:D Tak sie teraz zastanawiam   jakby to wyglądało z ciemnym środkiem??
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Kapsel pisze:Witam
Myślałem nad obiciem swojego Golfera materiałem skóropodobnym i proszę o porady od czego zacząć, bo nigdy tego nie robiłem. To mógłby być fajny poradnik dla wszystkich ludzi z forum
Dowiedziałem się tyle że to musi być materiał obiciowy (np. taki jak na fotelach, kanapach itd.) bo ma większą wytrzymałość i nie zabarwi ubrań. Tyle wiem
Jakiego kleju trzeba użyć do przyklejenia skóry lub innego materiału np. do deski rozdzielczej ? Czy się to klei czy może jest jakaś inna metoda mocowania
Jak obić fotele?
Chcę poprostu obić całego Golfera w środku innym materiałem (od fotelów przez deske po podsufitke)
Proszę o jakieś foty wnętrz i porady od ludzi znających się na tym.
PozdraVWiam wszystkich
Zasada pierwsza tego tematu - tanio, zasada druga - najlepiej samemu ( czyli nie iść na łatwiznę a przy okazji czegoś sie dowiedzieć i nauczyćKapsel pisze:Każdy tapicer cicho siedzinie chcą gadać jak to się robi. Mogą mi ewentualnie zrobić, ale za kosmiczne sumy. Druga sprawa jest taka że sam chcę zrobić.

) no i w końcu przyszła chwila na cięcie skóry. Udalo się za pierwszym razem gdyby sie nie udało pewnie dziś bym o tym nie wspominał. Póżniej ręczne łaczenie 4 kawałków( 2 kolory). Nie obyło sie bez poprawek (wtedy jeszcze nie wiedzialem że można, a nawet trzeba, namoczyć, poszło by dużo łatwiej. Najwięcej czasu jednak zeszło na zszyciu już na kierownicy (ściegu krzyżykowego uczyłem się ponad tydzień) jak już miałem jako-takie pojęcie chwyciłem czarną "dratwę" i "księżycową igłę" i po trzech dniach (mniej więcej) mogłem rzec - hurrra!
 ) no i w końcu przyszła chwila na cięcie skóry. Udalo się za pierwszym razem gdyby sie nie udało pewnie dziś bym o tym nie wspominał. Póżniej ręczne łaczenie 4 kawałków( 2 kolory). Nie obyło sie bez poprawek (wtedy jeszcze nie wiedzialem że można, a nawet trzeba, namoczyć, poszło by dużo łatwiej. Najwięcej czasu jednak zeszło na zszyciu już na kierownicy (ściegu krzyżykowego uczyłem się ponad tydzień) jak już miałem jako-takie pojęcie chwyciłem czarną "dratwę" i "księżycową igłę" i po trzech dniach (mniej więcej) mogłem rzec - hurrra!No oczywiście dawać fotyRozgadałem się sorki. Jak kogoś to zainteresuje to pstryknę parę fotek.

A jaki koszt takiej tapicerki, jeśli można wiedzieć ?pejser pisze:
Witam
Mysle ze samemu nie ma co sie brac za szycie tylko trzeba oddac golfa do profesjonalisty:)o to zdjecia mojego golfa;) i jak tam w nim srodek wyglada;) prosze wejsc na link:) pozdrawiam
http://www.vwzone.pl/index.php?modul=uzytkownik&id=6916

)
 )

ale jak to mówią człowiek sie uczy na błędach
 ale jak to mówią człowiek sie uczy na błędach  
  możemy sie już cieszyć początkami naszej własnej twórczej pracy
 możemy sie już cieszyć początkami naszej własnej twórczej pracy

Racja - jest tylko jeden warunek że będzie to naprawdę wykonane dobrze - a nie każdy nadaję sie do pracy rękodzielniczej a z resztą to nie mój cyrk i nie moje małpy :pscynio pisze:Jest w tym jakas madrość ale
1. nie kazdego stać na taką opcję
2. satysfakcji z "rękodzieła" mało co jest w stanie zastąpic
pozdrawiam
 . I dziś znalazłem ten temat co akurat szalenie mnie ucieszyło:D. Cóż jak narazie zdjołem obicie z przedniego fotela, no i powiem szczerze, że po przyglądnieciu się tym zakamarkom troche zwątpiłem (mam wersje GT więc fotele to tzw. pułkubły).
. I dziś znalazłem ten temat co akurat szalenie mnie ucieszyło:D. Cóż jak narazie zdjołem obicie z przedniego fotela, no i powiem szczerze, że po przyglądnieciu się tym zakamarkom troche zwątpiłem (mam wersje GT więc fotele to tzw. pułkubły). Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości