[mk4/bora] swap hamulców

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Krystianmk2
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: czw paź 01, 2015 20:24

[mk4/bora] swap hamulców

Post autor: Krystianmk2 » wt sie 15, 2017 22:29

Cześć wszystkim mam takie pytanko czy zacisk z mercedesa 4 tłoczowy jaki jak ten podejdzie pod tarcze 324mm do seata toledo 1M oczywiście po zastosowaniu adaptera i czy jest to ogólne nie wykonalne .
http://allegro.pl/w215-cl-500-zacisk-ha ... 75460.html" onclick="window.open(this.href);return false;



tomek08
Forum Master
Forum Master
Posty: 1543
Rejestracja: czw mar 19, 2009 16:43
Lokalizacja: okolice Częstochowy

[mk4/bora] swap hamulców

Post autor: tomek08 » pn sie 28, 2017 20:55

Witam, powinno podejść, kolega miał taki zacisk w golfie mk3 na seryjnej zwrotnicy i jak się nie mylę to z taką tarczą lub większą.
Pozdrawiam.


Tomek

Krystianmk2
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: czw paź 01, 2015 20:24

[mk4/bora] swap hamulców

Post autor: Krystianmk2 » śr sie 30, 2017 20:00

Dzięki za odpowiedz



tomek08
Forum Master
Forum Master
Posty: 1543
Rejestracja: czw mar 19, 2009 16:43
Lokalizacja: okolice Częstochowy

[mk4/bora] swap hamulców

Post autor: tomek08 » czw sie 31, 2017 23:15

Witam, tu możesz poczytać na ten temat.
Chyba gdzieś na ostatniej stronie.
Pozdrawiam.


Tomek

oneblood22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 376
Rejestracja: wt lis 20, 2012 00:40
Lokalizacja: lodz

[mk4/bora] swap hamulców

Post autor: oneblood22 » ndz wrz 17, 2017 21:24

Czy przy zmianie zacisku na 4 tłoki z przodu pod tarcze 312 i z tyłu na zwykłe zaciski + tarcza 256 trzeba zmieniać pompe?



Awatar użytkownika
Powerek
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 92
Rejestracja: pt maja 22, 2015 15:37

[mk4/bora] swap hamulców

Post autor: Powerek » wt paź 10, 2017 14:34

Siemak moze nie do konca w temacie ale pytanko mam zamiar kupic 2.8 (seryjny) badz mk4 arll 230km 480 nm i chcialbym załozyc wieksze tarcze i zacisk co musze zrobic zacisk bedzie 6tłoczkowy jakie tarcze podejda do tego ;] tarcza normalnie jak kazda inna sie zakłada a zacisk na adapter tylko i bedzie smigac ? ori przewod z sruba podejdzie pod taki zacisk czy juz inny otwor z innym gwintem jest . Jak ktos obczaja te tematy moge pw :) ?



oneblood22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 376
Rejestracja: wt lis 20, 2012 00:40
Lokalizacja: lodz

[mk4/bora] swap hamulców

Post autor: oneblood22 » czw gru 21, 2017 10:14

Czy zaciski na tyl pod tarcze 256 beda takie same z tolego II AQN jak z golfa AQN? Oczywiscie naped na przod.



oneblood22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 376
Rejestracja: wt lis 20, 2012 00:40
Lokalizacja: lodz

Re: [mk4/bora] swap hamulców

Post autor: oneblood22 » śr kwie 18, 2018 16:58

ROBAL_26 pisze:
śr sty 28, 2015 21:43
Jeżeli auto w serii miało z przodu 288 to to przejściu na 312 nie ma konieczności kodowania , natomiast jeśli były 256 lub 280 to trzeba przekodować pompę ABS/ESP
W przypadku MK60 kodowanie jest w miare proste, wyciagajac po rodzaju zaciskow,
dla oski:
+0000002 = FS3 54 14"/15" (zacisk z tarczami 256,280)
+0000514 = FN3 54 15"/16" (zacisk z tarczami 288,312)
+0000517 = 2FN 42 17" (zacisk dwutloczkowy z tacza 334)
dla czterolapa:
+0000006 = FS3 54 14"/15"
+0000518 = FN3 54 15"/16"
+0000521 = 2FN 42 17"
Zatem zmieniajac z FS III dodajesz do kodowania +512 i masz 288,312, lub +515 i masz 334 dwutloczkowy.
W przypadku MK20 nie mam rozpisanego kodowania, ale zauwazylem ze kodowanie ma postac np. 03304, 13304. "1" na najwyzszej pozycji maja pompy ABS z EDS, zwykle ABS maja "0". U mnie kodowanie bylo 03304, po zmianie na 03504 ABS dziala twardziej, tzn. bardziej na sile hamuje kola. Z ciekawostek Golf IV GTI '00 z pompa MK20 ma kodowanie 13504, leon sport '99 ma 13304, leon signo '01 03304, toledo '99 03504, octavia 03304, sharan 12502, 12812. Zatem trudno powiedziec od czego to zalezy... Jesli ktos ma rozpisane kodowanie dla MK20 to z checia zapoznam sie z tym.

kodowanie dla 312 przod i 256 mm tył:
Na pompie MK20 to nie ma zbytniego pola manewru, probuj 03304, 03504, 03604 i hamuj, najlepiej po deszczu, pamietaj zeby wyjsc ze sterownika na probie drogowej. Jesli masz nowsza MK60 to kodowanie jest w miare rozpisane
Czyli z tarczami 256 na tyle i 330 na przód raczej konieczne jest przekodowanie pompy?



Awatar użytkownika
ROBAL_26
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 700
Rejestracja: ndz lip 20, 2014 18:50
Lokalizacja: Karsibór k.Wałcza

Re: [mk4/bora] swap hamulców

Post autor: ROBAL_26 » śr kwie 18, 2018 21:05

musisz mienić kodowanie pompy.ok


Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM

oneblood22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 376
Rejestracja: wt lis 20, 2012 00:40
Lokalizacja: lodz

Re: [mk4/bora] swap hamulców

Post autor: oneblood22 » czw kwie 19, 2018 09:08

ROBAL_26 pisze:
śr kwie 18, 2018 21:05
musisz mienić kodowanie pompy.ok
Według tego co napisałeś będzie ok?



Awatar użytkownika
ROBAL_26
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 700
Rejestracja: ndz lip 20, 2014 18:50
Lokalizacja: Karsibór k.Wałcza

Re: [mk4/bora] swap hamulców

Post autor: ROBAL_26 » czw kwie 19, 2018 17:28

oneblood22 pisze:
czw kwie 19, 2018 09:08
ROBAL_26 pisze:
śr kwie 18, 2018 21:05
musisz mienić kodowanie pompy.ok
Według tego co napisałeś będzie ok?
Tak :bigok:


Był ATD 101KM 240NM jest ARL+ 185KM 371NM

bartektrn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: pt sty 31, 2014 20:32
Lokalizacja: Toruń
Auto: Bora 2.8 vr6 4motion aqp / A4 b6 1.8t Q ajq ~400hp
Silnik: AQP

Re: [mk4/bora] swap hamulców

Post autor: bartektrn » wt cze 04, 2019 07:40

Witam mam bore kombi 1999r. 2.3 150hp oska robię swap na 2.8 vr6 i chce większe heble jakie i z czego dać lub jak przerobić moje? Jestem kompletnie zielony bo to moje drugie auto typowy dupowoz, do zabawy mam a4 b6 zmodzone na 400 hp i w tym siedzę dlatego pytam

Lub może ktoś z forum ma graty do zmiany hebliub wie kto ma biorę od reki!!

PS. Przód 312 z golfa 4, a3 i tył 288 może być podejdzie p&p? Czy trzeba coś zmieniać jeszcze zwrotnice? Osłony też z czego brać?

Pozdrawiam



oneblood22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 376
Rejestracja: wt lis 20, 2012 00:40
Lokalizacja: lodz

Re: [mk4/bora] swap hamulców

Post autor: oneblood22 » wt cze 04, 2019 15:54

Jak masz 2.3 150hp a chcesz 312mm na przów to wystarczy że kupisz jarzma i zaciski z golfa (2.3 170hp lub 2.8 ) może tez być skoda
Tył 288mm to musisz adaptery kupić i wtedy z VW T5



bartektrn
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 33
Rejestracja: pt sty 31, 2014 20:32
Lokalizacja: Toruń
Auto: Bora 2.8 vr6 4motion aqp / A4 b6 1.8t Q ajq ~400hp
Silnik: AQP

Re: [mk4/bora] swap hamulców

Post autor: bartektrn » śr cze 05, 2019 09:29

oneblood22 pisze:
wt cze 04, 2019 15:54
Jak masz 2.3 150hp a chcesz 312mm na przów to wystarczy że kupisz jarzma i zaciski z golfa (2.3 170hp lub 2.8 ) może tez być skoda
Tył 288mm to musisz adaptery kupić i wtedy z VW T5
A 2.8 i 2,3 170hp jakie ma heble przód tyl w Seri?
Możesz coś więcej na temat tego adaptera ? Wtedy zacisk z T5?

Ta 2,3 150hp okazała się parch szukam dalej. Jakby ktoś miał bore golfa z 2,3 lub 2,8 a nawet 3,2 biorę proszę o info.

Cos innego jest co podejdzie w miarę p&p,?



ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości