golf - problem z obrotami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
golf - problem z obrotami
witam
mam maly problem z moim golfem, a mianowicie od 3 dni moj golfik nie potrafi zlapac swoich obrotow. W pierwszy dzien kiedy zauwazylem usterke golf zaczal skakac na obrotach od 800 do 1500. Przegazowalem go troche i wszystko wrocilo do normy. Jednak wieczorem problem wrocil tyle, ze obroty spadly na ok 500 i tak sie utrzymywaly na luzie, w trakcie jazdy wszystko bylo ok tyle, ze przy zatrzymywaniu sie np na czerwonym spadal na 500 obrotow ( gdzie normalnie mial cos ok 800 ) Na nastepny dzien rano nie chcial mi juz zapalic. Musialem dawac gazu aby zaskoczyl i po podtrzymaniu tego gazu okolo 2 minut silnik zaczal pracowac tyle ze znowu na 500 obrotach. Wymienilem wiec swiece, kable do swiec, paluch i kopulke. No i silnik wskoczyl na swoje stare obroty. Jezdzilem nim caly dzien z przerwami no i wszystko bo dobrze. Dopiero na nastepny dzien: odpalilem samochod wszystko ladnie ssanko sie wlaczylo po nagrzaniu spadl na 800 obrotow no i pierwsza krzyzowka tym razem falowanie od ok 400 do 1200 obrotow. Wrocilem do garazu i zaczalem czyscic przepustnice wszystkie styki i w ogole caly gaznik. falowanie ustapilo lecz on znowu trzyma ok 500 obrotow. I co to moze byc ??? Ja juz nie mam pomyslow...
Niedawno wymienialem w nim:
uszczelke pod glowica,
uszczelke kolektora ssacego,
uszczelke pod zawory,
olej,
filtry ( oleju, powietrza ), ale po tym wszystkim bylo ok ( wymienialem to okolo 3 miesiace temu )
Dodam jeszcze ze moj golfik to 1.6 benzyniak z 93 r. NIE ZAGAZOWANY !!!
Chcialem go podlaczyc pod komputer, ale niestety nie mam podpiecia kolo zapalniczki ( widocznie ten model jeszcze tego nie ma )

mam maly problem z moim golfem, a mianowicie od 3 dni moj golfik nie potrafi zlapac swoich obrotow. W pierwszy dzien kiedy zauwazylem usterke golf zaczal skakac na obrotach od 800 do 1500. Przegazowalem go troche i wszystko wrocilo do normy. Jednak wieczorem problem wrocil tyle, ze obroty spadly na ok 500 i tak sie utrzymywaly na luzie, w trakcie jazdy wszystko bylo ok tyle, ze przy zatrzymywaniu sie np na czerwonym spadal na 500 obrotow ( gdzie normalnie mial cos ok 800 ) Na nastepny dzien rano nie chcial mi juz zapalic. Musialem dawac gazu aby zaskoczyl i po podtrzymaniu tego gazu okolo 2 minut silnik zaczal pracowac tyle ze znowu na 500 obrotach. Wymienilem wiec swiece, kable do swiec, paluch i kopulke. No i silnik wskoczyl na swoje stare obroty. Jezdzilem nim caly dzien z przerwami no i wszystko bo dobrze. Dopiero na nastepny dzien: odpalilem samochod wszystko ladnie ssanko sie wlaczylo po nagrzaniu spadl na 800 obrotow no i pierwsza krzyzowka tym razem falowanie od ok 400 do 1200 obrotow. Wrocilem do garazu i zaczalem czyscic przepustnice wszystkie styki i w ogole caly gaznik. falowanie ustapilo lecz on znowu trzyma ok 500 obrotow. I co to moze byc ??? Ja juz nie mam pomyslow...
Niedawno wymienialem w nim:
uszczelke pod glowica,
uszczelke kolektora ssacego,
uszczelke pod zawory,
olej,
filtry ( oleju, powietrza ), ale po tym wszystkim bylo ok ( wymienialem to okolo 3 miesiace temu )
Dodam jeszcze ze moj golfik to 1.6 benzyniak z 93 r. NIE ZAGAZOWANY !!!
Chcialem go podlaczyc pod komputer, ale niestety nie mam podpiecia kolo zapalniczki ( widocznie ten model jeszcze tego nie ma )
za obroty biegu jałowego odpowiada silniczek krokowy,poczytaj na forum 
[ Dodano: 25 Sty 2009 21:10 ]
sprawdz połączenie kostki czujnika temp. silnika

[ Dodano: 25 Sty 2009 21:10 ]
sprawdz połączenie kostki czujnika temp. silnika
					Ostatnio zmieniony ndz sty 25, 2009 22:12 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.

tez tak podejrzewam to czarne badziewie  (silniczek krokowy) jutro pojade kupic i zobacze czy to cos pomoze ... czujnik temp ok dzieki
 (silniczek krokowy) jutro pojade kupic i zobacze czy to cos pomoze ... czujnik temp ok dzieki

(silniczek krokowy) jutro pojade kupic i zobacze czy to cos pomoze ... czujnik temp ok dzieki
					Ostatnio zmieniony ndz sty 25, 2009 22:46 przez chojny, łącznie zmieniany 1 raz.

Panowie nie wiem jak wy?Ale ja mam golfa od 3 lat 1.6 ABU każdy narzeka na te silniki,ale ja jak go sprowadziłem 3 lata temy zauważyłem jedna rzecz,ze ich ich filtr oleju po mojej wymianie i porównaniu był dłuższy kupiłem FILTRONA  co sie okazało wziąłem na wzór stary orginalny i dostałem taki jaki chciałem czy zima czy lato odpala i jeżdzi bez zadnej awari muszę dodać że mam go 3 lata i nie jest zagazowany silnik 1.6 ABU z 93 roku i ma przejechane 210000km i nigdy mi nie odmówił.Odpowiedz na wasze pytanie myśle:ze sprawka tych "lewych  obrotów jest filtr oleju "

Ostatnio zmieniony ndz sty 25, 2009 23:01 przez dolores80, łącznie zmieniany 2 razy.

[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/218151.html][img]http://images.spritmonitor.de/218151.png[/img][/url]
						co ma filtr oleju do obrotów??dolores80 pisze:Panowie nie wiem jak wy?Ale ja mam golfa od 3 lat 1.6 ABU każdy narzeka na te silniki,ale ja jak go sprowadziłem 3 lata temy zauważyłem jedna rzecz,ze ich ich filtr oleju po mojej wymianie i porównaniu był dłuższy kupiłem FILTRONA co sie okazało wziąłem na wzór stary orginalny i dostałem taki jaki chciałem czy zima czy lato odpala i jeżdzi bez zadnej awari muszę dodać że mam go 3 lata i nie jest zagazowany silnik 1.6 ABU z 93 roku i ma przejechane 210000km i nigdy mi nie odmówił.Odpowiedz na wasze pytanie myśle:ze sprawka tych "lewych obrotów jest filtr oleju "
to jak by piernik do wiatraka

zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
						[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
Re: golf - problem z obrotami
ma na pewno ,tylko trochę wyżej pod zaślepkami ,gdzie wł.ogrzewania szyby.chojny pisze:
nieraz pomaga czyszczenie,zrób reset sterownikachojny pisze:tez tak podejrzewam to czarne badziewie(silniczek krokowy) jutro pojade kupic i zobacze czy to cos pomoze ... czujnik temp ok dzieki
					Ostatnio zmieniony pn sty 26, 2009 01:02 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.

no i pojechalem kupic dzisiaj silniczek krokowy niestety maja tylko 4 pinowe ja mam u siebie 6 pinowy wiec zamowilem i czekam cierpliwie. Dzisiaj sprawdzilem jeszcze raz czujnik teperatury jest ok. Przeczyscilem tez silniczek krokowy (zdjalem ten czarny plastik i poczestowalem calosc wd40). Skrecilem wszystko i przez pewien czas (okolo 2h) bylo dobrze po czym znowu wrocil na 500 obrotow. Zresetowalem sterownik, ale po tym dalej 500  Zobacze co bedzie jak wstawie nowy silniczek.
 Zobacze co bedzie jak wstawie nowy silniczek. 
[ Dodano: 26 Sty 2009 20:25 ]
[ Dodano: 29 Sty 2009 22:44 ]
i tak wstawilem dzisiaj nowy silniczek krokowy (jakis zamiennik firmy getz) i co prawda pierwsze 50 km cos nie mial jeszcze swoich obrotow, ale potem wszystko wrocilo do normy. takze dzieki norek111 za porade a co do tego polaczenia do komputera to chyba ten golf tego nie ma bo szukalem juz wszedzie i nic nie znalazlem ...
 a co do tego polaczenia do komputera to chyba ten golf tego nie ma bo szukalem juz wszedzie i nic nie znalazlem ...

Zobacze co bedzie jak wstawie nowy silniczek.
 Zobacze co bedzie jak wstawie nowy silniczek. [ Dodano: 26 Sty 2009 20:25 ]
tam tez nic nie ma :/edzio pisze:ma na pewno ,tylko trochę wyżej pod zaślepkami ,gdzie wł.ogrzewania szyby.chojny pisze:
[ Dodano: 29 Sty 2009 22:44 ]
i tak wstawilem dzisiaj nowy silniczek krokowy (jakis zamiennik firmy getz) i co prawda pierwsze 50 km cos nie mial jeszcze swoich obrotow, ale potem wszystko wrocilo do normy. takze dzieki norek111 za porade
 a co do tego polaczenia do komputera to chyba ten golf tego nie ma bo szukalem juz wszedzie i nic nie znalazlem ...
 a co do tego polaczenia do komputera to chyba ten golf tego nie ma bo szukalem juz wszedzie i nic nie znalazlem ...Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 52 gości