Czy ktoś może mi podać jakie diody użyć do podświetlenia wyświetlacza przebiegu kilometrów w golfie IV.Czytałem że mają to być diody kątowe smd.Nie mogę takich znaleźć na Allegro.Może jakiś link
Jakie diody smd do licznika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie diody smd do licznika
Witam
Czy ktoś może mi podać jakie diody użyć do podświetlenia wyświetlacza przebiegu kilometrów w golfie IV.Czytałem że mają to być diody kątowe smd.Nie mogę takich znaleźć na Allegro.Może jakiś link
No i ile ich tam jest.Z góry dziękuję
kolego ...ja dopiero co zakończyłem wymianę całego podświetlenia zegarów i sprawa wygląda tak.....owszem diody smd ale są to diody 12v. Ja zrobiłem to na zwykłaych ledach 3mm i jest gites. W nocy przy dłuższej trasie i tak przyciemniam bo dośc jasno świeci.
Nie wiem czy dostaniesz takie diody smd na 12v w jakieś rozsądnej cenie.
Wymiana wszystkich niebieskich ledów kosztowała mnie niecałe 20 pln.
Co do ilości niebieskich jest łącznie 19 ( podświetlenie tarcz + zegarek+przebieg)
Nie wiem czy dostaniesz takie diody smd na 12v w jakieś rozsądnej cenie.
Wymiana wszystkich niebieskich ledów kosztowała mnie niecałe 20 pln.
Co do ilości niebieskich jest łącznie 19 ( podświetlenie tarcz + zegarek+przebieg)
Ostatnio zmieniony pn wrz 21, 2009 11:10 przez carollo, łącznie zmieniany 1 raz.
Właśnie mnie nie świeci tylko licznik kilometrów.Chciałbym tylko to wymienić więc jakie diody?carollo pisze:jesli kolega nie chce wymieniac podswietlenia całego blatu to nalezy wymienic diody od zegarka i licznika.
nie wiem czy jest sens kupować inne zegary....koszt duży a i pewnosci żadnej nie ma że bedzie jakiś lepszy efekt
Takie? http://www.allegro.pl/item735153174_art ... 10szt.html
oto jak wyglądają oryginalne diody z podświetlenia licznika i zegarka (dioda smd kątowa napięcie zasilania 12 volt):

osobiście nie bawił bym się w poszukiwania czegoś takiego tylko wykonał na diodach 3mm
a oto jak ja robiłem diody:

nóżki trzeba przyciąć tak aby nie były za długie
myśle ze fotki są na tyle wyraźne że coś widać na nich
PS. Ja robiłem wszytsko na diodach 12 woltowych

osobiście nie bawił bym się w poszukiwania czegoś takiego tylko wykonał na diodach 3mm
a oto jak ja robiłem diody:

nóżki trzeba przyciąć tak aby nie były za długie
myśle ze fotki są na tyle wyraźne że coś widać na nich
PS. Ja robiłem wszytsko na diodach 12 woltowych
Ostatnio zmieniony pn wrz 21, 2009 19:40 przez carollo, łącznie zmieniany 2 razy.