MKII 1.3 NZ montaż czujnika temperatury
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MKII 1.3 NZ montaż czujnika temperatury
Jak w temacie. przed chwilą kupiłem taki czujnik w Intar Cars'ie [ 41zł ] i zastanawiam się czy poradzę sobie sam z wymianą. Mieści się on pod termostatem więc zakładając że termostat sprawny i ałto będzie zimne, to jak wyjmę stary czujnik będzie się lał płyn chłodzący? Nowy czujnik nie ma gwintu ani jakiegoś zaczepu. Jest on niekompletny czy taki ma być i wchodzi po prostu na wcisk? Czym i jak wyjąć stary? Na co zwrócić uwagę przy demontażu starego i montażu nowego? Załaczam foto czujnika:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam - Orzeł
po kolej:
robisz to na zimnym silniku!!!
odkręć i zakręć korek od zbiornika wyrównawczego - mniej płynu wyleci
zapinkę wyciągasz śrubokrętem, wyjmujesz stary czujnik, starą uszczelkę wywal i załóż nową (nie ma w zestawie - 1zł), na koniec wsadzasz zapinke i wsio.
Pamiętaj tylko o zakupie nowej uszczelki
robisz to na zimnym silniku!!!
odkręć i zakręć korek od zbiornika wyrównawczego - mniej płynu wyleci
zapinkę wyciągasz śrubokrętem, wyjmujesz stary czujnik, starą uszczelkę wywal i załóż nową (nie ma w zestawie - 1zł), na koniec wsadzasz zapinke i wsio.
Pamiętaj tylko o zakupie nowej uszczelki
kurde. Czujnik juz kupilem ale bez uszczelki. Czyli musze jeszcze raz jechac:-( Czujnik musze jakoś "wygrzebać z gniazda".. Uzyć śrubokręta czy czegoś innego? Rozumiem że nowy po prostu wciskam na miejsce? Czy jesli uda mi się "złapać" płyn który wycieknie po wyjeciu czujnika i wleję go do zbiorniczka po operacji to układ mi sie odpowietrzy czy bede musiał coś jeszcze działać?
Pozdrawiam - Orzeł
qln. Miałeś w zupełności rację. Wymiana zajęła może z 15 minut. Działałem wg wskazówek. Mam wrażenie ze auto chodzi teraz inaczej i jest nadzieja ze silnik nie pracuje juz w trybie awaryjnym. Jeszcze raz thx i daję punkcik za pomoc;)qln pisze:niczym nie łap, odkręć korek od wyrównawczego i zakręć wtedy działaj - nic, albo b niwiele poleci
Pozdrawiam - Orzeł