zapala sie kontrolka od oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
WITAM
od jakiegos czasu gdy jestem w trasie zapala mi sie co jakis czas zolta kontrolka od oleju, gasnie dopiero jak otworze maske
poziom oleju w normie, czy jezdzenie na takiej kontrolce grozi zatarciem silnika?
z tego co udalo mi sie znajsc ponoc czujnik zamka maski nawalil, albo czujnik w misie olejowej (ktory z czujnikow moze miec takie objawy?)
zaczne moze od przeczyszczenia czujnika zamka maski tylko gdzie on sie znajduje, prosze o foto (w zamku maski? )
golf IV 1.6 16v AUS 2000r
od jakiegos czasu gdy jestem w trasie zapala mi sie co jakis czas zolta kontrolka od oleju, gasnie dopiero jak otworze maske
poziom oleju w normie, czy jezdzenie na takiej kontrolce grozi zatarciem silnika?
z tego co udalo mi sie znajsc ponoc czujnik zamka maski nawalil, albo czujnik w misie olejowej (ktory z czujnikow moze miec takie objawy?)
zaczne moze od przeczyszczenia czujnika zamka maski tylko gdzie on sie znajduje, prosze o foto (w zamku maski? )
golf IV 1.6 16v AUS 2000r
Dokładnie, jest to sygnalizacja kontroli od czujnika otwarcia maski.
Ale nie wiem czemu tak często się zapala - mierzyłeś kilometry ?
Standardowo to jest co 3 tyś km chyba...
Może ktoś coś VAG`iem pokombinował...
Ale nie wiem czemu tak często się zapala - mierzyłeś kilometry ?
Standardowo to jest co 3 tyś km chyba...
Może ktoś coś VAG`iem pokombinował...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Re: zapala sie kontrolka od oleju
do vaga to dawno nie bylo podlaczane,
a kontrolka zapala mi sie roznie ,raz po 20km raz po 60km
moze wystarczy ja przeczyscic? tylko prosze o info gdzie ona dokladnie sie znajduje....
a kontrolka zapala mi sie roznie ,raz po 20km raz po 60km
moze wystarczy ja przeczyscic? tylko prosze o info gdzie ona dokladnie sie znajduje....
przeważnie kontrolka zapala się na żółto jak dostanie sygnał z czujnika w misce oleju. Czujnik w zamku maski tylko ją "odwołuje" bo sterownik silnika uznał, że poziom oleju został sprawdzony/uzupełniony. podłącz pod vaga to pewnie wskaże ci błąd związany z czujnikiem w misce olejowej. Ewentualnie okablowanie lubi siadać przy tym czujniku.
wlasnie sprawdzilem stan oleju i sie okazlo ze bylo troszke ponizej minimum, pewnie dlatego od czasu do czasu sie zapalala w trasie
dolalem 0.5l oleju i narazie sie nie pokazuje
wtedy jak mi odma zamarzla pewnie za malo dolalem
dolalem 0.5l oleju i narazie sie nie pokazuje
wtedy jak mi odma zamarzla pewnie za malo dolalem
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
czujnik właśnie jest sprawny skoro po otwarciu maski kontrolka gaśnie...zapala się ponownie po przejechaniu 100km jeżeli przyczyna zapalenia się kontrolki nie została usunięta - w tym przypadku faktycznie niski poziom oleju którego nie chciało Ci się sprawdzićLu4Ke pisze:z tego co udalo mi sie znajsc ponoc czujnik zamka maski nawalil
chcialo chcialo, na samym poczatku jak dolewalem bylo miedzy max, a min, pozniej nagle bylo min, wszystko sprawdzane na zimnym zilniku, oleju nie bierze
teraz na zimnym jest nawet delikatnie powyzej maxa
teraz na zimnym jest nawet delikatnie powyzej maxa
- JonnyQuest
- Mały gagatek
Słaba opcja powyżej maxa...Lu4Ke pisze:teraz na zimnym jest nawet delikatnie powyzej maxa
Wysłano z klapka KUBOTA z użyciem Tapczantalk
nic sie nie stanie...
bo jak zapale silnik i zgasze juz powyzej maxa nie ma
pamietam jak sprowadzilem tego trupla 5 lat temu z wloch to oleju bylo 2cm powyzej maxa i tak sie jezdzilo, nic sie nie dzialo, chyba ktos wlal 5l
do mojego wchodzi rowniutkie 4l i jest git
pamietam jak sprowadzilem tego trupla 5 lat temu z wloch to oleju bylo 2cm powyzej maxa i tak sie jezdzilo, nic sie nie dzialo, chyba ktos wlal 5l
do mojego wchodzi rowniutkie 4l i jest git
Lu4Ke pisze:nic sie nie stanie...
Omg... przecież poziom oleju sprawdza się na zimnym silniku to się nie dziw, że na odpalonym jest poniżej maxa.
napisalem po odpaleniu i zgaszeniu..... po kilku sekundach
zreszta co za roznica
co sie ma stac to sie stanie
zreszta co za roznica
co sie ma stac to sie stanie
- JonnyQuest
- Mały gagatek
Ahh... kilka sekund to za mało aby olej całkowicie spłyną
Zalej czajnik wodą na maxa i zagotuj ...
Swoją drogą, szkoda prądu lej maxa !
Zalej czajnik wodą na maxa i zagotuj ...
Swoją drogą, szkoda prądu lej maxa !
Wysłano z klapka KUBOTA z użyciem Tapczantalk