Jak zrobic orurowanie do FMIC, gdzie kupić materiały itd...

Forum o modyfikacjach wszystkich silników TDI. Chiptuning, turbiny, pompy, wydechy i wszystko na te tematy.

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7258
Rejestracja: czw wrz 15, 2005 13:27
Lokalizacja: Warszawa

Jak zrobic orurowanie do FMIC, gdzie kupić materiały itd...

Post autor: cowboy » czw sie 03, 2006 09:56

w tym temacie opisujemy modyfikacje FMIC i orurowania !
Ostatnio zmieniony pt maja 30, 2008 15:50 przez cowboy, łącznie zmieniany 7 razy.



diodas
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 37
Rejestracja: ndz kwie 23, 2006 19:17
Lokalizacja: szczecin

Post autor: diodas » czw sie 03, 2006 13:49

Ja na necie znalazlem tylko tu rurki : http://www.akcesco.com.pl/product_info. ... ts_id=2634
Bo w szczecinie to posucha pod tym wzgledem!
Podzielcie się jakimiś namiarami :food:



Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7258
Rejestracja: czw wrz 15, 2005 13:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: cowboy » czw sie 03, 2006 14:33

http://www.investa.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;

masz oodział w Koszalinie..



RobertP
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Posty: 2799
Rejestracja: śr gru 14, 2005 09:58
Lokalizacja: Ostróda

Post autor: RobertP » czw sie 03, 2006 14:58

diodas pisze:Ja na necie znalazlem tylko tu rurki : http://www.akcesco.com.pl/product_info. ... ts_id=2634
Bo w szczecinie to posucha pod tym wzgledem!
Podzielcie się jakimiś namiarami :food:
w Koszalinie zadzwon 0-502-53-99-32 przedstawiciel firmy Investa
jest jeszcze jakaś czeska firma ktora sprzeda 1 szt pocieta w kawalkach na zyczenie klienta mam adres emailowy tylko richard@mikrametal.cz



Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Posty: 1818
Rejestracja: sob mar 18, 2006 14:45
Lokalizacja: Świerzno
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » czw sie 03, 2006 15:54

Chłopaki ja szukam 4m rury nierdzewki o średnicy 60 mm i grubości ścianki 2 mm. Taki chcem zrobić wydech w swoim mk2. Wie ktoś gdzie takie coś można kupić??


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7258
Rejestracja: czw wrz 15, 2005 13:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: cowboy » czw sie 03, 2006 16:09

vw_vandal pisze:Chłopaki ja szukam 4m rury nierdzewki o średnicy 60 mm i grubości ścianki 2 mm.
no przeca napisałem gdzie :P
cowboy pisze:http://www.investa.pl/

masz oodział w Koszalinie..
siedziba główna w Pruszczu Gdańskim..

ps a byłem tam tydzień temu... :(

[ Dodano: Czw Sie 03, 2006 16:14 ]
prośba jak ktoś ma namiary na węże gumowe , łączniki, kolanka ...to poproszę o linka..



Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Posty: 1818
Rejestracja: sob mar 18, 2006 14:45
Lokalizacja: Świerzno
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » czw sie 03, 2006 16:17

cowboy, a tu taj :P


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7258
Rejestracja: czw wrz 15, 2005 13:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: cowboy » czw sie 03, 2006 17:12

vw_vandal pisze:cowboy, a tu taj
gdzie ? bo nie widze...



Awatar użytkownika
vw_vandal
Forum Master
Forum Master
Posty: 1818
Rejestracja: sob mar 18, 2006 14:45
Lokalizacja: Świerzno
Kontakt:

Post autor: vw_vandal » czw sie 03, 2006 17:28

cowboy pisze:gdzie ? bo nie widze...
:bigok:

Dobra odwiedziłem ich strone i jutro mój kuzynek z Wrocławia uderzy do nich i popyta co i jak!
cowboy, dzięki!! :pub:


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7258
Rejestracja: czw wrz 15, 2005 13:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: cowboy » czw sie 03, 2006 21:36

załaczam kilka fotek jak to wygląda w mk3 z klimą.... a wygląda kiepsko - mało miejsca pod alternatorem jest pompa od klimy, ciasno ale może rura fi 52mm sie jakoś wciśnie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



mirass
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 633
Rejestracja: czw lut 23, 2006 21:23
Lokalizacja: Oborniki Śląskie
Kontakt:

Post autor: mirass » czw sie 03, 2006 22:38

cowboy pisze:załaczam kilka fotek jak to wygląda w mk3 z klimą.... a wygląda kiepsko - mało miejsca pod alternatorem jest pompa od klimy, ciasno ale może rura fi 52mm sie jakoś wciśnie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
nie jest źle - jeden dzień i da sie wmontować FMIC


www.vagtune.pl tel. 502730289

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7258
Rejestracja: czw wrz 15, 2005 13:27
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: cowboy » pt sie 04, 2006 10:00

mirass pisze:nie jest źle - jeden dzień i da sie wmontować FMIC
pewno że się da :P nie da to się tylko hełmu w wojsku na lewą stronę obrócić ... kwesti tylko ile iskier trzeba będzie wykrzesać...

tak czy owak przy klimie bedzie jakaś większa wydumka... nawet jak rura się zmieści to pewnie trzeba będzie ją owinąć czymś żeby się tam nie tłukła :)

pozdro!

i dzięki za pomoc !!



mirass
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 633
Rejestracja: czw lut 23, 2006 21:23
Lokalizacja: Oborniki Śląskie
Kontakt:

Post autor: mirass » pt sie 04, 2006 11:01

cowboy pisze:
mirass pisze:nie jest źle - jeden dzień i da sie wmontować FMIC
pewno że się da :P nie da to się tylko hełmu w wojsku na lewą stronę obrócić ... kwesti tylko ile iskier trzeba będzie wykrzesać...

tak czy owak przy klimie bedzie jakaś większa wydumka... nawet jak rura się zmieści to pewnie trzeba będzie ją owinąć czymś żeby się tam nie tłukła :)

pozdro!

i dzięki za pomoc !!
no problem :smoke:


www.vagtune.pl tel. 502730289

Awatar użytkownika
spons
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 64
Rejestracja: pt sie 04, 2006 11:08
Lokalizacja: Siewierz
Kontakt:

Post autor: spons » pt sie 04, 2006 11:26

Siema, moze to komus pomoze :wink:


No i w koncu sie udalo zamontowac to ustrojstwo :D po dobrych kilku dniach kombinowania :evil: a wszystko przez ten cholerny tjuninkowy zderzak... Generalnie sprawa nie jest zbyt skomplikowana i kazdy srednio rozgarniety kretyn sobie poradzi :wink:

Na poczatek trzeba bylo zobaczyc jak sie sprawy maja:



Obrazek

Diagnoza byla jedna, albo cofne chlodnice albo zmienie zderzak. Budzet byl niski wiec decyzja szybka :wink: :

Obrazek

Poszlo w miare gladko, wystarczylo dorobic dystanse z plaskownika i zamocowac do nich poduszki trzymajace chlodnice.
Dorobilem przy okazji "uszy" do coolera, wycialem pare zbednych elementow i szybka przymiarka:

Obrazek

Z prawej strony cooler wszedl bez problemu, z lewej musialem rozwiercic zgrzewy i przesunac w gore wzmocnienie pasa.

W miedzyczasnie musialem oddac cooler do przerobki krucca bo nie zalozylbym rurki, wine kolejny raz ponosi tjuninkowy zderzak :evil: Rozmiescilem mocowania (na dole tez sa) i zabralem sie za rurki:



Obrazek

Nie obylo sie bez profesjonalnych narzedzi :wink:

Obrazek

Po kilku godzinach ciecia i przymierzania rurki byly gotowe, wystarczylo je tylko pospawac. Przytargalem spawarke ale szybko stwierdzilem ze nie pora sie teraz doskonalic w spawaniu :twisted: :P :wink: wiec poprosilem kumpla ktory ze spawarka zyje lepiej niz ja, ale i tak na koniec musialem spawac troche sam (wyszlo b. ladnie :D :wink: ). Bylo ciasno ale jakos poszlo:



Obrazek

Obrazek

Nie wyglada to zbyt rewelacyjnie ale za niespelna 50zl i 3 brofce ciezko bylo zrobic to lepiej :lol: :lol: :lol: :wink: :twisted: Spawy wyszlifowalem tylko powierzchownie zeby ich nie oslabic, na moja prosbe rurki nie byly mocno przetapiane zeby nie narobic syfu w srodku. Zostalo tylko podorabiac jakies mocowania:

Obrazek

Obrazek

Plus jeszcze po jednym na dole. Fotek brak :wink:

Efekt koncowy:

Obrazek

Wzmocnienie trzeba bylo troche podciac zeby dolo sie go przykrecic :wink:

Obrazek

Obrazek

Na koniec dobil mnie halogen umocowany w kochanym tjuninkowym zderzaku :evil: . Delikwent nie chcial sie zmiescic wiec powiedzialem mu papa :wink:

Obrazek

Narazie jezdze z jednym ale trzeba bedzie cos wymyslic :wink:

Obrazek


Eh, fajnie sie to teraz tak wkleja, w rzeczywistosci zeszlo kupe czasu i nerwow bo wiecej z tym pieprzenia niz roboty, tym bardziej ze nigdy nie wiadomo co bedzie potrzeba. Cala masa ciecia, szlifowania i dorabiania elementow, szukania czegos co akurat podpasuje w dane miejsce. Musze jeszcze uporzadkowac odpowiednio wszelkie kable i przewody. Ale coz, warto bylo :twisted:



ODPOWIEDZ

Wróć do „TDI”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości