Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- bkolodz
- Nowicjusz 
- Kontakt:
u mnie w vento 1.9 tdi 90KM. spalanie w zimie - cykl mieszany 4.8 - 5.0 litra a lecie 4.2-4.6 na klimie w cyklu mieszanym. Zdaje się że tn sam silnik dawali do mk3 1,9 tdi 90KM. Gdzieś kiedyś wyszukałem że katalogowe zużycie ropy dla takich silników oscyluje kolo 4.4-5.0 przy w miare spokojnej jeżdzie. Jak zaszalem na trasie do Holandii to przy 180km/h przez 300 km wziął mi 5,5l

ride for life, live for ride.....
						- dziechu
- Forum Master 
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
No popatrz, to masz mniejsze spalanie niz w danych katalogowych, gdzie jest 4,1l/100 w trasie przy 90km/h a w miescie ok.6bkolodz pisze:u mnie w vento 1.9 tdi 90KM. spalanie w zimie - cykl mieszany 4.8 - 5.0 litra a lecie 4.2-4.6 na klimie w cyklu mieszanym
 A niektorzy twierdza ze dane katalogowe sa zanizane, no chyba ze Ty zanizasz
 A niektorzy twierdza ze dane katalogowe sa zanizane, no chyba ze Ty zanizasz  )))
)))- bkolodz
- Nowicjusz 
- Kontakt:
bo ja wiem... ja nie widzę żadnegoPo co mialbys zanizac? A to juz Ty musisz wyjasnic bo powodow moga byc setki;)

Może zużycie wynika z tego jak się jeżdzi. Staram się nie szaleć i jeżdzić maksymalni9 płynnie. Nic nie poradze że mi nie wierzysz.
Niedawno w jakimś temacie pisałem o tym że brt miał stluczke, jechał naszym starym i wysłużonym Fordem Sierrą 2,3 diesel - silniik Peugota, z 85' i przebieg - bagatela 1268000 km
Trudno w to uwierzyć ale taka prawda - nie moge tego udokumentowac bo w fordzie mam licznik tylko do 100000km. i co chwilka mi sie przekręcał. Jak go kupiliśmy od znajomego mechanika mial uz ponad 500000km przejechane, ale do czego dązżę , otóż do tego że ten wyjeżdzony fordzik pali mi 5,4 litra na 100km co prawda nie ma w nim klimy - chyba ze naturalna czyli dziury w karoserii sowodowane korozją. Zaznaczę ze silnik nigdy nie byl w remoncie generalnym, a olej mial zmieniany co 10000km. MI się zdje że zużycie w dużej mierze zalezy od kierowcy, tym bardziej ze pamietam czasy kiedy palil 5.2litra a ubytek oleju byl niezauwazalny, za t teraz olej musze tylko dolewac
 choc po tej sluczce to chyba wogole auto pojdzie do kasacji
 choc po tej sluczce to chyba wogole auto pojdzie do kasacjiride for life, live for ride.....
						- vw_vandal
- Forum Master 
- Kontakt:
Chłopaki to ja musze chyba dawkę paliwa zwiększyć. Mam JR Na trasie 4,3 l (tylko nikomu nie mówcie bo jak woże kolesi do budy to pali 8l   ). Miasto 4.9 l a przytakim złotych 40 i wyciąganiu na biegach 5.5. Kiedyś nawet patrzałem ile na baku zrobie i jak pamietam było 1043 km. A jak dawkę mu zwiększe to będzie miał większego buta?
 ). Miasto 4.9 l a przytakim złotych 40 i wyciąganiu na biegach 5.5. Kiedyś nawet patrzałem ile na baku zrobie i jak pamietam było 1043 km. A jak dawkę mu zwiększe to będzie miał większego buta?

). Miasto 4.9 l a przytakim złotych 40 i wyciąganiu na biegach 5.5. Kiedyś nawet patrzałem ile na baku zrobie i jak pamietam było 1043 km. A jak dawkę mu zwiększe to będzie miał większego buta?
 ). Miasto 4.9 l a przytakim złotych 40 i wyciąganiu na biegach 5.5. Kiedyś nawet patrzałem ile na baku zrobie i jak pamietam było 1043 km. A jak dawkę mu zwiększe to będzie miał większego buta?[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
						- dziechu
- Forum Master 
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
Bkolodz - takie zuzycie jak piszez, z klima, mozesz miec w trasie. Chyba ze nie wiesz co znaczy cykl mieszany - 50% trasa, 50% miasto, a miasto miastu nie rowne. Miasto to Poznan, Wroclaw, Katowice, Warszawa itd... czyli od swiatel do swiatel 50m i stop, troche w korkach.... Nie ma sily zeby w miescie spalil 4.5l/100. Spalanie rzedu 6l/100 to norma dla 1.9 TDI (1Z), a 5.5l/100 to juz sukces. Jezeli masz silnik przerabiany, to mozesz miec dowolne efekty, ale jezeli masz silnik seryjny to chocby nie wiem w jak dobrym byl stanie, nie wiem jak dobrze docierany itd. praw fizyki nie przeskoczysz.