Abs - miga kontrolka - Golf 3 1.9 tdi AHU
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Auto: Leon 1M 1.4 16V
- Silnik: AXP
Abs - miga kontrolka - Golf 3 1.9 tdi AHU
Witam wczoraj pojawił mi się problem z absem, dokładnie zaczeła migać kontrolka ta pod wyłącznikiem świateł i kontrolka od hamulca ręcznego, migają równocześnie. Nie wiem co się stało, podpiołem pod vaga błędów nie ma żadnych, czujniki otrzymują sygnał. Profilaktycznie wyczyściłem je ale dalej to samo. Dodam że w tym czasie co sięzaświeciła były myte nadkola wszystkie 4 ale normalnie z węża nie myjką ciśnieniową i podpiołem się do kompa vagiem do silnika i absu, ale jedynie sprawdzić błędy, nic nie grzebałem więcej. Mam vaga be loginów więc chyba zepsuć i tak nic nie można. Aha co to są ustawienia fabryczne czy podstawowe. Narazie tam nie wchodziłem bo nie chce nic namieszać. Czy testy wyjś mogą coś pokazać? I na czym te testy polegają. Proszę o możliwie szybką pomoc, zastanawia mnie to że kontrolki igają a nie świecą i do tego obie. Migają cały czas na zgaszony i zapalonym silniku. Załączam screen z VWtoola z numerami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr wrz 20, 2006 14:12 przez ajni, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślcie ludzie to nie boli!!!
Chcesz się podpiąć pod VAGa? Daj znać!
-
- Ma gadane
Poziom w porządku też mi to przyszło do głowy już sprawdzałem jest prawie max. Kostką ruszałem i sprawdzałem, wszystkie styki czyścitkie. Kostka do absu czysta, bezpieczniki też. Dziwne, myte były tylko nadkola więc komora silnika nie była zalana. Aha ABS nie działa wogóle, na piachu wszystkie koła idą na stopa. Cały czas nie rozumiem dlaczego miga, jak coś padnie np. czujni to świeci a nie miga, za mało płyny to by migała sama od hamulca ręcznego a tu razem z absem. Zagadka i to strasznie.
-
- Ma gadane
podpiołem się vwtoolem i vag comem w bloku pamięci 001 tam jest podawana prędkość na poszczególnych kołach, jak kręce kołem to pokazuje prędkość czyli czujnik sprawny i odległośc też jest dobra bo pracuje. Czujnik ma rezystancje 1,02kohm czy też dobrze. Jak tylko go odepnę to jest błąd zapisany w abs o tym właśnie czujniku, po podłączeniu wszystkiego i wykaswaniu błędów nie ma. A kontrolki migają z częstotliwością mniej więcej raz na sekundę. Myśle podpiąć pod kompa i przejechać się kawałem czy na wszystkich kołach jest podobna prędkość ale to raczej nic nie da. Do tego laptop trzyma mi na baterii poniżej 5 minut, a auto stoi na podnośniku bo konserwacja jest robiona teraz.
-
- Ma gadane
Pisałem wyżej, płynu jest prawie max, maksimum nie przekracza więc nie powinno, nic nie robiłem z płynem w tym czasie, jest czyściutki bo zmieniany ponoć niedawno (w niemczech) zwarłem nawet na ostro kostkę od tego pływaka i jest tak samo. Ale dlaczego miga abs? 

-
- Ma gadane
RobertP pisze:a wogóle działa Ci ABS jak ostro depniesz ?
no własnie nie działa wogóle żadne koło,wszystkie idą na stopa, po pedale nic nie odbija, samo migane lampki bym olał ale abs nie działa, to jest najgorsze. Jakby cos padło to by chyba świeciło a tu miga.ajni pisze:Aha ABS nie działa wogóle, na piachu wszystkie koła idą na stopa.
tak ma oddzielny komputereidos pisze:czy system abs ma odzielny komputer? jesli tak to moze da rade go zdjagnozowac
ajni a pomyślałem sobie jakbyś jeszcze odłączył obie klemy z akumulatora na np. 2minuty i włączył, może coś jak czyściłeś wcześniej to świra dostało
spróbuj jeszcze tego odłączenia akumulatorka na kilka minut, chociaż wątpię żeby pomogło ale trzeba by spróbować ...
a masz fotkę swojej pompy z ABS-em ?
-
- Ma gadane
RobertP, klema była wczoraj odpięta z pół godziny może więcej minusowa, zero poprawy, fotki niestety nie mam, komp jest chyba na pompie absu bo tam jest duża kostka. eidos, w jaki sposób odpiąć kompa od absu? wyciągnąć wtyczkę po prostu? tylko tam jest strasznie mało miejsca. zaraz nad jest zbiornik wyrównawczy. Teraz hamulec działa ale też bez absu kontrolki migają obie, jak zaciągne reczny to świeci od ręcznego a abs dalej miga. Chyba musze szukać dobrej wróżki.