Pytanie dotyczące montowania krańcówki

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lampart » wt sie 09, 2011 15:56

witam mam pytanie. Z racji ze jak w większości Golfów mikrostyk w klapie bagażnika odmówił posłuszeństwa planuję zamontować zwykły poczciwy wyłącznik krańcowy.Wszystko posprawdzałem prąd do kabli dochodzi. Oto pytanie
czy wstawiając taką krańcówkę muszę wiercić otwór w klapie czy tylko wystarczy w plastiku klapy- chodzi o przykład ze zdjęcia?

Obrazek

oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km :okej: :satan:

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt sie 09, 2011 16:56

powinieneś wyrobić się w samym plastiku...jest tam trochę miejsca między plastikiem a samą klapą

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » wt sie 09, 2011 21:10

widać że tylko dodatkowej roboty sobie narobiłeś... zamiast wymienić mikro to chcesz coś przerabiać i to zajmie dużo więcej czasu jak wymiana mikro...

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lampart » wt sie 09, 2011 21:18

ja oczekiwałem odpowiedzi a nie umoralniania mnie.

oswoić autyzm, http://www.michalautyzm.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

seria ALH 90 km-->>soft-->>127km-->>wtryski ASV+ ASO Damian ppp ==145km :okej: :satan:

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » wt sie 09, 2011 21:23

przykładowa fotka na której widać to co napisałem w pierwszym poście http://moto.allegro.pl/tapicerka-klapy- ... 95789.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lampart » śr sie 10, 2011 14:21

Qto- dzieki za pomoc, kilka min roboty i światełko znowu działa. ole

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
wesol
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: wesol » śr sie 10, 2011 15:29

krancówki nie wymienisz np w zamku w kombi bo jej tam poprostu nie ma. Tam jest taki przesuwny bajer. najlepsze jest to ze sa trzy kabelki i jedne dają polaczenie na oswietlenie bagaznika a drugi obwód zdaje sie jest od kontrolki na szafe( otwartych drzwi) oraz alarm. Nie wiem czy tez nie zrobie takiej krancówki do tej lampki.

Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lampart » śr sie 10, 2011 15:33

ja nie mam ma szafie sygnalizatora otwartych drzwi więc jeden kabelek zaizolowałem a dwa podłączyłem pod krańcówkę i wszystko gra i buczy a właściwie świeci

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 10, 2011 15:50

Lampart pisze:ja nie mam ma szafie sygnalizatora otwartych drzwi więc jeden kabelek zaizolowałem a dwa podłączyłem pod krańcówkę i wszystko gra i buczy a właściwie świeci
to że nie masz kontrolki to nie znaczy, że ten kabelek ma być luźny...ten luźny (pewnie brązowo/czarny) to nie tylko kontrolka otwarcia bagażnika, to także sygnał do modułu komfortu a także alarmu. Bez tego kabelka alarm nie włączy się po otwarciu bagażnika a także jest możliwość zatrzaśnięcia kluczyków w bagażniku -w przypadku otwarcia auta z pilota i fizycznego otworzenia bagażnika (pozostałe drzwi są zamknięte) auto po 30s się zamknie, jeżeli w tym czasie zamknęliśmy bagażnik i przez przypadek zostawiliśmy tam kluczyk (a drugi nie jest pod ręką) to śmiało możemy iść do sklepu po 0.7l i kombinować co teraz zrobić :bajer:

Kable brązowo/niebieski oraz brązowo/czarny w przypadku takiego rozwiązania powinny zostać złączone ze sobą.

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lampart » śr sie 10, 2011 15:55

Qto- czyli ten trzeci luźny kabelek musze podłączyć tak? tzn powinienem?

czyli skręcam brązowo-niebieski z brązowo czarnym razem-podłączam je do krańcówki i ten trzeci kabelek też do krańcówki?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 10, 2011 16:03

Lampart pisze:Qto- czyli ten trzeci luźny kabelek musze podłączyć tak? tzn powinienem?
wybór należy do Ciebie, ja tylko napisałem za co odpowiada owy kabelek w oryginale
Lampart pisze:czyli skręcam brązowo-niebieski z brązowo czarnym razem-podłączam je do krańcówki i ten trzeci kabelek też do krańcówki?
zakładam że krańcówka ma dwa piny...więc do jednego dajemy kabelek brązowy (masa) a do drugiego złączone dwa pozostałe (sygnałowe do lampki bagażnika oraz modułu komfortu). Sposób połączenia kabelków dowolny.

Polecam także lekturę tego posta.

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lampart » śr sie 10, 2011 16:14

QTO to poprawię jutro te kabelki o których mówisz tylko zastanawia mnie jedna rzecz- w mikro styku miałem przegniłe styki- z 3 ostał się jeden drucik, mam nie oryginalny alarm- dokładany ciekawe czy ten alarm też korzystał z tego mikro styku czy tylko oryginalne alarmy bo jeśli korzystał to przy przegniciu mikrostyku powinien alarm wariować prawda?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pablo Corrado » śr sie 10, 2011 16:17

Dodam od siebie (z autopsji) , że taki dorabiany cycek często zachacza o krawędź w bagażniku (styk uszczelki z plastikiem wewnętrznym-taka minirynienka sie robi) i się po prostu łamie.
Jak zakładać takie coś jak na foto w pierwszym poście to tylko krańcówkę metalową i koniecznie sprawdzić czy po zamknięciu klapy nie mija krawędzi i się znów światło nie włącza.
Lepiej wydłubać ten zepsuty wyłącznik z zamka i założyć nw to miejsce mikrostyk.

Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.

Awatar użytkownika
Lampart
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Lampart » śr sie 10, 2011 16:23

światło się nie włącza po zamknięciu klapy- kwestia regulacji jeśli się ułamie plastik to wymienię na metalową

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”