Pany mam taki problem, założyłem kolektor Ta-technixa do swojej 16v i nie powiem czuć jakąś tam poprawę, lepiej sie wkręca inie jest głosniejszy niż orginalny baran, ale zarazem mam taki dziwny odgłoś z wydechy podczas przyspieszania jaby to nazwać..... hmm jakby coś metalicznie świergotalo.
Portki w kolektorze mam zkręcone na sztywno potem flansza potem łacznik elastyczny i rura do środkowego tłumika, na końcy dedykowany hartamnn
słychać to na obciążeniu szczególnie jakby świst przelatujących spalin ale jest to strasznie drażniące, słychać to tak jakby z okolic portek i flanszy z łacznikiem.
czy takie objawy są u was normalne? ew. skad moze iść ten świergot? Z łacznika? Sonde wykluczyłem a jest to od 2200 obr/min.
Hałas z wydechu
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Hałas z wydechu
Powiem Ci tylko, że jak skręcałem swojego TA w golfie to musiałem mocno to skręcić na łączeniu obu część bo ciągle była nieszczelność. W tym miejscu są jakieś uszczelki jakby z grafitu czy coś takiego.
Jeśli wydech masz szczelny to może wewnątrz coś niepożądanego jest na drodze wylotu spali i świszcze..
Jeśli wydech masz szczelny to może wewnątrz coś niepożądanego jest na drodze wylotu spali i świszcze..
Hałas z wydechu
Tak jak piszesz łączenie najlepiej skręcić na sztywno bo inaczej sadzi, i tak też zrobiłem, ale żeby wydech mógł pracować musiałem dac łacznik elastyczny za flanszą. Mało tegoże mniejszej średnicy to jeszcze źle był zespawany i spaliny dostawały sie pod blaszkę ipewnie ona swiszczała bo jak wymieniłem łącznik na większy i nie spawany doczoła tylko na nakładkę to jakby tego nie słychać.
Inna sprawa ze słychac przepływ spalin w miejscu łaczenia portek 2 w 1 widocznie problemtkwi w grubości blachy która jest tam dana. Mysle że grubsza blacha na tym elemencie jak i na rurze łaczącej flansze z tłumikiem środkowym wyelyminowała by ten hałas. (bo jak założe wstępny tłumik to tego nie ma, ale nie chce dlawić wydechu)
Inna sprawa ze słychac przepływ spalin w miejscu łaczenia portek 2 w 1 widocznie problemtkwi w grubości blachy która jest tam dana. Mysle że grubsza blacha na tym elemencie jak i na rurze łaczącej flansze z tłumikiem środkowym wyelyminowała by ten hałas. (bo jak założe wstępny tłumik to tego nie ma, ale nie chce dlawić wydechu)
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514
Hałas z wydechu
Ogolnie to przy pełnej piz... słychać takie szeleszczenie z wydechu a sprawdzic to można jadąc wzdłuż barjery dźwiękohłonnej i sie rozpedzając. Nie wiem czy to wydech ale podejżewam że jednak tak, bo to się stało po zmianie kolektora z serii na ta-technixa.
Kiedyś kolega miał jakby takie dziwne dźwięki z wydechu przy bucie ale wtedy wychodziło że ma spalanie stukowe.
Ogólnei jak sprawdzić czy 16v ma spalanie stukowe na wysokich obrotach? Leje tylko 98
Kiedyś kolega miał jakby takie dziwne dźwięki z wydechu przy bucie ale wtedy wychodziło że ma spalanie stukowe.
Ogólnei jak sprawdzić czy 16v ma spalanie stukowe na wysokich obrotach? Leje tylko 98
BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514