Zagotowany 1.8t auq
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zagotowany 1.8t auq
Witam mam problem ze swoim golfem 1.8t auq przebieg 60tys.km. Jechałem wczor aj kolo 100km/h i wyskoczyla mi kontrolka od zagotowanego płynu,szybko zgasiłem motor i po szybkich ogledzinach doszedlem do wniosku że nie załaczają się wiatraki ale jak odpale klime to
chodzą. Po russeniu auto w mgnieniu oka znowu się gotuje. Dzis rano zalałem zbiorniczek wodą i po 15 minutach na postoju auto ma prawie 130stopni a woda w zbiorniczku zimna i z nawiewu leci zimne powietrze po ustawieniu climatronica na max temperature. Ktoś wie co to może być?
chodzą. Po russeniu auto w mgnieniu oka znowu się gotuje. Dzis rano zalałem zbiorniczek wodą i po 15 minutach na postoju auto ma prawie 130stopni a woda w zbiorniczku zimna i z nawiewu leci zimne powietrze po ustawieniu climatronica na max temperature. Ktoś wie co to może być?
Zagotowany 1.8t auq
Hmmm... może jest zacięty termostat i nie puszcza na duży obieg? Choć mimo wszystko nagrzewnica powinna działać wtedy, tak mi się wydaje... Ewentualnie może być coś z samym obiegiem cieczy, tzn. jakaś usterka pompy wody, ewentualnie zator gdzieś w przewodach wodnych. To ostatnie jest całkiem prawdopodobne, jeśli były stosowane jakieś "cudowne" uszczelniacze do chłodnic itp.
Sprawdź może jak się zachowują węże podczas pracy silnika, czy się nagrzewają i które i czy nie puchną, to już powinno coś podpowiedzieć...
Sprawdź może jak się zachowują węże podczas pracy silnika, czy się nagrzewają i które i czy nie puchną, to już powinno coś podpowiedzieć...
Fiesta 1.1/50KM CLX '91 -> Vectra 2.0/115KM CD '94 -> Golf 1.6/101KM GT '96
"nie zawsze kierowcą Golfa III jest bezmózgi, naćpany i pijany dres."
"nie zawsze kierowcą Golfa III jest bezmózgi, naćpany i pijany dres."
Zagotowany 1.8t auq
Więc gorny węzyk chłodnicy gorący,wężyki przy scianie grodziowej gorące a ten dolny przy chłodnicy zimny.Dodam ze wszystkie miekkie
Zagotowany 1.8t auq
A powinien być gorący jak termostat się otworzy. Także przyjrzyj się termostatowi.papi88 pisze:a ten dolny przy chłodnicy zimny
User
Re: Zagotowany 1.8t auq
Jak kolega wyżej... ponadto przyjrzał bym się pompie wody bo chyba nie ma obiegu ! Tak go gotujesz nie poszła Ci jeszcze uszczelka pod głowicą ? xdleon79 pisze: A powinien być gorący jak termostat się otworzy. Także przyjrzyj się termostatowi.
Edit: termostat to podstawa warto sprawdzić ale ja bardziej stawiam na to iż pompa wodna Ci siadła! xd
Ostatnio zmieniony sob sie 04, 2012 22:50 przez maxan, łącznie zmieniany 1 raz.
Golf 4 GTi 1.8 20V TURBO AGU
Re: Zagotowany 1.8t auq
Przy takim przelocie to aż dziwne żeby padły dwie rzeczy w tym samym momencie. No nic dziękuje za pomoc. W poniedziałek będę robił i dam znać co to było.maxan pisze:Jak kolega wyżej... ponadto przyjrzał bym się pompie wody bo chyba nie ma obiegu ! Tak go gotujesz nie poszła Ci jeszcze uszczelka pod głowicą ? xdleon79 pisze: A powinien być gorący jak termostat się otworzy. Także przyjrzyj się termostatowi.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Zagotowany 1.8t auq
Termostat wyciągnij...odpal auto i zobacz czy coś się zmieni. Jak się nie zmieni to chyba jednak pompa wody...
....inna sprawa że jak na liczniku jest 130* to wiatraki powinny się załączyć nawet jeżeli termostat nie puści obiegu na chłodnicę.
....inna sprawa że jak na liczniku jest 130* to wiatraki powinny się załączyć nawet jeżeli termostat nie puści obiegu na chłodnicę.