[mk2] strzał w sprzęgle

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

[mk2] strzał w sprzęgle

Post autor: Rafał G2 » pn kwie 24, 2006 17:56

Witam...Mój problem polega na tym, że jak wcisnąłem pedał sprzęgła to usłyszałem jakiś trzask i od tej pory sprzęgło chodzi za ciężko jeśli chodzi o jego wciskanie. Linka jest cała, w bardzo dobrym stanie, więc to nie linka, bo sprawdzałem. Co to mogło być ?? Dzięki z góry

wejlantf

Post autor: wejlantf » pn kwie 24, 2006 18:34

poprostu trzeba zajrzeć do środka sprzęgła i zobaczyć. Skoro linka jest ok to musiało coś jeb.... w środku

racer18

Post autor: racer18 » pn kwie 24, 2006 18:56

Prawdopodobnie rozleciało sie albo spadło mocowanie łożyska oporowego które przesuwa sie po wałku zdawczym podczas wciskania sprzęgła i je złącza lub rozłącza. Wykluczam sprężynę (tłumik drgań skrętnych) w tarczy sprzęgłowej bo to nie ma wpływu na siłe z jaką trzeba wciskać sprzęgło. Tak czy inaczej trzeba zajrzeć do sprzęgła (chyba że jakimś cudem przemieściło sie mocowanie linki sprzęgła przy skrzyni biegów) :D :bigok:

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » pn kwie 24, 2006 21:57

To jet naprawdę dziwne, bo sprzęgło działa bez zarzutów, tylko pedał ciężej chodzi, a jak strzeliło to luz jałowy na pedale sprzęgła zwiększył się o 2 cm i ciężej chodzi...Dodam, że sprzęgło kompletne było wymieniane 3 miesiące temu.

focc
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: focc » wt kwie 25, 2006 13:36

zobacz czy pedaliera jest cała :hmm: miałem to samo już mechanior chciał mi całą skrzynie wymieniać a okazało się że pedaliera popękała. Na szrotach ok 50 PLN. Prawie zawsze najprostsze rozwiązanie to właściwe rozwiązanie. Troche roboty jest z wymianą ale jak się zaprzesz to w 3 godz obcykasz. :partyman:

[ Dodano: Wto Kwi 25, 2006 13:38 ]
i koniecznie przesmaruj linkę sprzęgła!

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt kwie 25, 2006 17:21

ja tez tak mialem poszly mi jakies sruby mocujace tarcze sprzeglowa,tzn jest ich tam kilka i 2 mi strzelily(po peknieciu ich byl objaw bardzo lekkiego szarpania przy puszczaniu sprzegla)naprawilem to przy okazji wymiany tarczy.to chyba jakies sruby srednicy 5mm.

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » wt kwie 25, 2006 17:50

Pedały są całe, sprzęgło mi nie szarpie, pozatym, gdyby śruba się urwała to napewno by było słychać jak się mieli w środku. U mechanika jeszcze z tym nie byłem, pojeżdzę tak trochę i zaobserwuję czy przypadkiem nie zmienia się charakterystyka działania sprzęgła. Dzięki za próbę pomocy :pub:

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt kwie 25, 2006 18:20

ta sruba scieta mi lezala na dole nie zmielilo jej,a te delikatne szarpanie jest naprawde ledwo odczowalne.

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » wt kwie 25, 2006 18:42

Coś mi się wydaje że masz rację, jak bede tak jeździł to co może się stać ??...Jeżeli możesz to napisz mi jak Ci sie to stało ?? Czy pedał sprzęgła zaczął Ci nagle ciężej chodzić ??

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » wt kwie 25, 2006 18:49

stalo mi sie przy piiiiiiiiii dwujka piiiiiii i o kur.. a :grrr: .Ale patrzac na tarcze to jak by sie ukrecily wszystkie to by tarcza chyba sie posypala i nima sprzegla wcale.ale jutro popatrze dokladnie na ta stara tarcze aby zobaczyc dokladnie co te sruby trzymaja bo mam ja w firmie gdzie pracuje.a pedal zrobil sie inny ciezszy tez ale i lekko nizej zaczal brac

Awatar użytkownika
robal264
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: robal264 » wt kwie 25, 2006 19:55

nie wiem jak w vw ale kiedys dawno w poldonie to mialem tam peklo cos o nazwie lapki ktora jest jakims tam elementem w skrzyni czy cus takiego, nie pamietam tak dawno to bylo :)

Ale jezdzilem z tym troche az w koncu strzelilo mocniej i juz nie moglem biegu wrzucic :D

MK2 GTi By Robal
viewtopic.php?f=62&t=45067

Obrazek

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » śr kwie 26, 2006 19:34

sprawdzalem jesli te srubki sie wysypia to docisk caly poleci na walek i nie bedzie sprzegla a niewiem czy cos w tym momencie by sie stalo mysle ze to sprawa przypadku czy by wmielilo czy obracalo sie ale ja bym postawil na rozwalenie docisku i tarczy(jesli to jest u ciebie wogole)

Awatar użytkownika
Rafał G2
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Rafał G2 » śr kwie 26, 2006 20:38

Bez zajrzenia w skrzynię trudno zdiagnozować to zjawisko. Dzięki Piotrze za pomoc, może to jest faktycznie pęknięta śruba, a może to coś innego. Narazie nie mam kasy na naprawę, więc będe tak jeździł...Pozdrawiam :pub:

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » śr kwie 26, 2006 20:51

to znaczy koszt tej naprawy jest zaden poza kasa wydana na wyciagniecie skrzyni jak masz kumpla co pomoze to samemu skrzynie wyciagniecie do skrzyni nie trzeba zagladac.jesli to to.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”