TPS do regulacji ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- guti
- Mistrz KieroVWnicy 
- Kontakt:
TPS do regulacji ?
Witam , chcioalem sie dowiedziec jak moze sie objawiac zle ustawiony TPS ? Dawno dawno temu jak zakupilem Golfa , po kilkunastu dniach auto zaczeło kopcic , szaprac i palic jak smok 5 l na 30 km benzyny, poniewaz byłem jeszcze bardzo zielony w temacie motoryzacji to zaprowadzilem auto do mechanika , on mnie zapewnil ze wszystko sparawdzil , wyminiel czujnik haala i powiedizal ze bedzie juz ok. Niestety nie było , sadzilem ze sonda jest do wymiany i zabralem sie za wymiane , wiec trzeba bylo rozebrac wszystko z gory i nagle kolega zauwazyl ze kabelek idacy do wtyczki, z prawej strony wtrysku patrzac od przodu auta , jest urwany tzn  trzyma sie tylko na izolacji a sam przewod jest zasniedzialy , po podlaczeniu go auto odzyskalo obroty , odzyskało moc itd, ale to juz nie było to samo co wczesniej , juz w 5 osob nie przyspieszalo jak dawniej , no i sobie teraz znalazlem na forum tematy o TPS-ie  , i teraz taka prosba , wytłumaczcie mi   jak krowie na granicy jak to sprawdzic , jak ustawic itd  To było dawno temu cala ta afera z kabelkiem ok 3 lat temu ale jak juz powiedzialem po załozeniu tego kabelka nie było juz tak samo jak  tuz po zakupie, wiec moze przez te 3 lata aut chodz i na złym ustawieniu ? Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc. Pozdrawiam

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!! 

guti, juz to kiedys pisalem i może czytałeś , a jak nie to napisze jeszcze raz :
Tak pokrutce sprawdzenie i ustawienie TPSu wyglada tak:
Żeby sprawdzic ustawienie TPSu najpierw muszi całkowicie zamknąc przepustnicę, żaby to zrobic trzeba cofnąc całkowicie silniczek krokowy , zdjąc z niego wtyczke i do dwóch górnych pinów podłaczyc napięcie 4-6V z jakiejś baterii albo prostownika i zaleznie jak podłaczysz bieguny to silniczek albo sie wysunie albo schowa, trzeba go całkowicie schować. Wtyczke od krokowca narazie nie podłanczaj żeby znowu krokowiec nie otworzył przepustnicy. Teraz miernik w reke i podłanczasz do to pinów 1-2 (pierwsze dwa piny od kabiny pasażerskiej) , wtyczka do TPSu musi byc cały czas podpieta , przekręcasz kluczyki żeby kontrolki sie zapaliły , napiecie na pinach 1-2 przy zamknietej przepustnicy musi wynosić 0,20-0,25V jesli jest innne to odkrecic 4 śrubki torx i wyregulować. Po regulacji sprawdzic czy ściezki nie maja przerw , czyli stpniowo otwierac przepustnice i obserwowąć wskazania voltomierza, napiecie musi płynnie rosnąc cały czas , aż do otwarcia około 1/4 przepustnicy potem napiecie juz nie rosnie i utrzymuje sie na stałym poziomie 4,8-4,9V , teraz trzeba sparwdzic 2 sciezke, podłanczamy voltomierz do pinów 1-4 , przy całkowicie zamknietej przepustnicy musi byc napięcie 0,0-0,2V i nie zmieniac się az do 1/5 otwarcia przepustnicy , potem napiecie powinno płynnie wzrastac aż przy całkowiteym otwarciu przepustnicy powinno miec wartość 4,5-4,9V , warto jeszcze sprawdzic napięcie zasilające TPS , odłacz wtyczke TPSu i do pinu 1-5 wtyczki podłacz woltomierz , powinno byc napiecie około 5V
Uwaga pin środkowy nr 3 to pin pusty , nie ma go poprostu, sa tylko piny 1,2,4,5
Na koniec jeszcze zresetuj ECU - odłacz klemy od akumulatora na chwilke.
Daj mi jeszcze swój email, to wyśle ci cos fajnego o mono-jetronic/motronic

Tak pokrutce sprawdzenie i ustawienie TPSu wyglada tak:
Żeby sprawdzic ustawienie TPSu najpierw muszi całkowicie zamknąc przepustnicę, żaby to zrobic trzeba cofnąc całkowicie silniczek krokowy , zdjąc z niego wtyczke i do dwóch górnych pinów podłaczyc napięcie 4-6V z jakiejś baterii albo prostownika i zaleznie jak podłaczysz bieguny to silniczek albo sie wysunie albo schowa, trzeba go całkowicie schować. Wtyczke od krokowca narazie nie podłanczaj żeby znowu krokowiec nie otworzył przepustnicy. Teraz miernik w reke i podłanczasz do to pinów 1-2 (pierwsze dwa piny od kabiny pasażerskiej) , wtyczka do TPSu musi byc cały czas podpieta , przekręcasz kluczyki żeby kontrolki sie zapaliły , napiecie na pinach 1-2 przy zamknietej przepustnicy musi wynosić 0,20-0,25V jesli jest innne to odkrecic 4 śrubki torx i wyregulować. Po regulacji sprawdzic czy ściezki nie maja przerw , czyli stpniowo otwierac przepustnice i obserwowąć wskazania voltomierza, napiecie musi płynnie rosnąc cały czas , aż do otwarcia około 1/4 przepustnicy potem napiecie juz nie rosnie i utrzymuje sie na stałym poziomie 4,8-4,9V , teraz trzeba sparwdzic 2 sciezke, podłanczamy voltomierz do pinów 1-4 , przy całkowicie zamknietej przepustnicy musi byc napięcie 0,0-0,2V i nie zmieniac się az do 1/5 otwarcia przepustnicy , potem napiecie powinno płynnie wzrastac aż przy całkowiteym otwarciu przepustnicy powinno miec wartość 4,5-4,9V , warto jeszcze sprawdzic napięcie zasilające TPS , odłacz wtyczke TPSu i do pinu 1-5 wtyczki podłacz woltomierz , powinno byc napiecie około 5V
Uwaga pin środkowy nr 3 to pin pusty , nie ma go poprostu, sa tylko piny 1,2,4,5
Na koniec jeszcze zresetuj ECU - odłacz klemy od akumulatora na chwilke.
Daj mi jeszcze swój email, to wyśle ci cos fajnego o mono-jetronic/motronic
					Ostatnio zmieniony śr sty 24, 2007 00:24 przez homsky, łącznie zmieniany 1 raz.

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
						ja dwa lata jeździłem na totalnie rozregulowanym TPSie bo mechanik zapewniał mnie że jest dobrze , a nie było , warto sprawdzic jak jest ustawiony i czy ściezki sa całe w TPSie , to niewiele roboty , a bedziesz miał pewnścguti pisze:czy to mozliwe ze prze zten caly czas auto chodzilo na tych takich awaryjnych ustawieniach ?
Daj mi guti, swój email , to wysle ci skany z serwisówki o mono-jetronicu
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
						- guti
- Mistrz KieroVWnicy 
- Kontakt:
homsky, yanusiac@o2.pl , kurde chlopaki to gdyby nie to ze jest zimno i cimno to juz bym grzebal przy aucie  no ale jutro sie postaram jak zapiernicze kumplowi miernik
 no ale jutro sie postaram jak zapiernicze kumplowi miernik 

- guti
- Mistrz KieroVWnicy 
- Kontakt:
u mnie tez juz leci, wiec jutro bateria i miernik w lape i do dziela, mam nadzieje ze nic nie spiernicze. 
[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 12:00 am ]
a jak sie dostac do pinow z TPSa jak wtyczka jest zalozona ? kabelki naciac delikatnie ? czy jakis inny patent macie? bo ja juz nie za bardzo pamietam jak to tam jest.

[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 12:00 am ]
a jak sie dostac do pinow z TPSa jak wtyczka jest zalozona ? kabelki naciac delikatnie ? czy jakis inny patent macie? bo ja juz nie za bardzo pamietam jak to tam jest.

- 
				maciej red
- Nowicjusz 
Witam!
Czy ja tez moglbym prosic i te skany?
vw_malbork@interia.pl
A co dostepu do wtyczki TPSu to chyba wystarczy cofnac gumowa oslonke na wtyczce i zlacze bedzie dostepne. Poprawcie mnie jesli sie myle.
Pozdrawiam

Czy ja tez moglbym prosic i te skany?
vw_malbork@interia.pl
A co dostepu do wtyczki TPSu to chyba wystarczy cofnac gumowa oslonke na wtyczce i zlacze bedzie dostepne. Poprawcie mnie jesli sie myle.
Pozdrawiam
Wiktor_7, maciej red, juz wysyłam ............. 
[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 16:36 ]

[ Dodano: Sro Sty 24, 2007 16:36 ]
Tak ! Żeby miec dostep do styków kostki TPS nie trzeba zdejmować kostki tylko wystarczy zciagnąc ta gumowa osłonkę wtyczki i mamy dostęp żeby podłaczyc sie miernikiem do pinów , zreszta żeby zmierzyc napiecie na TPSie musi być włączony zapłon i wtyczka podpieta do TPSu .Wiktor_7 pisze:A co dostepu do wtyczki TPSu to chyba wystarczy cofnac gumowa oslonke na wtyczce i zlacze bedzie dostepne. Poprawcie mnie jesli sie myle.
						- guti
- Mistrz KieroVWnicy 
- Kontakt:
no dobra, na szybko sobie tak sprawdzilem sciagnalem kostke od krokowego ,ale nie cofalem silniczka , przekrecilem kluczyk i na wetknietej kostce TPS a na 1 i 2 pinie bylo 2,26  V , po przekreacaniu przepustnica recznie roslo do 4,5-4.6 V i wiecej juz nie. Wiem ze bez cofniecia silniczka krokowego ciezko cokolwiek ustawiac , ale moze ktos ma wiadomosci czy w takich warunkach ( auto tyle co odsniezone, jeszcze nie odpalane) takie napiecia moga zaistniec ? tak tylko pytam , jurto postaram sie o jakies urzadzenie do generowania napiecia 4,5 V  znaczy sie trzy paluszki baterie i bedie sie staral wszystko posprawdzac.
 znaczy sie trzy paluszki baterie i bedie sie staral wszystko posprawdzac. 
CZy temperatura silnika ma na to jakos wpływ?? dzieki jeszcze raz za pomoc , jak tylko posprawdzam wszystko to dam znac i wszystko skrzetnie opisze:)

znaczy sie trzy paluszki baterie i bedie sie staral wszystko posprawdzac.
 znaczy sie trzy paluszki baterie i bedie sie staral wszystko posprawdzac. CZy temperatura silnika ma na to jakos wpływ?? dzieki jeszcze raz za pomoc , jak tylko posprawdzam wszystko to dam znac i wszystko skrzetnie opisze:)

Guti przy nie cofnietym krokowcu cięzko cokolwiek powiedzieć na tą twoja wartość 2,26V , bo wszystko zalezy ile krokwiec w danym momencie uchylił przepustnicę.guti pisze:CZy temperatura silnika ma na to jakos wpływ??
Powiem ci tak, u mnie przy pracy silnika na wolnych obrotach czyli około 800obr wartośc TPS na 1-2 pinie wynosi około 0,8-1,0V z tego co pamietam , przy zimnym silniku wartość napięcia bedzie jeszcze wyższa ponieważ obroty sa wyższe ponad 1000obr , silnik ma większe opory , a więc krokowiec musi sporo więcej uchylic przepustnicę żeby utrzymywać większe obroty i pokonywać większe opory silnika , ile to bedzie mniej więcej voltów ? Nie wiem bo szczerze mówiąc nie sprawdzałem nigdy.
Cofniesz całkowicie krokowca aż do całkowitego zamknięcia przepustnicy to zobaczysz jakie jest prawdziwe napięcie na 1-2 pinie