MFA
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MFA
Witam! Posiadam Komputer MFA ale działa mi tylko temp zewnętrzna i oleju;/ Przedkość, przebieg itd w ogóle sie nie rusza. Do zegarów jest podpięty wężyk z silnika .
Proszę o jakis schemat instalacji MFA? Proszę też o jakieś sugestie dlaczego to nie działa.
[ Dodano: 14 Sty 2008 11:38 ]
wielie dzięki za pomoc!:/
Proszę o jakis schemat instalacji MFA? Proszę też o jakieś sugestie dlaczego to nie działa.
[ Dodano: 14 Sty 2008 11:38 ]
wielie dzięki za pomoc!:/
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Zrób restart komputera
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
my mamy linke1 6 D pisze:Może impulsator w liczniku się skopał i nie liczy.

to na pewno nie pomozegrandilodz pisze:Zrób restart komputera

qbap, moze Ci sie linka wypieła od licznika ? ewentualnie jeszcze taki tryb na lince w skrzyni spadł, odkrec ( jezeli masz linke, chyba ze ja czegos nie wiem:) ) linke od skrzyni, tam na koncu bedzie taki tryb, slimak . Moze Ci spadł ( nie daj Boze bo jak go nie przemieli w skrzyni to bedzie lipa) wiec jak juz wykrecisz ta linke, zakrec energicznie tym slimakiem, wskazowka powinna drgnac. Jezeli nie to czeka Cie wyjecie zegarów, bo moze linka sie wypieła, lub taka koncoweczka sie obrobila na koncu tej linki ( powiedzmy ze meska koncowka) lub co gorsza zenska koncowka w liczniku.
Wiem ze moze sie wydawac ze wykrecenie linki to trudnosc, ale zestawiajac to z wyjeciem licznika to uwierz mi ze wole 1000 linek odkrecac niz wyjmowac 2 razy licznik, u mnie głupia zarowka jezdzi juz poł roku spalona i nie mam ochoty na razie tym sie zajac. Uwazaj jak bedziesz zdejmowacł linke zeby ten slimak Ci nie spadł , to jest dosc duze , ale mnie kiedys udalo sie to zostawic w skrzyni

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

guti, ale MFA bierze sygnał do przebiegu i prędkości z impulsatora zamontowanego z tyłu prędkościomierza
Później może fotkę zrobię by pokazać go jak znajdę licznik jakiś.

Ostatnio zmieniony sob sty 19, 2008 18:46 przez 1 6 D, łącznie zmieniany 1 raz.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ta pierdółka z tylu to słuzy do ecenienia spalania, a to ze Ci nie liczy km , ani predkosci to wina linki.1 6 D pisze:guti, ale MFA bierze sygnał do MFA z impulsatora zamontowanego z tyłu prędkościomierzaPóźniej może fotkę zrobię by pokazać go jak znajdę licznik jakiś.
[ Dodano: Sob Sty 19, 2008 5:38 pm ]
mozesz jasniej ?1 6 D pisze:ale MFA bierze sygnał do MFA
[ Dodano: Sob Sty 19, 2008 5:46 pm ]
taki ? http://www.allegro.pl/item297779267_lic ... _wtyk.html

guti, już poprawiłem błąd w tamtym poście
Nie o ten zielony czujnik mi chodzi,wiem że on od spalania jest:

Chodzi mi o ten czarny impulsator na prędkościomierzu:

On służy dla MFA do liczenia prędkości, odległości, oraz do radia do funkcji GALA.
Nie o ten zielony czujnik mi chodzi,wiem że on od spalania jest:

Chodzi mi o ten czarny impulsator na prędkościomierzu:

On służy dla MFA do liczenia prędkości, odległości, oraz do radia do funkcji GALA.
Ostatnio zmieniony sob sty 19, 2008 18:54 przez 1 6 D, łącznie zmieniany 2 razy.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
dałbym sobie reke uciac ale ja takiego czegos nie widzialem u siebie
przebieg pokazywany na dole na wyswietlaczu masz racje , brany jest z tego czegos, tam jest widzisz polaczony jakios z mechanizmem od linki, liczy predkosc w czasie, wychodzi przejechany przebieg. Wiec jezeli nie dziala predkosciomerz to nie wie jaka predkosia jedziesz i jak sie ma ustosunkowac do czasu , mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi, najwazjejszym punktem jest zeby zaczelo pokazywac predkosc, jak sie zacznei to krecic to to cos bedzie sobie zliczac obroty i bedzie podawac dane do "mózgu" tego canrego. No ale jak wskazowka sie nie rusza, to sobie mysli ze jedziesz na lawecie
z odpalonym silnikiem
[ Dodano: Sob Sty 19, 2008 6:13 pm ]
sama wskazowka i naliczanie to na dole km dziala mechanicznie, trybiki i te sprawy , w innym przypadku miałbys cyfrowy wyswietlacz jak np w MK III
[ Dodano: Sob Sty 19, 2008 7:00 pm ]
teraz doczytalem bo zajety bylem ogladaniem zdjec , z tego co pamietam to ta funkcja ma za zadanie podgłosic radio wraz ze wzrostem predkosci ? ale liczenie km ? no chyba nie bardzo, to podaje impuls do radia, a nie na bebenek z cyferkami przebiegu i predkosci.
Ja przekladalem taki licznik do siebie , nie jestem pewien czy mam to funcje gala , bo tak jak pisalem daaawno nie widzialem tyłu licznika. W kazdym badz razie, przelozylem licznik i dziala wszystko oprócz funkcji MFA, sprzedalem manetki bo nie chcialo mi sie bawic z kabelkami i licznikiem. Teraz mam tylko zegarek , obrotomierz i predkoscierz napedzany linka
kilometry tez liczy poprawnie

[ Dodano: Sob Sty 19, 2008 6:13 pm ]
sama wskazowka i naliczanie to na dole km dziala mechanicznie, trybiki i te sprawy , w innym przypadku miałbys cyfrowy wyswietlacz jak np w MK III
[ Dodano: Sob Sty 19, 2008 7:00 pm ]
1 6 D pisze:On służy dla MFA do liczenia prędkości, odległości, oraz do radia do funkcji GALA.
teraz doczytalem bo zajety bylem ogladaniem zdjec , z tego co pamietam to ta funkcja ma za zadanie podgłosic radio wraz ze wzrostem predkosci ? ale liczenie km ? no chyba nie bardzo, to podaje impuls do radia, a nie na bebenek z cyferkami przebiegu i predkosci.
Ja przekladalem taki licznik do siebie , nie jestem pewien czy mam to funcje gala , bo tak jak pisalem daaawno nie widzialem tyłu licznika. W kazdym badz razie, przelozylem licznik i dziala wszystko oprócz funkcji MFA, sprzedalem manetki bo nie chcialo mi sie bawic z kabelkami i licznikiem. Teraz mam tylko zegarek , obrotomierz i predkoscierz napedzany linka

no okey widze ze sie rozpisaliście i to mnie cieszy
ale chyba nikt nie zrozumiał mojego problemu ;\ piszę ze nie działa mi mfa a nie cały licznik!
Linka jest wpięta dobrze... prędkożciomierz, obrotomierz i zlicznie kilometrów działa(wskazówki analogowe) Nie działa samo mfa w wyswietlaczu elektronicznym. Pokazuje tylko temperature zewn i oleju. Wężyk podcisnienia jest wpięty w coś podobnego jak to zielone na fotce od1 6 D, tylko u mnie jest ta część metalowa.
Rozumiem ze to jest ten impulsator ?

Jeżeli to jest odpowiedzialne za liczenie prędkości, odległości to może to jest walnięte u mnie bo jest napewno wpięte tak jak trzeba. Jak to sprawdzić?

Linka jest wpięta dobrze... prędkożciomierz, obrotomierz i zlicznie kilometrów działa(wskazówki analogowe) Nie działa samo mfa w wyswietlaczu elektronicznym. Pokazuje tylko temperature zewn i oleju. Wężyk podcisnienia jest wpięty w coś podobnego jak to zielone na fotce od1 6 D, tylko u mnie jest ta część metalowa.
Rozumiem ze to jest ten impulsator ?

Jeżeli to jest odpowiedzialne za liczenie prędkości, odległości to może to jest walnięte u mnie bo jest napewno wpięte tak jak trzeba. Jak to sprawdzić?
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
mam prośbe panowie
mam pinout liczników ale nie ma tam kolorów kabelków a mi jeden przewodzik wypadł z wtyczki do liczników (licznik na dwie wtyczki)
czy ktos na szybko mógłby mi powiedzieć do którego wolnego gniazda w tej wtycze mam go wsadzić (mam 4 do wyboru)
dzieki z góry
[ Dodano: Nie Sty 20, 2008 17:02 ]
moze to bedzie pomocne http://www.doppel-wobber.de/pix/ze_alt_we.jpg ale jak mówie
nie ma kolorów kabli
opis do gniazda wtyczki
Gnizado białej wtyczki
1|Migacz
2|wolny
3|Klema 58
4|Czujnik temperatury cieczy chłodzacej
5|Czujnik zbiornika paliwa
6|Masa
7|Masa MFA
8|Klema 1
9|Funkcja MFA
10|Klema 30
11|Czujnik temperatury zewnętrznej (MFA)
12|Czujnik temperatury oleju (MFA)
13|Klema 56 A
14|wolny
mam pinout liczników ale nie ma tam kolorów kabelków a mi jeden przewodzik wypadł z wtyczki do liczników (licznik na dwie wtyczki)
czy ktos na szybko mógłby mi powiedzieć do którego wolnego gniazda w tej wtycze mam go wsadzić (mam 4 do wyboru)
dzieki z góry

[ Dodano: Nie Sty 20, 2008 17:02 ]
moze to bedzie pomocne http://www.doppel-wobber.de/pix/ze_alt_we.jpg ale jak mówie
nie ma kolorów kabli
opis do gniazda wtyczki
Gnizado białej wtyczki
1|Migacz
2|wolny
3|Klema 58
4|Czujnik temperatury cieczy chłodzacej
5|Czujnik zbiornika paliwa
6|Masa
7|Masa MFA
8|Klema 1
9|Funkcja MFA
10|Klema 30
11|Czujnik temperatury zewnętrznej (MFA)
12|Czujnik temperatury oleju (MFA)
13|Klema 56 A
14|wolny

Ostatnio zmieniony ndz sty 20, 2008 18:03 przez sas_gti, łącznie zmieniany 2 razy.