[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Gotowe opisy różnych podzespołów aut, także nasze porady.

Moderatorzy: Moderatorzy, VIP

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 5217
Rejestracja: ndz sie 29, 2004 21:24
Lokalizacja: Wieluń
Kontakt:

[MK2] el. szyberdach w golfie(jetta) mkII

Post autor: zielu » czw sie 02, 2007 16:50

na samym początku musimy znaleźć silniczek dla naszego szyberdachu.
Najodpowiedniejszy będzie z audi z rocznika około '85 lub z passata b2
wygląda on mniej więcej tak:
Obrazek Uploaded with fotem.pl
Obrazek Uploaded with fotem.pl
mi się taki udało znaleźć za 50zł z przekaźnikiem

jak już mamy silniczek możemy zabierać sie do pracy.
na początku demontujemy korbkę (3 śrubki)
i teraz będzie potrzebna nam szlifierka kontowa, ponieważ kawałek musimy uciąć bo inaczej śilniczek się nie zmieści
wiec odciąć musimy tak jak zaznaczone na zdjęciach (z resztą przymierzając silniczek widać przez co nie pasuje) (przy cięciu uwaga by nie popsuć sobie dachu)
Obrazek Uploaded with fotem.pl
Obrazek Uploaded with fotem.pl
silniczek przykręcamy 2 śrubami którymi przykręcone było sterowanie manualne
Obrazek Uploaded with fotem.pl
Obrazek

teraz pozostaje już podłączenie przełącznika, ja nie miałem żadnego oryginalnego wiec kupiłem uniwersalny do szyb/szyberdachów (9,5zł) poniżej pokazuje schemat jak podłączyć taki przełącznik
Obrazek Uploaded with fotem.pl
następnie pozostaje tylko umieścić gdzieś przełącznik - ja z braku obudowy silniczka umieściłem go w jednej z zaślepek
Obrazek Uploaded with fotem.pl

oryginalna obudowa mechanizmy szyberdachu niestety nie pasuje, ale już pracuje nad tym jak zrobić coś ładnego i w tedy zrobię upgrade FAQa (być może oryginalna z audi albo paska by bardziej spasowała)

na koniec mały filmik jak to działa ;)
[youtube][/youtube]



przydała by się jeszcze osłona jakaś na silniczek, co by tak nie raził, wiec do działa :)

(niestety trochę za późno zacząłem robić foty ale myślę ze to co mam i tak wystarczą)

co będzie potrzebne?
- dwie zwykłe osłony szybera
- jakiś dobry klej (np. poxipol)
- żywica + włókno szklane
- jakieś inne drobne rzeczy

najpierw należy wyciąć z obu osłon to co zaznaczyłem na czarno na zdjęciach
z pierwszej osłony wyciąć trzeba tak
Obrazek
i należy uważać na zaczepy by ich nie uszkodzić

a drugą osłonę wyciąć trzeba tak:
Obrazek

następnym krokiem jest nałożenie obudowy drugiej na pierwszą podkładając coś (zaznaczone na zielono) pod nie:
Obrazek

ja akurat podłożyłem taka twardą gumową rurkę (bo była pod ręką :) )
przednia "podkładka" miała około 0,5cm grubości, a tylna około 2cm - najlepiej najpierw przymierzyć sobie na sucho w aucie żeby obudowa nie wyszła za gruba, a żeby nie dotykała silniczka

teraz można przód i tył posklejać żeby się wszystko trzymało ładnie, a jak wyschnie zabierać się trzeba za wypełniane dziur za pomocą włókna i żywicy

po wyschnięciu wszystkiego obudowa powinna zaczynać wyglądać jak obudowa :)
Obrazek
Obrazek

teraz zależy czy chce się mieć obudowę pomalowaną czy oklejoną materiałem
jeśli malowaną, to trzeba całość ładnie zaszpachlować no i pomalować na wybrany kolor :)

ja, z uwagi że posiadałem akurat materiał z podsufitki, postanowiłem ją okleić..
najpierw więc cała obudowę okleiłem gąbeczką
Obrazek

a następnie na gąbkę nakleiłem materiał, no i całość gotowa i założona :)
Obrazek
Obrazek



:okej: P O W O D Z E N I A :okej:
Ostatnio zmieniony pn lip 26, 2010 20:40 przez zielu, łącznie zmieniany 3 razy.


Obrazek

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Posty: 6029
Rejestracja: ndz lis 12, 2006 15:28
Lokalizacja: Łódź
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Post autor: k0nr4d » czw sie 02, 2007 19:05

Niezły patent :) Zębatka, która ciągnie linki szyberdachu ma chyba takie same wymiary w większości vagowskich samochodów, więc chyba silnik od paska b3 też by pasował. Wie ktoś coś o tym?


"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 5217
Rejestracja: ndz sie 29, 2004 21:24
Lokalizacja: Wieluń
Kontakt:

Post autor: zielu » czw sie 02, 2007 19:49

od paska b3 jest chyba taki z golfa 3 czyli nie pasuje :( (ale chyba i po przeróbkach na pewno ;) )


Obrazek

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Posty: 6029
Rejestracja: ndz lis 12, 2006 15:28
Lokalizacja: Łódź
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Post autor: k0nr4d » czw sie 02, 2007 19:55

Właśnie patrzyłem na allegro. Ciekawe są ceny. Są dwa silniki za 45 i 50 zł - sprawne i kilka od tego samego sprzedawcy za 250 zł :blush:


"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

Awatar użytkownika
andrew19_86
Forum Master
Forum Master
Posty: 1572
Rejestracja: wt wrz 27, 2005 18:14
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: andrew19_86 » czw sie 02, 2007 20:59

dobra robota,a patent z przełącznikiem jest git,bo w sumie nie musisz macać za przełącznikiem po podsufitce tylko masz go w zasięgu ręki :bigok:


:los2: Nocne Mary Squad :los2:
:satan: Tata NM synka :satan:

Awatar użytkownika
ROBIK1301
...
...
Posty: 367
Rejestracja: czw wrz 30, 2004 15:39
Lokalizacja: siedlce/bialystok
Kontakt:

Post autor: ROBIK1301 » pn sie 13, 2007 17:58

witam.mialem kiedys mk2 i tez niechcacy przypasowalem silnik i rowniez zakrylem calosc
i sam bylem w szoku ...od peugeota bodaj 405 silnik i zebatka idealnie pasowaly po wycieciu
tej blachy kilka przewodow,troche kombinacji z obudowa w ktorej jest przelacznik i lampka i bylo git. mysle ze bedzie mniej zachodu jesli poszukacie wlasnie od peugeota 405
pozdrawiam


TDI THE BEST

Awatar użytkownika
dm414
Mk2 F&I
Mk2 F&I
Posty: 2626
Rejestracja: sob maja 13, 2006 17:30
Lokalizacja: SzlichtyngoVWa
Kontakt:

Post autor: dm414 » pn lis 05, 2007 22:18

a czy będzi pasował z audi 100 z 90roku??


[b]Jetta USA: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3891289#3891289

Moje exFire&Ice: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=214805[/b]

MÓJ MK2: BYŁY http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=93904

Awatar użytkownika
k0nr4d
_
_
Posty: 6029
Rejestracja: ndz lis 12, 2006 15:28
Lokalizacja: Łódź
Auto: GSXR/A8
Silnik: R4V8
Kontakt:

Post autor: k0nr4d » pn lis 05, 2007 22:30

Sprawdź rozstaw otworów i zębatkę. Dowiesz się :helm:


"Nie każdy żart rodzi bekę, nie każda przyczepa ma plandekę."
Obrazek

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 5217
Rejestracja: ndz sie 29, 2004 21:24
Lokalizacja: Wieluń
Kontakt:

Post autor: zielu » wt lis 06, 2007 08:49

dm414 pisze:a czy będzi pasował z audi 100 z 90roku??
tak powinna w sam raz :)


Obrazek

Awatar użytkownika
dm414
Mk2 F&I
Mk2 F&I
Posty: 2626
Rejestracja: sob maja 13, 2006 17:30
Lokalizacja: SzlichtyngoVWa
Kontakt:

Post autor: dm414 » pn lis 12, 2007 18:16

powiedzcie mi jaka jest średnica i rozstaw tych śrób w mk2?? bo teraz nie mam dostepu do swojego golfika bo ojciec nim wyjechał..

[ Dodano: 11 Gru 2007 21:29 ]
podejdzie z b4 audi 80??


[b]Jetta USA: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3891289#3891289

Moje exFire&Ice: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=214805[/b]

MÓJ MK2: BYŁY http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=93904

Awatar użytkownika
Stanlley
Mały gagatek
Mały gagatek
Posty: 103
Rejestracja: sob sty 20, 2007 22:02
Lokalizacja: Jordanów
Kontakt:

Post autor: Stanlley » śr sie 27, 2008 16:56

Witam
Czy ten silnik mi spasuje czy nie bardzo?
http://moto.allegro.pl/item423706315_si ... ginal.html
Może ktoś kto się na tym lepiej zna posiada takowy na sprzedaż lub widział gdzieś na allegro byłbym wdzięczny za podesłanie linka ;)


[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=83362][b][img]http://images35.fotosik.pl/29/63d81a1055ff7dd0.jpg[/img][/b][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=83362][b]I co o tym myślisz?[/b][/url]

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 5217
Rejestracja: ndz sie 29, 2004 21:24
Lokalizacja: Wieluń
Kontakt:

Post autor: zielu » śr sie 27, 2008 18:31

niee taki nie podejdzie...
musi być taki jak na fotce powyzej


Obrazek

Awatar użytkownika
toudi
Forum Master
Forum Master
Posty: 1418
Rejestracja: śr lut 02, 2005 09:28
Lokalizacja: dabrowa gornicza
Kontakt:

Post autor: toudi » czw sie 28, 2008 23:13

a zaslepka do silnika??silnik od starego audi 100 pasuje.10minut roboty


[img]http://picasaweb.google.com/malecsc/Plaza#5541992316378824242[/img]

Awatar użytkownika
zielu
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 5217
Rejestracja: ndz sie 29, 2004 21:24
Lokalizacja: Wieluń
Kontakt:

Post autor: zielu » czw sie 28, 2008 23:34

obudowy nie mam kiedy zrobić =/
ale mogę opisać jak zrobić cos na szybko i jak zrobić fajną obudowę, więc tak:

na szybko)

bierzemy starą obudowe szyberdachu i rozklejamy podsufitkę oraz wycinamy jej kawałek taki jak zaznaczony na fotce:
Obrazek

materiał wypukli sie wtedy w druga stronę i starczy go na tyle by przykrył silniczek


drugi sposób)

odcinamy kawałek obudowy szybera tak jak w pierwszy przypadku tylko ze odklejamy cały materiał...
następnie bierzemy np opakowanie po jajkach docinamy tak by by zaślepić wyciętą dziurę, dociąć musimy tak by obudowa silniczka była troche grubsza.. tzn silniczek zeby miał więcej miejsca..
po przyklejeniu dorobionego kawałka należy całosc pokryć szpachlą z włuknę, następnie dotrzeć i wykończyć zwykłą szpachlówką ładnie na gładko
na koniec należy obudowę albo pomalowac albo obciągnąć na nowo materiałem

:bigok:


Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „FAQ”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości