Sama idea tematu skierowana jest dla tych, którzy chcą za stosunkowo małe pieniążki zrobić konkretny sprzęcik.
Krótki opis:
Cały subwoofer oparty jest na przetworniku STX AP 30-4
Skrzynia jaką zbudowałem ma 44 litrów netto.
Kanał BR jest o średnicy 10cm i długości 22 cm.
Skrzynka strojona na 42 Hz
Frontowa ścianka wytłumiona watą wygłuszającą
Całość obita wykładziną do subwooferów.
Koszty:
-Głośnik STX AP 30-4 – 155zł
-Kanał BR 10cm -15zł
-wykładzina - 16zł
-klej Pattex uniwersalny (polecam) – 12zł
-terminal – 3zł
-kabel 2x4mm– 2zł
Całość – 203zł
Oczywiście tutaj dochodzi dodatkowo wzmacniacz, ale już miałem HPB1502 500 w RMS na mostku.
Według mnie najrozsądniejszym w tej klasie cenowej wzmacniaczem do tej skrzynki jest CarPower HPB-602 225 RMS na mostku. (219 zł)
Obudowa:
Całą obudowę robiłem z płyt wiórowych 18mm z moich starych mebli. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby MDF, ale miałem stare meble więc je wykorzystałem. Wymiary 54/36/32. Sam kształt to prostopadłościan. Mogłem oczywiście tylną ściankę „pochylić” ale do mojego kombiaka akurat pasuje, tym bardziej, że czasami subik będzie grał w domu. Klejone klejem do drewna Pattex i dodatkowo co 6 cm wkręty. Całość uszczelniona silikonem uniwersalnym. Wykładzina klejona na klej Pattex (uniwersalny w tubie). Kanał BR jak już wspomniałem 10cm i długość 22cm (te 2 cm dołożyłem z PCV bo oryginalny miał 20cm). BR umieszczony na ścianie razem z głośnikiem.
Wrażenia:
Całość bardzo fajnie gra. Na razie napędzałem zestaw wzmacniaczem do subów CANTON-a 100 RMS. W pokoju totalny Armagedon. Bass jest czysty, dynamiczny, schodzi bardzo nisko. Odcięcie miałem przy 120 czyli 120 Hz w dół. Zestawik chodzi bez porównania do mojego byłego Alphadra SW 1003 8” 300/150 RMS w obudowie 48L. Na weekend podłącze go do mojego CarPowerka mostek 500Watt i zobaczymy jak to będzie w autku bo w domu naprawdę świetny.
Na koniec chyba warto podkreślić, że za takie pieniądze chyba nie ma żadnego sprzętu, który konkurowałby z tym STX.
A oto kilka fotek z samej budowy skrzyni:

I efekt końcowy :

Polecam Wszystkim taką skrzynkę na tym przetworniku.
Pozdrawiam

jednak Hertz nie taki cienki jest hehe
  jednak Hertz nie taki cienki jest hehe

kiedyś też się zastanawiałem nad STX ale nigdzie nie spotkałem tego głośnika jak gra w samochodzi i odpuściłem. Na elektrodzie.pl coś też czytałem że głośniki STX nie nadają się do aut, chodzi o wilgotność, prawda to ?
 kiedyś też się zastanawiałem nad STX ale nigdzie nie spotkałem tego głośnika jak gra w samochodzi i odpuściłem. Na elektrodzie.pl coś też czytałem że głośniki STX nie nadają się do aut, chodzi o wilgotność, prawda to ?