty: 1242
Rejestracja: czw mar 22, 2012 09:50
Lokalizacja: WOT
Auto: Bora
Silnik: ARL

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: riccardoa » pn mar 25, 2013 12:06

kolba1209 pisze:Generalnie wygląda jakby manetka w trybie ON była cały czas w trybie res.
Nie do końca,bo w położeniu res powinno być 001011.



kolba1209
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: sob wrz 05, 2009 11:20
Lokalizacja: warszawa

Re: Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: kolba1209 » pn mar 25, 2013 15:56

riccardoa pisze:
kolba1209 pisze:Generalnie wygląda jakby manetka w trybie ON była cały czas w trybie res.
Nie do końca,bo w położeniu res powinno być 001011.
Właśnie u mnie nie zmienia się pozycja z 0 na 1 na przedostatnim bicie.
Czy ktoś może podać jakie wartości powinny występować na poszczególnych ustawieniach?
Co do wypowiedzi kolegi wcześniej AZJ ma elektroniczną przepustnicę.

grg474 sprawdzałem miernikiem wszystkie styki pomiędzy pinami na kości sterownika silnika a kością tempomatu i wszystkie są ok.
Czy ktoś wie czemu pin 4 i 7 są zwarte i wchodzą w jeden pin sterownika?



Awatar użytkownika
grg474
_
_
Posty: 5501
Rejestracja: ndz lut 27, 2011 10:56
Lokalizacja: Skarżysko

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: grg474 » pn mar 25, 2013 17:16

kolba1209 pisze:Czy ktoś wie czemu pin 4 i 7 są zwarte i wchodzą w jeden pin sterownika?
bo producent wolał zewrzec te piny w wiązce niz w manetce 4 i 7 to mostek bo 7 przekazuje jak pamietam napięcie z bezpiecznika 5 do sterownika silnika a 4 po włączeniu manetki przekazuje to napięcie spowrotem do manetki żeby przekazać poprzez manetkę i któryś z pinów (nie pamietam który bo piszę z pamieci) do sterownika silnika na inny pin. Przesuwanie przycisku on dalej powoduje jak kojarzę odcinanie przepływu z pinu 4 dalej poprzez manetkę


Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :( jest A3 8P i EOS :)

kolba1209
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 51
Rejestracja: sob wrz 05, 2009 11:20
Lokalizacja: warszawa

Problem z montażem tempomatu mk4 2.0 8v 115KM

Post autor: kolba1209 » czw mar 28, 2013 23:24

Witam serdecznie.
Za mną kolejny dzień walki z tempomatem. Sprawdziłem jeszcze raz wiązkę od sterownika silnika, piny na sterowniku, lecz tempomat nadal nie działa.
Zauważyłem dziwną zależność otóż :
zamieniłem piny 2 oraz 5 tzn pin 2 pod pin76 na sterowniku a pin 5 na 75sterownika. Efekt był dosyć ciekawy:
tempomat wyl: 0000
tempomat właczony: 0001
tempomat wlaczony set:0101
tempomat wlaczony res:1001
tempomat wlaczony przesuniety lekko w prawo:0001
niestety, tym razem po wcisnieciu przycisku res pojawia się błąd 17977 - cruise control switch (e45) implausible signal. czyli nadal przedostatni bit się nie zmienia.
Czy przyczyną może być ewentualnie rodzaj manetki (były dwa rodzaje montowane w vw ale z tego co wydawało mi się wcześnie różniły się jedynie układem przycisków a nie pinów)?



ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości