[MK II] Silniczek regulacji świateł-elektryka

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

irekczek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

[MK II] Silniczek regulacji świateł-elektryka

Post autor: irekczek » pn paź 30, 2006 20:21

Witam.
Proszę o wyjaśnienie mi paru rzeczy:
zamieszczam foto silniczka + kable dochodzące do niego:
Obrazek
WIęc tak: Czy kable koloru: brązowy to zapewne masa, żółty to chyba "+" a czerwono niebieski to kabel który odbiera sygnał o zmianie napięcia co powoduje , że silniczek albo się wysuwa lub chowa. Jeśli jest inaczej to napiszcie jak?

Następna sprawa. Chciałbym ten silniczek podłączyć w ten sposób , że:
Kupuję taki przełącznik: http://www.allegro.pl/item138047673__wy ... n_off.html
i chciałbym, aby w pozycji ON silniczek się otworzył(wysunął) natomiast w pozycji OFF się schował.
Proszę o sugestie jak to podłączyć aby działało tak jak napisałem.
Proszę o wyjaśnienie do czego dokładnie służy ten kabel czerwono niebieski?
Może tak: Kabel od masy podłączyłbym na stałe, kabel plusowy wezmę np. z klaksonu, ale nie wiem do czego ten trzeci kabelek? Podejrzewam, że przy połączeniu tego kabelka z "+" silniczek się wysunie na max, gdy kabelek odłączę silniczek się schowa czy tak??
Poradźcie mi jak na przykładzie tego przełącznika połączyć kabelki silniczka z prądem , aby działało tak jak napisałem, bo już nie wiem. Z góry dzięki za pomoc!!

Awatar użytkownika
okulik
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: okulik » pn paź 30, 2006 21:10

Tutaj jest schemat oryginalnej instalacji, ale niestety nie posiadam czesci z kolorami.
Obrazek

Silniczki regulowane sa potencjometrem, przez zmiane rezystancji, wiec zeby wykorzystac ten przelacznik co pokazales, trzeba by najpierw dowiedziec sie jaka rezystancja jest na skajnych pozycjach regulatora i dolozyc takie rezystory do przelacznika.

Mam jeszcze:
br - brazowy, ge - zolty, gr/bl - szaro/niebieski, ro/bl - czerwono/niebieski,

Obrazek

Sprzedam; [url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=178273][b]zestaw, mono-wtrysk, na przerobienie z gaźnika[/b][/url]

irekczek
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: irekczek » wt paź 31, 2006 08:21

a może wie ktoś jaka jest rezystancja??
czy nie wystarczyłoby podać mu na ten kabel czerwono-niebieski 12V i silniczek się wysunie?? Czekam na pomoc. Dzięki

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr lis 01, 2006 00:14

Jestem po reanimacji regulacji reflektorów, wszystko jest tak jak piszecie, sygnał sterujący to zmieniające się napięcie z ok. 4V do 12V, ale tak na 100% to nie jestem pewien - u mnie pojawia się tam max 10V, ale na zasilaniu silniczka też mam tylko 10V - prawdopodobnie mam problem z masą zasilania, i dlatego jest tak mało.
Co do wyłącznika on/off - nie ma problemu, robisz tak - zasilanie to normalnie, tak jak pisałeś. Do dwóch zacisków wyłącznika podłączasz rezystor. Dalej - jeden zacisk podłączasz do +12V, a drugi to jest sterowanie silniczkiem (przewód czerwono-niebieski). Działa to tak:
Przycisk w pozycji ON -na sterowanie dawane jest +12V - silniczek wyjeżdża na jedną z pozycji skrajnych.
Przycisk w pozycji OFF - napięcie +12V płynie przez rezystor i dalej do sterowania.
Zmieniając wartość rezystora masz możliwość regulacji pozycji refulatora, gdy przełącznik jest w pozycji OFF. Niestety nie znam wartości rezystora - Kum w sklepie nastawny, powiedzmy 2,2k i poeksperymentuj.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”