Mały hatchback do 15 lat, benzyna lub LPG

Chcesz kupić, bądź sprowadzić auto..nie wiesz, które wybrać? Napisz o tym tutaj...

Moderatorzy: palio, jhosef, VIP

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
herbu
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Mały hatchback do 15 lat, benzyna lub LPG

Post autor: herbu » śr cze 04, 2025 12:56

Cześć.
Powoli przymierzam się do zmiany Ibizy 6L SDI na coś lekko nowszego. Nie żebym narzekał na Ibizę, ale już widać, że czas odcisnął na niej swój znak. O ile mechanicznie jest super, wszystko działa, nawet klima, przez ostatnie 5 lat jedyna awaria to podnośnik szyby, mało pali, to jednak wygląda średnio - tu rdza, tam otarcia, tam schodzi klar, jeszcze gdzie indziej coś się wgniotło.... Mnie by to wcale nie przeszkadzało, bo auta są od jeżdżenia, a nie wygladania, to żonie już mniej. I dlatego chciałby coś nowszego. Ma być benzyniak, bo jednak wszystkie jej wyjazdy to max 15 km od domu. Ewentualnie LPG, wtedy i ja będę chętnie korzystał. Nadwozie wyłącznie hatchback, silnik do 1400 pojemności, ma mieć klimę i 5 drzwi. Myślałem o czymś z Japonii - Honda Jazz, Toyota Yaris, Mazda 2, Mitsubischi Space Star lub Colt, Daihatsu Sirion/Subaru Justy, lub coś z Europy - Fabia 2/3, Fiesta mk7, Corsa D/E, Seat Ibiza, Fiat Panda.
Za autami z Japonii przemawia niezawodność i prostota konstrukcji, jednak niestety dalej mają problemy z rdzą.
Jako fan Skody przychylnym okiem patrzę na Fabię 1.4.
Sirion/Justy oraz Panda przemawiają dostępnym napędem 4x4, co u mnie w górach byłoby mile widziane.
Co Wy byście wybrali, chętnie posłucham za i przeciw (nie dyskutujmy i designie, gdyż to nie ma znaczenia).

Skoda Octavia 1.9TDI PD Obrazek

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Re: Mały hatchback do 15 lat, benzyna lub LPG

Post autor: marcin7x5 » pt cze 06, 2025 09:00

Bierz Pandę. Proste silniki 1,2 a i lpg możesz zamontować do nich

Pastusiak
Forum Master
Forum Master
Auto: VW
Silnik: 1,8T

Post autor: Pastusiak » pt cze 06, 2025 13:24

Rocznik to najgłupsze na co można patrzeć przy takich autach, bo rok albo dwa w jedną czy drugą stronę nie ma znaczenia, przy nastolatkach.
Ja bym spojrzał na Yarisa, rdza owszem ale łatwa do weryfikacji natomiast mechanika to praktycznie spokój na lata.

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » wt cze 10, 2025 12:05

Pastusiak pisze:
pt cze 06, 2025 13:24
Rocznik to najgłupsze na co można patrzeć przy takich autach, bo rok albo dwa w jedną czy drugą stronę nie ma znaczenia, przy nastolatkach.
Ja bym spojrzał na Yarisa, rdza owszem ale łatwa do weryfikacji natomiast mechanika to praktycznie spokój na lata.
Wiesz, na rocznik nie patrzę zbytnio - może to być auto 5 letnie, może być i 10, a nawet 15. Szukam czegoś, co nie będzie rdzewieć i będzie w miarę bezproblemowe mechanicznie.
Fiat Panda faktycznie wygląda interesująco.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » wt cze 10, 2025 13:27

A budżet masz nieograniczony rozumiem :)
herbu pisze:
śr cze 04, 2025 12:56

Sirion/Justy oraz Panda przemawiają dostępnym napędem 4x4,
Dorzuciłbym Swifta 4x4 i Ignisa 4x4

Przykładowo coś w ten deseń https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... HowO5.html

Awatar użytkownika
kwadrat
Forum Master
Forum Master
Auto: 2x Golf
Silnik: 2x +

Post autor: kwadrat » śr cze 11, 2025 09:07

Może Audi A2? Tylko dosyć leciwe

Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
ObrazekObrazek
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest

Awatar użytkownika
herbu
Kontakt:

Post autor: herbu » czw cze 12, 2025 21:13

kwadrat pisze:
śr cze 11, 2025 09:07
Może Audi A2? Tylko dosyć leciwe
Myślałem nad A2, ale po prześledzeniu różnych grup, jednak nie bardzo. Był tam w zasadzie jeden benzyniak, którego można brać pod uwagę, czyli 1.4 i to dopiero od jakiegoś roku poprawiony. W ogłoszeniach jest ich bardzo mało, poza tym nie grzeszą ekonomią i bezawaryjnością. Jakby tego było mało, to ponoć zaczynają się już problemy z dostępnością części, a i nie każdy mechanik chce się z tym bawić. Choć ma i swoje zalety - nie rdzewieje, jest nieźle wykonane i wyposażone, a i desing ciekawy.
Co do Ignisa 4x4, to chyba nie da się już tego znaleźć niepordzewiałego.
Swift 4x4 - to ciekawa opcja, muszę się temu bliżej przyjrzeć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chcę kupić auto”