Niedziałający silniczek krokowy w Golfie III 1.6 ABU

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Maxis1982
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Niedziałający silniczek krokowy w Golfie III 1.6 ABU

Post autor: Maxis1982 » pt wrz 04, 2009 20:58

Witam. Prepraszam, jeżeli podobny temat już był na forum, ale ja nie potrafiłem takiego znaleźć.

Mam taki problem. W pewnym momencie podczas jazdy obroty wskoczyły mi na stałe na jakieś 3000-4000 obrotów na wysprzęglonym aucie. Po zatrzymaniu się, wyłączeniu auta i podniesieniu maski dostrzegłem, że silniczek krokowy jet maksymalnie wysunięty i odchyla przepustnicę co było powodem tych wysokich obrotów. Po ponownym odpaleniu auta silniczek nie zareagował i obroty nadal były bardzo wysokie. Zdjęcie klemy minusowej także nie pomogło. Wymontowałem silniczek i sprawdziłem za pomocą płaskiej baterii 4,5 Voltowej czy trzpień w silniczku się wysówa. Po zetknięciu baterią pinów 1 i 6 trzpień się chowa a po odwróceniu biegunów wysówa się. Przemyłem styki silniczka benzyną ekstrakcyjną ale po ponownym go założeniu do samochodu i zresetowaniu ECU nadal nie reguluje obrotów (nie reaguje na sygnał z ECU).

Czy jeżeli silniczek reaguje na prąd (chowa się/wysówa) to jest jakaś szansa na doprowadzenie go do stanu funkcjonalności?
Jak to zrobić?

Dodam, że tak jak napisałem w opisie silniczek krokowy jest oryginalny firmy Bosch 6 pinów, silnik MK3 1.6 ABU.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
$layer
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: $layer » pt wrz 04, 2009 21:07

Maxis1982
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Maxis1982 » pt wrz 04, 2009 23:47

Witam. A więc podpiąłem golfinę pod VAGa i wyszło mi to samo co kolega wyżej podał w linku: "błąd 00516 Styk biegu jałowego - F60"

Mam więc w związku z tym pytanie: mógłby mi ktoś poradzić jak mam się samodzielnie zabrać za zreperowanie tej usterki? Na co uważać itp.

Z góry dziękuję za pomoc.

[ Dodano: 06 Wrz 2009 22:58 ]
Chciałbym jeszcze raz odświeżyć temat gdyż nie uzyskałem odpowiedzi a nadal ją potrzebuję.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2009 22:58 przez Maxis1982, łącznie zmieniany 3 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”