czyszczenie nagrzewnicy

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

mateo mkII
Mały gagatek
Mały gagatek

czyszczenie nagrzewnicy

Post autor: mateo mkII » ndz gru 07, 2008 15:52

witam mam pytanie jak najlepiej wyczyscic nagrzewnice bez wyciagania?

mateo

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » ndz gru 07, 2008 16:01

Przeżeraczem do układów chłodzenia ale wtedy masz 90% szans, że nagrzewnica się i tak rozszczelni i szyby będą parować, a płynu będzie ubywać. Nagrzewnica to koszt 35zł za nową i dniówka zmarnowana na wymianę. Inną sprawą są też termostaty na przewodach idących do nagrzewnicy. Jak je masz to je zastąp rurkami miedzianymi i zobacz czy auto będzie lepiej grzało.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » ndz gru 07, 2008 22:06

zgadzam się z TAZ, nie polecam żadnych takich specyfików kiedyś coś takiego sobie zaaplikowałem i układ chłodzenia zaczął przeciekać. Co do wymiany nagrzewnicy najlepiej wygospodaruj sobie dzień wolny i sam to zrób - praca jest prosta i przyjemna, lecz czasochłonna i mechanicy na tym zdzierają. Samą nagrzewnicę warto kupić dobrej firmy by starczyła na kolejne kilkanaście lat :)

Awatar użytkownika
krzysio1985
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: krzysio1985 » ndz gru 07, 2008 22:16

mialem ten sam problem...plukalem ja odkamieniaczami, na chwile poprawa...nastepne podejscie to ocet...poprawa znikoma...wkoncu nadeszla chwila wymiany...nagrzewnica 37zl plus ten krociec wychodzacy z boku silnika 2,60(bo on tez moze zapowietrzac nagrzewnice)i w samochodzie sauna:DDDD po wyjeciu starej zdziwilem sie ze jest w tak dobrym stanie do momentu gdy nie dmuchnalem w nia...zator porzadny, musialem tak dmuchanc ze jak wylecialo z drugiego konca to mi oko zalalo:) nie baw sie w pol srodki bo wiele nie zwojujesz...aha jakbys jednak plukal caly uklad to ostroznie bo slyszalem ze uszcelki leca szybciutko...

memekk222
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: memekk222 » ndz gru 07, 2008 23:38

panowie moze macie racie. płukanie to pół serodek,ja tez mialem zabita nagrzewnice tez mialem ja wymienic ledwo grzała.liczylem sie ze jesli cos do niej wleje lub do calego silnika to moze sie to zle skaczyc .zaryzykowałem rozłaczylem nagrzewnice od silnika.przewody idace do nagrz.złaczylem ze soba zeby silnik normalnie gugl pracowac .z nagrzewnicy wyciagłem plyn wlalem tam bytelke octu po ok 7godz odessalem ocet ,poprawa kosmiczna duzo lepierj grzeje cieplej a golfiku operacie przeprowadzilem ok rok temu i wszystko szczelne nic nie cieknie nie paruje. mysle ze warto zaryzykowac 2zlote na ocet i ok 1godz zeby to ztobic a jesli nie pomoze to mozna powtuzyc lub dopiero ja wymienic .mysle ze to dobre rozwiazanie

mateo mkII
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mateo mkII » pn gru 08, 2008 10:56

a jak myslicie nagrzewnica tylko ori czy moze byc jakis zamiennik?

mateo

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » pn gru 08, 2008 11:09

mateo mkII pisze:a jak myslicie nagrzewnica tylko ori czy moze byc jakis zamiennik?
może być zamiennik w niczym to nie przeszkadza
Ostatnio zmieniony pn gru 08, 2008 11:10 przez Szosownik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zodiak
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: zodiak » pn gru 08, 2008 11:16

Polecam FEBI (choć ja w mk2 wymieniłem na używkę oryginał w bardzo dobrym stanie).

Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pn gru 08, 2008 11:19

Ja bardzo nie polecam marki TOPRAN w tym przypadku. Sam zakupiłem taką i dwa razy ją wyjmowałem bo śmierdziała strasznie. Po prostu nie dało się w aucie wytrzymać. Nawet wymycie pod ciśnieniem rozcieńczalnikami nic nie dało i dalej śmierdziała. Co prawda nie aż tak bardzo ale na dłuższą metę głowa zaczynała boleć od tego smrodu. :grrr:

Awatar użytkownika
Szosownik
Forum Master
Forum Master

Post autor: Szosownik » pn gru 08, 2008 11:20

zodiak pisze:Polecam FEBI (choć ja w mk2 wymieniłem na używkę oryginał w bardzo dobrym stanie).
Febi jest w porządku
a z używkami to różnie bywa

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”