naciaganie paska klinowego

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

majko
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: majko » ndz cze 24, 2012 04:21

dzisiaj w trakcie jazdy zgaslo mi auto, aku siadlo, pewnie przez pasek bo piszczy, a wczoraj tez mi przygasal, ale na wylaczonych swiatlach, jakos sie dokulalem. jak naciagnac pasek, bo luzny troche. pod alternatorem widzialem dosc specyficzna srube, ale nie wiem, jak sie za nia zabrac, pomoze ktos? z gory dzieki (1.3 nz)

Awatar użytkownika
antekswirol
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: antekswirol » ndz cze 24, 2012 08:48

potrzebujesz 2 kluczy 13 i chyba 17
1 popuszczasz tą mniejszą śrubę
2 bierzesz 17 (nie jestem pewien czy to 17) i przekręcasz ją do siebie. ta śruba jest o tyle specficzna że ma na sobie takie ząbki uważaj na nie bo sa dośc miękkie.
3 Jezeli naciącnołeś pasek kontrujesz to i po sprawie :)
PAMIĘTAJ ŻE PASEK MUSI DAC SIĘ UCIĄC OK 1CM JAK GO NACIŚNIESZ BO JAK BĘDZIE ZA MOCNO NACIĄGNIĘTY PEKNIE!!! :pub:

Kupię WIĄZKĘ GRZANYCH FOTELI MK2 stary lub nowy typ:) Sprzedam lakier (1,5l)+LZ7L wszystkie dodatki + czarny podkład 1l cena do ugadania
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 7#p5932497 my golf 2 1.8 RP

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz cze 24, 2012 10:46

Bez poluzowania drugiej śruby na której altek ma oś obrotu w tym momencie niszczysz ząbki na śrubie od naciągu. Więc luzujesz 2 śruby tą kontrującą i tą co wspomniałem. Możesz już nie mieć śruby z ząbkami wówczas ręką można naciągnąć alternator zakontrować drugą ręką

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

majko
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: naciaganie paska klinowego

Post autor: majko » ndz cze 24, 2012 15:37

Ok dzięki zrobione, chociaż i tak niedlugo kupie ten pasek. a i jeszcze pytanko, na właczonym silniku, napięcie na aku, oscyluje między 14 - 14.1 V, tak powinno być?

Awatar użytkownika
ajvan
Ataman
Ataman

Re: naciaganie paska klinowego

Post autor: ajvan » ndz cze 24, 2012 17:31

majko pisze:Ok dzięki zrobione, chociaż i tak niedlugo kupie ten pasek. a i jeszcze pytanko, na właczonym silniku, napięcie na aku, oscyluje między 14 - 14.1 V, tak powinno być?
jak na dany samochód to bardzo dobre ładowanie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”