Witam mam mały problem z "szczekającym" napinaczem paska alternatora
Założyłem pół roku temu nowy krótszy pasek i wszystko ustało lecz teraz znów o sobie przypomina.
Zauważyłem jednak teraz że z jednaj szalki alternatora pasek "siedzi" niżej, po odchyleniu paska widok był do przewidzenia zęby 3x mniejsze niż po drugiej stronie (na innych kołach np sprężarki pasek jest miarę równo ułożony)
Stąd moje pytanie czy do wszystkich alternatorów w MK3 można założyć sprzęgiełko? Mój jest 120A
Sprzęgiełko alternatora Golf III montaż
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- andrzej007
- Gadatliwa bestia
tak, tylko że musi być to sprzęgiełko dedykowane do mk III, od mk IV pasuje ale ma inne osadzenie
Numer tego sprzęgiełka ruville do mk III to EVR55471
Numer tego sprzęgiełka ruville do mk III to EVR55471
Tak jak kolega wyzej napisal,pasuje do kazdego i tylko dedykowane
- andrzej007
- Gadatliwa bestia
Sprzęgiełko założone, wszystko śmiga jak należy
Dzięki panowie
Dzięki panowie

witam,
Nie chciałem tworzyć nowego tematu gdyż problem z rolką alternatora często się pojawia ale nie znalazłem w 100% satysfakcjonującej odpowiedzi (chodzi o różnice w rozmiarach poszczególnych rolek). Oczywiście użyłem opcji "szukaj" i dowiedziałem się naprawdę sporo.
Przewertowałem całe forum (szukaj) i z tego co wyczytałem w moim samochodzie tj.
VW Golf III 1.9TDI 90KM (1Z) 1994 rok
nie ma rolki alternatora ze sprzęgłem (jest zwykła). Numer alternatora to 028903025S. Z informacji uzyskanych na forum wynika, że bez problemu można zamontować rolkę o oznaczeniu 535000110 (ze sprzęgłem). Zmierzyłem moją rolkę i ma rozmiary ok. 55mm średnica, 40mm szerokość.
Znalazłem natomiast koło (które chce zamówić) o oznaczeniu 535000110 Bosch 1127011846. Tak jak pisaliście Bosch jest tylko "pakowaczem" i w środku jest koło INA. Na zdjęciu widać oznaczenie INA f-225355.10. Sprawdziłem wymiary tego koła i jest podane: 49.5mm x 38.7mm x 17mm.
Czy to koło będzie w 100% pasować (różnią się wymiarami) i nie będzie problemów z montażem ?
Nie chciałem tworzyć nowego tematu gdyż problem z rolką alternatora często się pojawia ale nie znalazłem w 100% satysfakcjonującej odpowiedzi (chodzi o różnice w rozmiarach poszczególnych rolek). Oczywiście użyłem opcji "szukaj" i dowiedziałem się naprawdę sporo.
Przewertowałem całe forum (szukaj) i z tego co wyczytałem w moim samochodzie tj.
VW Golf III 1.9TDI 90KM (1Z) 1994 rok
nie ma rolki alternatora ze sprzęgłem (jest zwykła). Numer alternatora to 028903025S. Z informacji uzyskanych na forum wynika, że bez problemu można zamontować rolkę o oznaczeniu 535000110 (ze sprzęgłem). Zmierzyłem moją rolkę i ma rozmiary ok. 55mm średnica, 40mm szerokość.
Znalazłem natomiast koło (które chce zamówić) o oznaczeniu 535000110 Bosch 1127011846. Tak jak pisaliście Bosch jest tylko "pakowaczem" i w środku jest koło INA. Na zdjęciu widać oznaczenie INA f-225355.10. Sprawdziłem wymiary tego koła i jest podane: 49.5mm x 38.7mm x 17mm.
Czy to koło będzie w 100% pasować (różnią się wymiarami) i nie będzie problemów z montażem ?