Witam,
Mam problem z golfem 4 1.6 16v ostatnio podczas jazdy szybszej jazdy mowie o predkoscia mniej wiecej 160 na autostradzie,samochod po 150 km jazdy zwolnil nagle do 120 a pozniej było coraz gorzej dojechalem jakos do najblizszej stacji i zobaczyłem ze od strony tylu silnika jest caly mokry od oleju.Samochod na wolnych obrotach strasznie halasuje,i przy próbie ruszenia szarpie.Prosze o pomoc co to moze byc,bo jak narazie musialem auto zostawic na parkingu.Czy wogole naprawa bedzie oplacalna?
1.6 16v Problem z silnikiem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Wywaliło odmę. To taka puszka plastikowa właśnie na tyłach silnika i stamtąd też wali olejem.
Najlepiej robić to jak samochód bedzie na podnośniku, albo poprotu na kanale.
Do wykręcenia są 3 sruby na imbusa, a czasu zajmie maks 15 minut - może na początek trochę dłużej potrwać, ale przyda Ci się wiedza jak to zrobić bo po zimie będziesz musiał regularnie czyścić.
Gdzie jest odma to sam znajdziesz. Tak wygląda:
Ten gumowy przewód wchodzi w obudowę filtra, idź za nim a znajdziesz odmę.
Chyba, że to nie to... Wtedy opisz dokładniej gdzie jest ten olej, skąd się wydobywa itd.
Najlepiej robić to jak samochód bedzie na podnośniku, albo poprotu na kanale.
Do wykręcenia są 3 sruby na imbusa, a czasu zajmie maks 15 minut - może na początek trochę dłużej potrwać, ale przyda Ci się wiedza jak to zrobić bo po zimie będziesz musiał regularnie czyścić.
Gdzie jest odma to sam znajdziesz. Tak wygląda:
Ten gumowy przewód wchodzi w obudowę filtra, idź za nim a znajdziesz odmę.
Chyba, że to nie to... Wtedy opisz dokładniej gdzie jest ten olej, skąd się wydobywa itd.
Było:
Golf MK4 1.4 16V AKQ ->SWAP-> 1.8 20V AGN
Jest:
Audi A6 2.4 V6 Quattro ARJ
Jest:
-
- Nowicjusz
wiesz co nie wiem skad doklanie bo olej mi sie rozlał tzn praktycznie cala plyta podwioziowa i blok silnika.a nie chcialem dalej jechac tak wiec go zostawilem,musze zorganizowac sobie jakas lawete najdziwniejsze ze samochod dziwnie chodzi gorzej niz 1.4 tdi...znajcznie gorzej
Jesteś z WWA? Mam kanał do dyspozycji można by zobaczyć...
Było:
Jest:
Jest:
-
- Nowicjusz