Garść wieści z frontu walk...
Rozrząd w zasadzie mam już wymieniony, silnik odpalił i choć nie miałem możliwości się przejechać to wygląda na to, że wszystko jest ok.
Aktualnie jestem na etapie regeneracji skrzyni biegów i wymiany sprzęgła.
Skrzynia jest już wymontowana i powiem tyle, że sporo mnie to kosztowało... :/ głównie zdrowia i czasu. A to przede wszystkim dlatego, że poduszka od skrzyni biegów nie dała się wykręcić...
 tzn śruba którą były przykręcone łapy po prostu się zaklinowała w tej gumie i musiałem sporo się naczołgać (brak kanału) i nakombinować żeby odkręcić łapy od skrzyni bez konieczności odkręcania tej śruby. Suma summarum udało się to zrobić i wyciągnąć skrzynię...
 tzn śruba którą były przykręcone łapy po prostu się zaklinowała w tej gumie i musiałem sporo się naczołgać (brak kanału) i nakombinować żeby odkręcić łapy od skrzyni bez konieczności odkręcania tej śruby. Suma summarum udało się to zrobić i wyciągnąć skrzynię...Śrubę musiałem odciąć szlifierką bo i tak by się dało tego inaczej zrobić. Na razie sprzęgła jeszcze nie ruszałem bo najpierw muszę wyszykować skrzynię. Skrzynia dostanie wszystko nowe bo lepiej zrobić to teraz niż potem z konieczności jak coś padnie, tym bardziej skoro jej demontaż okazuje się być dość kłopotliwy (m.in. przez dolną rozpórkę....). Dodatkowo będę montował dłuższą piątkę ze skrzyni 4S, a także wymienię ten nieszczęsny wałek od wybieraka.
Skrzynia dawca też już jest i aktualnie jestem na etapie rozbiórki skrzyni 2Y. Oczywiście staram się robić wszystko w miarę na ogarnięciu tak żeby to potem złożyć... plus do tego robię zdjęcia.
Na razie odkręciłem jedną flanszę od półośki i ujrzałem coś takiego:

Jak widać łożysko zaczęło pękać ...
Inną kwestią jest demontaż skrzyni na poszczególne segmenty. Tę mniejszą część odkręciłem ale co dalej to nie wiem. Na razie wygląda to tak:

Pytanie jest takie czy mam demontować te wszystkie zębatki? Co dokładnie powinienem odkręcić żeby dostać się do środka? I czy ktoś może mi powiedzieć gdzie dokładnie znajduje się zębatka od 5-tego biegu?
Czy powinienem zwrócić na coś szczególną uwagę w trakcie tej roboty?
Jak zwykle będę wdzięczny za pomoc.

mając zamach na stole nie odchudziłeś go.
 mając zamach na stole nie odchudziłeś go. 

"Sadzic,palic,zalegalizowac" "mam taki luz ze bieg wypada w furze,Mordo.."
 "Sadzic,palic,zalegalizowac" "mam taki luz ze bieg wypada w furze,Mordo.."