***Kupujemy używany samochód - informacje pytania, porady***
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Masz racje,tylko szkoda że nie wiesz ktòrych usuniętych postow się to tyczyło
A jeśli wiesz to już zostaw ten temat

A jeśli wiesz to już zostaw ten temat
Cześć, 
Mam pytanie, planuje w okolicach maja-czerwca kupić samochód. Przyznam, że napaliłem się na Golfa IV . I tu moje pytanie ile funduszy trzeba wyłożyć aby znaleźć Golfa IV z silnikiem 1.8 turbo (bez gazu) nadającego się do jazdy. Wiadomo, że drobne rzeczy to trzeba na bieżąco zmieniać i z tym nic się nie poradzi, ale chodzi mi o to ile orientacyjnie kosztuje samochód z tym silnikiem nadający się do jazdy. Patrzyłem allegro i tablice, lecz tam rozrzut cen jest duży i niewiadome pochodzenie.
. I tu moje pytanie ile funduszy trzeba wyłożyć aby znaleźć Golfa IV z silnikiem 1.8 turbo (bez gazu) nadającego się do jazdy. Wiadomo, że drobne rzeczy to trzeba na bieżąco zmieniać i z tym nic się nie poradzi, ale chodzi mi o to ile orientacyjnie kosztuje samochód z tym silnikiem nadający się do jazdy. Patrzyłem allegro i tablice, lecz tam rozrzut cen jest duży i niewiadome pochodzenie.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy w silniku 1.9 TDI jeśli coś się zepsuje to wysokie są koszta naprawy? Oraz jak to wychodzi w porównanie z 1.8 T ?
Pozdrawiam

Mam pytanie, planuje w okolicach maja-czerwca kupić samochód. Przyznam, że napaliłem się na Golfa IV
 . I tu moje pytanie ile funduszy trzeba wyłożyć aby znaleźć Golfa IV z silnikiem 1.8 turbo (bez gazu) nadającego się do jazdy. Wiadomo, że drobne rzeczy to trzeba na bieżąco zmieniać i z tym nic się nie poradzi, ale chodzi mi o to ile orientacyjnie kosztuje samochód z tym silnikiem nadający się do jazdy. Patrzyłem allegro i tablice, lecz tam rozrzut cen jest duży i niewiadome pochodzenie.
. I tu moje pytanie ile funduszy trzeba wyłożyć aby znaleźć Golfa IV z silnikiem 1.8 turbo (bez gazu) nadającego się do jazdy. Wiadomo, że drobne rzeczy to trzeba na bieżąco zmieniać i z tym nic się nie poradzi, ale chodzi mi o to ile orientacyjnie kosztuje samochód z tym silnikiem nadający się do jazdy. Patrzyłem allegro i tablice, lecz tam rozrzut cen jest duży i niewiadome pochodzenie.Mam jeszcze jedno pytanie, czy w silniku 1.9 TDI jeśli coś się zepsuje to wysokie są koszta naprawy? Oraz jak to wychodzi w porównanie z 1.8 T ?
Pozdrawiam

Dużych różnic nie ma. Oba mają dwumasy, oba mają turbo ze zmienną geometrią*gorzkus pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, czy w silniku 1.9 TDI jeśli coś się zepsuje to wysokie są koszta naprawy? Oraz jak to wychodzi w porównanie z 1.8 T ?
Układ paliwowy droższy w naprawie jest w TDI.
*-pierwsze TDI mają zwykłe turbo.
Re: ***Kupujemy samochód - informacje, pytania, porady***
Jakiś czas temu szukałem 1.8T ale niestety każdy egzemplarz jaki trafiałem był śmietnikiem jak ich mało. Zaniedbany silnik wydawał ostatnie tchnienia itp.gorzkus pisze:Cześć,
Mam pytanie, planuje w okolicach maja-czerwca kupić samochód. Przyznam, że napaliłem się na Golfa IV. I tu moje pytanie ile funduszy trzeba wyłożyć aby znaleźć Golfa IV z silnikiem 1.8 turbo (bez gazu) nadającego się do jazdy. Wiadomo, że drobne rzeczy to trzeba na bieżąco zmieniać i z tym nic się nie poradzi, ale chodzi mi o to ile orientacyjnie kosztuje samochód z tym silnikiem nadający się do jazdy. Patrzyłem allegro i tablice, lecz tam rozrzut cen jest duży i niewiadome pochodzenie.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy w silniku 1.9 TDI jeśli coś się zepsuje to wysokie są koszta naprawy? Oraz jak to wychodzi w porównanie z 1.8 T ?
Pozdrawiam
Utrzymanie benzyny zawsze będzie tańsze niż diesla co do rzeczy jakie mogą się zepsuć to generalnie wszystko kwestią jest to jak ktoś wcześniej dbał o samochód.
Szczerze sam szukając samochodu się wkurzałem że nic nie ma ostatecznie kupiłem drugiego Golfa IV z silnikiem 1.9TDI ASZ 130KM z polskiego salonu itp faktura książka jest potwierdzona
 , a dorwałem od niechcenia bo gość wymieniał samochód na Golfa VII itd.
, a dorwałem od niechcenia bo gość wymieniał samochód na Golfa VII itd.Najlepiej jechać do gestapowców i tam poszukać czegoś a i tak nie wiadomo co i jak tam siedzi teraz powoli to samo co u nas.
Tylko po co ??Xandar pisze:Najlepiej jechać do gestapowców i tam poszukać czegoś
To co stoi w komisach to zajeżdżony na śmierć dramat a dobre - podobnie jak u nas - jedynie w przysalonowych komisach za dużo, dużo większe pieniądze.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
						- herbu
- Forumowy spamer :) 
- Kontakt:
Dokładnie - jeśli znajdziesz w Niemczech dobre auto, to będzie dużo, dużo droższe od równie dobrego z Polski. Ot takie czasy...Piasek pisze:Tylko po co ??
To co stoi w komisach to zajeżdżony na śmierć dramat a dobre - podobnie jak u nas - jedynie w przysalonowych komisach za dużo, dużo większe pieniądze.
Dziękuję bardzo za odpowiedzi  .
.
Jeśli to możliwe to prosiłbym w takim razie o sprecyzowanie (o ile to możliwe) kosztów zakupu Golfa IV z silnikiem Diesla AJM, AUY,ASZ. W stanie nadającym się do jazdy Na prawdę nie można znaleźć 1.8 T w dobrym stanie? A jeśli bym znalazł to jak myślicie ile by on kosztował?
 Na prawdę nie można znaleźć 1.8 T w dobrym stanie? A jeśli bym znalazł to jak myślicie ile by on kosztował?

.
.Jeśli to możliwe to prosiłbym w takim razie o sprecyzowanie (o ile to możliwe) kosztów zakupu Golfa IV z silnikiem Diesla AJM, AUY,ASZ. W stanie nadającym się do jazdy
 Na prawdę nie można znaleźć 1.8 T w dobrym stanie? A jeśli bym znalazł to jak myślicie ile by on kosztował?
 Na prawdę nie można znaleźć 1.8 T w dobrym stanie? A jeśli bym znalazł to jak myślicie ile by on kosztował?- 
				ForeCast
- Gadatliwa bestia 
Wszystko można, kwestia czasu i uporu. Cena również nie jest wyznacznikiem - trafiają się trupy za duży pieniądz jak i fajne auta za średnią cenęgorzkus pisze:Na prawdę nie można znaleźć 1.8 T w dobrym stanie? A jeśli bym znalazł to jak myślicie ile by on kosztował?
Ale taka średnia kwota mi potrzebna  Żeby wiedzieć ile mi trzeba aby kupić wymarzone auto
 Żeby wiedzieć ile mi trzeba aby kupić wymarzone auto 

15-16tys + 3tys. (Rozrząd + Olej + Filtry + Ubezpieczenie + Rejestracja) (zawsze daj sobie 3tys luz na te wydatki około resztę ustal cenę sobie samgorzkus pisze:Ale taka średnia kwota mi potrzebnaŻeby wiedzieć ile mi trzeba aby kupić wymarzone auto
 )
 )- 
				ForeCast
- Gadatliwa bestia 
Moim zdaniem za 14 tysi można dostać już porządne auto, z zastrzeżeniem tego, co napisałem wyżej

[youtube][/youtube]
- Masa przeczytanych tematów o tym na co zwracać uwagę przy kupnie Passat'a
- czujnik lakieru
- komp
- prywatny mechanik (kolega) pracujący przy min. anglikach..
Dodam jeszcze tylko że zauważyłem 2 typu aut: Super wnętrze----zajechany silnik lub silnik OK-----środek tragedia....
A jeśli mówimy o komisach to komisy to pikuś... zauważyłem że jest teraz masa ludzi którzy niby prywatnie sprzedają po 1 aucie a tak naprawdę ciągną zza granicy przystanki autobusowe i robią z nich Golfy czy Passaty trzymają pół roku i na handel... ale o takim czymś dowiadujesz się dopiero na miejscu przez telefon " Nie , nie jestem handlarzem , to mój samochód ja nim jeżdżę tylko muszę zmienić na inne "...Masakra... mógłbym więcej napisać ale nie będę robił OT.
Generalnie tak jak ForeCast i inni powiedzieli Autka fajne można trafić za rozsądną kasę tylko nie można szukać najtańszych i super hiper mega okazji igieł....lepiej 10 razy sprawdzić i pytać niż kupić i płakać....

Dokładnie....Wysłałem koledze który szuka autka kilka moich spostrzeżeń na PW na temat tego co aktualnie można kupić na naszym rynku gdyż parę tygodni temu kupiłem Passat'a i powiem szczerze że na 30 obejrzanych znalazłem UWAGA, UWAGA : 2 całe bez przeszłości wypadkowej ale te 2 też mogły być po prostu dobrze zrobione....Ja powiem szczerze: Przed kupnem dziadostwa uchroniły mnie tylko:ForeCast pisze:Moim zdaniem za 14 tysi można dostać już porządne auto, z zastrzeżeniem tego, co napisałem wyżej
- Masa przeczytanych tematów o tym na co zwracać uwagę przy kupnie Passat'a
- czujnik lakieru
- komp
- prywatny mechanik (kolega) pracujący przy min. anglikach..
Dodam jeszcze tylko że zauważyłem 2 typu aut: Super wnętrze----zajechany silnik lub silnik OK-----środek tragedia....
A jeśli mówimy o komisach to komisy to pikuś... zauważyłem że jest teraz masa ludzi którzy niby prywatnie sprzedają po 1 aucie a tak naprawdę ciągną zza granicy przystanki autobusowe i robią z nich Golfy czy Passaty trzymają pół roku i na handel... ale o takim czymś dowiadujesz się dopiero na miejscu przez telefon " Nie , nie jestem handlarzem , to mój samochód ja nim jeżdżę tylko muszę zmienić na inne "...Masakra... mógłbym więcej napisać ale nie będę robił OT.
Generalnie tak jak ForeCast i inni powiedzieli Autka fajne można trafić za rozsądną kasę tylko nie można szukać najtańszych i super hiper mega okazji igieł....lepiej 10 razy sprawdzić i pytać niż kupić i płakać....
VW Golf MK4 130 PS, Skoda Octavia II FL 1.6 MPI
druga połowa robi to samo na słupy a wszystko to gigantyczna szara strefa.Prezes156 pisze:zauważyłem że jest teraz masa ludzi którzy niby prywatnie sprzedają po 1 aucie a tak naprawdę ciągną zza granicy przystanki autobusowe i robią z nich Golfy czy Passaty trzymają pół roku i na handel...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
						- szakulvip
- Gadatliwa bestia 
- Auto: Audi a4 b8
- Kontakt:
podpisuje się pod tym, z rynkiem używanych aut jest totalna PORAŻKA!Prezes156 pisze:A jeśli mówimy o komisach to komisy to pikuś... zauważyłem że jest teraz masa ludzi którzy niby prywatnie sprzedają po 1 aucie a tak naprawdę ciągną zza granicy przystanki autobusowe i robią z nich Golfy czy Passaty trzymają pół roku i na handel... ale o takim czymś dowiadujesz się dopiero na miejscu przez telefon " Nie , nie jestem handlarzem , to mój samochód ja nim jeżdżę tylko muszę zmienić na inne "
 nasz rząd już dawno powinnien się zabrać za to dziadostwo. Też szukam już ponad 2mc golfa 5 i obejrzałem same padaki w tym 4 szt. z przebiegami 120-160kkm i dwumasem do wymiany ale oczywiście sprzedający nic nie słyszy i powiem Wam jeszcze, że to nie były jakies okazje po niższych cenach rynkowych. Najgorsze jest własnie to, że jedziesz oglądać prywatne auto a okazuje się, że to jest handlarzyk który ma jedno auto i gorsze kity wciska niż duży komis. Jeszcze wielce są oburzeni jak coś człowiek znajdzie usterke. Rynek aut używanych w PL to wielki SYF!
 nasz rząd już dawno powinnien się zabrać za to dziadostwo. Też szukam już ponad 2mc golfa 5 i obejrzałem same padaki w tym 4 szt. z przebiegami 120-160kkm i dwumasem do wymiany ale oczywiście sprzedający nic nie słyszy i powiem Wam jeszcze, że to nie były jakies okazje po niższych cenach rynkowych. Najgorsze jest własnie to, że jedziesz oglądać prywatne auto a okazuje się, że to jest handlarzyk który ma jedno auto i gorsze kity wciska niż duży komis. Jeszcze wielce są oburzeni jak coś człowiek znajdzie usterke. Rynek aut używanych w PL to wielki SYF!  Nie wiem chyba do ciułam z 10tysi i kupie nową Dacie hehe
  Nie wiem chyba do ciułam z 10tysi i kupie nową Dacie hehe