księga od a-z na temat remontu w ABF oraz innych 16v

Forum techniczne związane z silnikami 16V

Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP

g-zone
Ma gadane
Ma gadane

księga od a-z na temat remontu w ABF oraz innych 16v

Post autor: g-zone » wt paź 28, 2008 22:36

wpadłem na taki pomysł, aby spisać wszytsko na temat remontu głowicy i reszty silnika:

a)koszty podstawowego remontu

b)jakie lementy silnika, jesli ktos coś kupował ostatnio prosze o ceny

c)ile trzeba mieć kasy żeby zrobić podstawowy remont głowicy (np: ABF)

d)co zwykle siada/psuje się w głowicy ABF oraz innych 16v

e)wszelkie inne informacje

f)czy w miare obrotny mechanik moze to zrobić dobrze?? na co trzeba uważać....

Prośba tu do Evoutiona żeby nie zamykał tematu, myśle że zawsze będą to informacje dobre dla tych co nie w temacie, oraz tych co grzebią, specjaliści moze też troche odświeżą sobie wiedze hahah :pub:

:okej:
Ostatnio zmieniony wt paź 28, 2008 22:37 przez g-zone, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
GTO
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Re: księga od a-z na temat remontu w ABF oraz innych 16v

Post autor: GTO » śr paź 29, 2008 09:37

wpadłem na taki pomysł, aby spisać wszytsko na temat remontu głowicy i reszty silnika:

a)koszty podstawowego remontu

a co to jest podstawowy remont ?
licząc cały silnik i wszystko co się da to pewnie z 5000zł

---------------------
b)jakie lementy silnika, jesli ktos coś kupował ostatnio prosze o ceny

ceny są dostępne na stronie IC w sklepie online, jak masz zniżki to sobie odlicz z 20-30%

---------------------
c)ile trzeba mieć kasy żeby zrobić podstawowy remont głowicy (np: ABF)

różnie, od 500 do 1000

---------------------

d)co zwykle siada/psuje się w głowicy ABF oraz innych 16v

prowadnice zaworowe na wydechach

---------------------

e)wszelkie inne informacje

brak

--------------------

f)czy w miare obrotny mechanik moze to zrobić dobrze?? na co trzeba uważać....

może , a nawet musi , jak będziesz cokolwiek szlifował i coś zrobią złe/niedokładnie to już pupa na starcie.

----------------------

Prośba tu do Evoutiona żeby nie zamykał tematu, myśle że zawsze będą to informacje dobre dla tych co nie w temacie, oraz tych co grzebią, specjaliści moze też troche odświeżą sobie wiedze hahah :pub:

DIGITUN.PL
chiptuning wszystkie marki
2.7 bit 860km E85 ,leon 2.0T 630km , audi 2 -2.2T 616km, 1.8T AGU 400km , VR6 914km , 2.0 TFSI 460km
16V digi g60 - 370hp , VR6 TURBO na ori ecu - custom remap pod E85

605-443-665
GG: 2615761

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » śr paź 29, 2008 12:10

prowadnice zaworowe na wydechach
na ssących też po większych przebiegach

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » śr paź 29, 2008 13:00

A ja mam właśnie poskładany silnik po remoncie. Przebiegu miał 247000km, jedna panewka obrócona, blok z progami. Werdykt brzmiał: Chyba ktoś upalał ten silnik na LOTOSIE. Tu się mogę zgodzić. Wał o dziwo miał tylko drobniutkie ryski ale został szifnięty.

Ceny:
Za szlif wału, wałka pośredniego, rozwiert bloku, wstawienie chromowych tulei (25%chromu w stali), nowe tłoki mahle, pierścienie, sworznie, tulejki sworzni, panewki kolben schmidta sputer zapłaciłem 1600zł

Głowica to inna bajka bo wszystko po znajomości i rabat według cen sklepowych mógłby wynosić nawet 50% więc nie pisze. Ale prowadnice szybko się niszczą i niszczą też gniazda.

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » śr paź 29, 2008 16:29

TAZ pisze: Ceny:
Za szlif wału, wałka pośredniego, rozwiert bloku, wstawienie chromowych tulei (25%chromu w stali), nowe tłoki mahle, pierścienie, sworznie, tulejki sworzni, panewki kolben schmidta sputer zapłaciłem 1600zł
Taz, mowimy o 16V? Możesz podać ceny poszczegolnych części? Bo dla mnie komplet nowych tłoków np do ABFa to juz jest wyzszy koszt niz to co podałeś za całość :)

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Awatar użytkownika
CSR_GTI
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CSR_GTI » śr paź 29, 2008 19:44

TAZ pisze:Ceny:
przyłącze sie do pytania poprzednika... ile za graty i całość tulejowanie ile wyniosło?

18K4F inside... RWD car :)

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » śr paź 29, 2008 21:48

bugalon pisze:
Taz, mowimy o 16V? Możesz podać ceny poszczegolnych części? Bo dla mnie komplet nowych tłoków np do ABFa to juz jest wyzszy koszt niz to co podałeś za całość :)
Za tulejowanie bloku dałem 600zł, jeden tłok nowy nominał bo tylko takie produkują kosztował mnie jakieś 155zł z pierścieniami i sworzniem. W serwisie te same tłoki to koszt 420zł za sztukę !!!!!! W harcie jeden tłok 320zł, w AD 340zł, w IC nawet nie pytałem. Tłoki brałem u szlifierza i bardzo się zdziwiłem bo każdy trzymał wymiar idealnie. Nie było żadnych różnic w średnicy tłoków. Nawet waga każdego idealna. Panewki po znajomości ten sam szlifierz sprzedał mi dość tanio bo sputer z kolbenschmidta na cały wał to koszt 320zł.

[ Dodano: Sro Paź 29, 2008 8:50 pm ]
Przypomniałem sobie, że nawet Grzana tłok kupował do swojego nowy za nieco ponad stówkę. Mówimy oczywiście o Mahle, choć na pierwszy montaż leciały Nural. Ale Nural robi swoje tłoki u Mahle i jakość jednych i drugich jak widać jest identyczna. :bigok:

bugalon
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bugalon » czw paź 30, 2008 13:18

TAZ pisze:
bugalon pisze:
Za tulejowanie bloku dałem 600zł, jeden tłok nowy nominał bo tylko takie produkują kosztował mnie jakieś 155zł z pierścieniami i sworzniem.
Super cena, a możesz podać namiary na goscia i producenta tłoków, pierscieni i sworzni ? Bo chyba to nie Mahle ?

Pozdrawiam
Bugalon

Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marszall » pt sty 30, 2009 00:59

Koledzy krótkie pytanie, co się stanie jeśli wymienie wszystko co trzeba tzn. panewki, prowadnice, pierścienie jednakże tuleje mają progi i zostana nieruszone??

Na co musze sie nastawić? gorsze osiągi? branie oleju? krutka żywotność?

bo tulejowanie to dość droga impreza a niekoniecznie chciałbym się w to bawić?

PS. kompresja przed rozebraniem silnika była od 12 do 14/15 na garku.

BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » pt sty 30, 2009 12:38

Tulejowanie bloku na dobrych tulejach to koszt 600zł. Założenie nowych pierścieni do starych cylindrów i tłoków może zaowocować wielkim braniem oleju i może być też tak, że pierścienie nigdy się nie dotrą do gładzi cylindrów. Skoro cylindry się krzywią to i pierścienie też. Nowe pierścienie nie koniecznie mogą się dopasować.

Awatar użytkownika
Marszall
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Marszall » pt sty 30, 2009 22:33

A nie ma bardziej optymistycznego scenariusza??
czyli co najlepiej nowe tuleje, czy odrazu i tłoki nowe??
na tuleje to jeszcze moze bym się skusił.
A może poszukać używanego bloku??

Te progi że tak spytam to jedna z przypadłości szesnastek? tak jak np. pękanie prowadnic zaworowych? Czy to wynika ze zużycia motrou.

i jeszcze pytanko gdzie takie tulejowanie najlepiej wykonać??

BLACK BERTA 2.0 16V(T) >>> viewtopic.php?f=91&t=604514

Awatar użytkownika
AD6
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: AD6 » pt sty 30, 2009 22:59

Marszall pisze:Te progi że tak spytam to jedna z przypadłości szesnastek? tak jak np. pękanie prowadnic zaworowych? Czy to wynika ze zużycia motrou.

niedawno remontowałem swojego ABF-a po przekręceniu panewki i nawet minimalnych progów nie było

VAG-CZEWA.PL Admin

MK4 VR6 4x4 AQP
:dol:
Obrazek

mk4 VR6 4motion AQP, Toledo II VR5 AGZ, bo świat kręci sie za szybko żeby jeździć wolno

Awatar użytkownika
toffic
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: toffic » pt sty 30, 2009 23:12

Marszall pisze:Te progi że tak spytam to jedna z przypadłości szesnastek? tak jak np. pękanie prowadnic zaworowych? Czy to wynika ze zużycia motrou
progi to raczej efekt złego użytkowania motoru a nie "wrodzona" wada 16V; co do prowadnic, chyba ci się coś pomyliło, fakt w 16V szybko się zużywają ale czy pękają to bym nie powiedział

Awatar użytkownika
evolution
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: evolution » sob sty 31, 2009 00:24

g-zone, co ty tak do mnie pijesz??? zamykam tylko te tematy ktore trzeba...

Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.

ODPOWIEDZ

Wróć do „16V”