[mk4] Błąd centralnego zamka VW Bora 1.6 kombi 2002 r
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- 
				samnaprawiam75
 - Ma gadane

- Auto: volkswagen Bora 1.6/16 v/Benzyna /Kombi Variant / 77KW/105KM/2002 r.Stan licznika 263 000
 - Silnik: BCB

[mk4] Błąd centralnego zamka VW Bora 1.6 kombi 2002 r
Mam taki  problem  że jak  jestem  w  aucie  i  zamykam  przyciskiem  klucz na  lewych drzwiach  od  kierowcy  to  zamykają  się wszystkie  drzwi  a z tyłu lewe po  zamknięciu  zaraz się otwierają .
Następny problem który mnie denerwuje to nie mogę otworzyć drzwi jak zgaszę silnik i chce wysiadać to za klamkę chwytam i drzwi , nie chcą się otworzyć ,muszę dwa razy szybka klamka otworzyć to dopiero się otwierają .
Czy każde drzwi mają oddzielny moduł iczy trzeba zrobić diagnostykę silnika żeby naprawić ?

Następny problem który mnie denerwuje to nie mogę otworzyć drzwi jak zgaszę silnik i chce wysiadać to za klamkę chwytam i drzwi , nie chcą się otworzyć ,muszę dwa razy szybka klamka otworzyć to dopiero się otwierają .
Czy każde drzwi mają oddzielny moduł iczy trzeba zrobić diagnostykę silnika żeby naprawić ?
[mk4] Re: Błąd centralnego zamka VW Bora 1.6 kombi 2002 r
Pewnie czeka cię regeneracja zamków. Możliwe że te mechanizmy gdzieś się zabrudziły nie pracując w całym zakresie.

- 
				samnaprawiam75
 - Ma gadane

- Auto: volkswagen Bora 1.6/16 v/Benzyna /Kombi Variant / 77KW/105KM/2002 r.Stan licznika 263 000

Ciężej  chodzi  zamykanie  kluczykiem  od  kierowcy  drzwi  a  od  pasażera  normalnie po  prawej  , lekko .
Czyli że centralny zamek wyczuwa opór w zamykaniu lewych drzwi od kierowcy i wtedy tylne lewe drzwi zamyka i od razu otwiera (wykrywa błąd ),o to chodzi ?.

Czyli że centralny zamek wyczuwa opór w zamykaniu lewych drzwi od kierowcy i wtedy tylne lewe drzwi zamyka i od razu otwiera (wykrywa błąd ),o to chodzi ?.
Chodzi prawdopodobnie o to że masz zimne luty na płytce w zamku i sterownik nie widzi sygnału z krańcówki jaka jest odpowiedzialna za przekazanie info o przekręceniu kluczyka w zamku. Zamek działa mechanicznie tylko. Można też sprawdzić kable w przelotce drzwi wpięte na słupkach. Nieraz tam ulegają przerwaniu.
P.s. obserwując twoją aktywność to chyba masz auto minę...

P.s. obserwując twoją aktywność to chyba masz auto minę...
- 
				samnaprawiam75
 - Ma gadane

tak  to  jest  mina  ale  potrzebuje  auta  najbardziej w  lato   ,jak  nie  uda   mi  się  naprawić do  wiosny  to VW  sprzedaje 
a gdzie jest moduł komfortu bo może tam wilgoć się dostałą ,aha i tylna klapa nie otwiera się przez pilota .Jeśli chodzi o zamek to jak się zrobi trochę cieplej to rozkręcę i poprawie zimne luty .

a gdzie jest moduł komfortu bo może tam wilgoć się dostałą ,aha i tylna klapa nie otwiera się przez pilota .Jeśli chodzi o zamek to jak się zrobi trochę cieplej to rozkręcę i poprawie zimne luty .
Modułu szukaj nad nogami kierowcy. Co to znaczy że nie otwiera klapy? Nie odblokowuje zamka czy klapa ci nie odskakuje?

- 
				samnaprawiam75
 - Ma gadane

na  pilocie  są  trzy  przyciski  ,ostatni  jest  od  tylnej klapy  i  jak  nacisnę to  powinna  się  sama  klapa  bagażnika  otworzyć  a  otwiera  się  cały  samochód  ,chyba  że  nie  ma  tej  funki  auto  i  tylko  jest  na  pilocie  guzik  .

Bora i klapa z pilota? Raczej zastępcza obudowa kluczyka.

- 
				samnaprawiam75
 - Ma gadane

No  właśnie  to  wezmę się  za  te  dwa  zamki  i sprawdzę  kostkę  tego  modułu  komfortu  .Mam    taką  funkcję  ze  jak  są  szyby  otwarte  i  zamknę  auto  pilotem  to  się  szyby  automatycznie  podnoszą  do  góry  a  jak  z  kluczyka  to  zostaną  otwarte  to  raczej  normalne  jest ?.

Tak. Kluczykiem domykasz szyby jak przekręcisz i przytrzymasz kilka sekund w tej pozycji. Tak samo można otworzyć szyby kluczykiem.
U mnie jest moduł 1j.....s i funkcja otwarcia bagażnika działa w ten sposób że otwiera całe auto a w momencie zamknięcia klapy samoczynnie zamyka całe auto-nie muszę ponownie naciskać pilota.

U mnie jest moduł 1j.....s i funkcja otwarcia bagażnika działa w ten sposób że otwiera całe auto a w momencie zamknięcia klapy samoczynnie zamyka całe auto-nie muszę ponownie naciskać pilota.
- 
				samnaprawiam75
 - Ma gadane

Wolałbym  drzwi  na  kluczyk   i  szyby  na  korbkę  bez  centralnego  bo  tracę  czas  na  naprawy  a  przez  ten  czas  to  bym  100  razy  zamknął  i  otworzył wszystkie  szyby  korbką  albo    otworzył kluczykiem i  ponownie  zamknął  auto  ,a  idzie  to  przerobić  i  odłączyć  wszystkie  moduły  i  kable  poucinać  i  na  korbkę  zrobić  szyby ?Jest  to  opcja  już jak  się  nie  da  naprawić  bo  zawsze  coś  będzie  nie  tak  .W końcu  19  letni  samochód  .

Jest. Taniej jednak wyjdzie ci naprawić to co masz. Niestety swoje lata świetności ma za sobą. Przy przepustnicy okazji naprawy zamka możesz sobie poprawić uszczelnienie drzwi aby nie przeciekała woda.

- 
				samnaprawiam75
 - Ma gadane

Zrobiłem  kodowanie  kluczyka  ale  zamków  jeszcze  nie  naprawiam  bo  czekam  aż  się  trochę  ociepli  i  będzie  na  plusie .
Czy dobrze :
1.Zapasowy kluczyk w stacyjce tak żeby się diody pozapalały
2.Oryginalny kluczyk w drzwiach od kierowcy , włączyłem zamykanie na pilocie i skręciłem kluczykiem w prawo,zaświeciła się niebieska dioda na pilocie
3.Następnie nadusiłem na pilocie otwieranie i skręciłem w lewo kluczykiem znowu zapaliła się niebieska dioda .
4.Otworzyłem drzwi wyłączyłem zapłon i ponownie włączyłem zapłon tak żeby silnik odpalił i odpali po po 2 sek

Czy dobrze :
1.Zapasowy kluczyk w stacyjce tak żeby się diody pozapalały
2.Oryginalny kluczyk w drzwiach od kierowcy , włączyłem zamykanie na pilocie i skręciłem kluczykiem w prawo,zaświeciła się niebieska dioda na pilocie
3.Następnie nadusiłem na pilocie otwieranie i skręciłem w lewo kluczykiem znowu zapaliła się niebieska dioda .
4.Otworzyłem drzwi wyłączyłem zapłon i ponownie włączyłem zapłon tak żeby silnik odpalił i odpali po po 2 sek
					Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2021 21:05 przez samnaprawiam75, łącznie zmieniany 1 raz.

To akurat jest kodowanie pilota i nie ma wpływu na odpalanie silnika.