[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
pancerniak665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: śr maja 26, 2010 08:24
Lokalizacja: Olsztyn

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: pancerniak665 » pn sty 03, 2011 20:21

nie kolego nie da rady. Przerabiałem ten silniczek. A po co chcesz się pozbywać tego, przecież to w niczym nie przeszkadza. Jak wytniesz wspornik szybra czyli tą blache którą zaznaczyłeś to wejdzie bez problemu.Dwie rzecz musisz przerobić
1 mocowanie-otwory się nie zgrywają. Ja dołożyłem dwa płaskowniczki i spasowałem otwory
2 zębatka(w pasku jest większa i nie wejdzie do ori szybra w golfie)
A więc wybijasz zębatke z silniczka oraz z korbki z manuala
Następnie spiłowujesz trzpień przy silniczku na którym obsadzona jest zębatka-najlepiej szlifować w stożek żeby nabić zębatke (wtedy masz pewność że si nie ześliźnie przy jakimś z rzędu otwieraniu.


http://img831.imageshack.us/img831/96/abcd0007j.th.jpg

Awatar użytkownika
kisiellos
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 213
Rejestracja: pn sie 16, 2010 22:22
Lokalizacja: Szczecin

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: kisiellos » pt sty 07, 2011 00:03

takie pytanie troche glupie ale kompletnie nie znam sie na elektryce.
jak podpinaicie sie pod bezpiecznik od el.szyb?
kabel musze cignac od bezpiecznika wtedy do przelacznika i nastepnie do silniczka, do silniczka zadnego "+" nie trzeba ciagnac?



Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 5217
Rejestracja: ndz sie 29, 2004 21:24
Lokalizacja: Wieluń
Kontakt:

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: zielu » pt sty 07, 2011 11:02

jak masz wiązke od elektryki szyb to zwróć uwagę że przed przełącznikami kable się rozdzielają, to w to miejsce możesz podłączyć kable od szybera


Obrazek

Awatar użytkownika
kisiellos
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 213
Rejestracja: pn sie 16, 2010 22:22
Lokalizacja: Szczecin

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: kisiellos » pt sty 07, 2011 12:13

tylko nie mam elektrycznych szyb w tym problem :)



Awatar użytkownika
pancerniak665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: śr maja 26, 2010 08:24
Lokalizacja: Olsztyn

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: pancerniak665 » pt sty 07, 2011 17:49

kisiellos, kolego jak pociągniesz z bezpiecznika + do przełącznika , a z przełącznika na silnik, to nie musisz dawać następnego.
Przełącznik działa na zasadzie zworkowej czyli do przełącznika dochodzi cały czas prąd,dopiero jak włączysz któryś biegun w przełączniku prąd idzie dalej na silnik i szyber się otwiera lub zamyka.


http://img831.imageshack.us/img831/96/abcd0007j.th.jpg

Awatar użytkownika
kisiellos
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 213
Rejestracja: pn sie 16, 2010 22:22
Lokalizacja: Szczecin

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: kisiellos » pt sty 07, 2011 22:27

chce przelacznik zrobic w miejscu gdzie standardowo jest raczka do manualnego odsuwania. czy "+" moge wziasc z oswietlenia czy kable sa za cienkie?



Awatar użytkownika
Xabingo
Forum Master
Forum Master
Posty: 1787
Rejestracja: śr lip 11, 2007 10:52
Lokalizacja: TBU
Kontakt:

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: Xabingo » sob sty 08, 2011 12:05

kisiellos, nie dawaj z oświetlenia, ja miałem z oświetlenia i nie polecam. Pociąg nowe kable z akumulatora, pamiętaj żeby zastosować bezpiecznik.


MK2 ukończone w 95%
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Obrazek

Awatar użytkownika
kisiellos
Ma gadane
Ma gadane
Posty: 213
Rejestracja: pn sie 16, 2010 22:22
Lokalizacja: Szczecin

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: kisiellos » sob sty 08, 2011 15:32

a kabel jakiej grubosci ma byc?



Awatar użytkownika
Xabingo
Forum Master
Forum Master
Posty: 1787
Rejestracja: śr lip 11, 2007 10:52
Lokalizacja: TBU
Kontakt:

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: Xabingo » sob sty 08, 2011 16:22

kisiellos pisze:a kabel jakiej grubosci ma byc?
Gdzieś wcześniej pytałem się jakiej grubości ma być kabel i jaki bezpiecznik. Z tego co pamiętam to kabel 1,5mm, a bezpiecznik chyba 10A.


MK2 ukończone w 95%
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Obrazek

Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master
Posty: 1296
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 20:47
Lokalizacja: Krosno

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: Crayzol » śr sie 31, 2011 20:56

pytanko mam wcina wam linki szyberdachu ??


Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 5217
Rejestracja: ndz sie 29, 2004 21:24
Lokalizacja: Wieluń
Kontakt:

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: zielu » śr sie 31, 2011 22:31

nie...
moze zmień trybik :?: da się wyczepić ten z rączki i przełożyć na silniczek...


Obrazek

Awatar użytkownika
Crayzol
Forum Master
Forum Master
Posty: 1296
Rejestracja: czw kwie 08, 2010 20:47
Lokalizacja: Krosno

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: Crayzol » sob wrz 03, 2011 21:22

tz chodzi mi o to iż przy zasuwaniu szyberdachu zasuwa się ładnie, lecz przy odsuwaniu do końca słychać strzelanie w linkach


Mój Crayzolowy golf GT viewtopic.php?f=87&t=454903

MOJE AUKCJE !! http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=5370146

Mnóstwo części do mk2, mk3 seat ibiza cordoba, toledo, polo, passat b3 coś potrzebujesz? zapytaj na PW

ABF - Ale Będzie Frajda :D
Nie trąb bo jadę na glebie ! Zaraz podłogę sobie rozj**ię

Awatar użytkownika
Xabingo
Forum Master
Forum Master
Posty: 1787
Rejestracja: śr lip 11, 2007 10:52
Lokalizacja: TBU
Kontakt:

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: Xabingo » ndz wrz 04, 2011 14:28

Crayzol pisze:tz chodzi mi o to iż przy zasuwaniu szyberdachu zasuwa się ładnie, lecz przy odsuwaniu do końca słychać strzelanie w linkach
źle ustawione linki. Załóż korbkę i na otwartej osłonie kręć. Wtedy zobaczysz o co chodzi.


MK2 ukończone w 95%
Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Obrazek

Awatar użytkownika
litwin2000
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 20
Rejestracja: pt cze 24, 2011 01:08
Lokalizacja: Warszawa Bielany

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: litwin2000 » pt maja 04, 2012 17:35

Witam!
Na wstępie chciałbym przeprosić za odgrzebanie tematu, ale mam taki problem...otóż mam silnik bodajże z peugota który pasuje do mk2 ale mam problem z elektryką bo niestety ale kabelkologia stosowana w tym silnikczku mnie przerasta :rozpacz: ...więc przejdę do sedna potrzebuję znaleść + i - od tego silniczka które to mogą być kable? Na zdjęciach może za duzo nie widać ale coś się wyskrobie...
Pomóżcie koledzy bo juz białej gorączki dostaje od tych kabelków :kac: Obrazek Obrazek



ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości