[DIY] Budowa skrzyni BR by Kotem
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
[DIY] Budowa skrzyni BR by Kotem
Witam.
Rozpocząłem prace nad budową skrzyni. Głośnik ma 20cm 120W RMS i nie pytajcie jakiej firmy bo i tak nie powiem (wstyd), chociaż nieco lepiej niż buszmeny i alfonsy, ale ze firma nowa na rynku to cena póki co nieco niższa. Głośnik ma już za sobą jakieś 5h wygrzewania i kolumna po jakiś starych domowych głośnikach unitry (11L) przestała ogarniać. Jak tylko przychodzi bas to powietrze wystrzeliwane jest wszelkimi drogami (łączenia, za małe br, i otwory po maskownicy) Tak więc wykręciłem go i położyłem na poduszce, bo ten dźwięk był nie znośny.
W między czasie zaprojektowałem obudowę ze ściętą tylną ścianką pod kątem 65stopni. Kąt ten wziął się z tego, że tylne oparcia pochylone są właśnie pod takim kątem. Pojemność skrzyni po odliczeniu objętości głośnika i szacowanej objętości wygłuszenia wynosi 27litrów.
Zanim odpalę go i odsłucham w samochodzie pewnie minie nieco czasu, bo okazało się ze moje radio się zepsuło i zaczęło walić dużą amplitudą na wyjście paląc w ten sposób wzmacniacz, który napędzał poprzedniego (wysłużonego) suba. Mam zamiar wybrać się po materiał w poniedziałek i jak dobrze pójdzie to w poniedziałek zaczne się w tym babrać. Oczywiście fotki z całego przebiegu moich prac będę zamieszczał w tym temacie. Tym samym chciałbym się do Was zwrócić z pytaniem ile mnie mogą skasować za płyte MDF o grubości w przedziale 17-22mm o wymiarach 85cm X 83cm?? A tutaj projekt budowy skrzyni. Podane wymiary są wymiarami wewnętrznymi!!
Pozdrawiam.
Rozpocząłem prace nad budową skrzyni. Głośnik ma 20cm 120W RMS i nie pytajcie jakiej firmy bo i tak nie powiem (wstyd), chociaż nieco lepiej niż buszmeny i alfonsy, ale ze firma nowa na rynku to cena póki co nieco niższa. Głośnik ma już za sobą jakieś 5h wygrzewania i kolumna po jakiś starych domowych głośnikach unitry (11L) przestała ogarniać. Jak tylko przychodzi bas to powietrze wystrzeliwane jest wszelkimi drogami (łączenia, za małe br, i otwory po maskownicy) Tak więc wykręciłem go i położyłem na poduszce, bo ten dźwięk był nie znośny.
W między czasie zaprojektowałem obudowę ze ściętą tylną ścianką pod kątem 65stopni. Kąt ten wziął się z tego, że tylne oparcia pochylone są właśnie pod takim kątem. Pojemność skrzyni po odliczeniu objętości głośnika i szacowanej objętości wygłuszenia wynosi 27litrów.
Zanim odpalę go i odsłucham w samochodzie pewnie minie nieco czasu, bo okazało się ze moje radio się zepsuło i zaczęło walić dużą amplitudą na wyjście paląc w ten sposób wzmacniacz, który napędzał poprzedniego (wysłużonego) suba. Mam zamiar wybrać się po materiał w poniedziałek i jak dobrze pójdzie to w poniedziałek zaczne się w tym babrać. Oczywiście fotki z całego przebiegu moich prac będę zamieszczał w tym temacie. Tym samym chciałbym się do Was zwrócić z pytaniem ile mnie mogą skasować za płyte MDF o grubości w przedziale 17-22mm o wymiarach 85cm X 83cm?? A tutaj projekt budowy skrzyni. Podane wymiary są wymiarami wewnętrznymi!!
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony śr gru 13, 2006 00:29 przez kotem, łącznie zmieniany 2 razy.
[img]http://images22.fotosik.pl/25/4dfe2cbdc7fe3131.jpg[/img]
[you]
[you]
Re: [DIY] Budowa skrzyni dla suba by Kotem
U mnie (Głogów) za MDF 18mm na skrzynkę 20L skasowali 25zł z docinaniem, a za 40L 30 zł z docinaniem. Wymiarów mie pamiętam, ale ogólnie na skrzynkę tak około 30zł płacę.
P.S W innym sklepie ch**e chcieli 80zł za sam MDF na 40 litrówkę....
P.S W innym sklepie ch**e chcieli 80zł za sam MDF na 40 litrówkę....
No i napotkałem pierwsze problemy. Zjeździłem dzisiaj pół miasta za płytą MDF dwa "sklepy" juz zamknięte ze starości, w castoramie jest tylko HDF, a w "tartaku" były tylko 220cmx290cm a takie bydle to mi nie potrzebne. Dobrze, że qumpeli ojciec w stolarce siedzi to może coś mi znajdzie.
[img]http://images22.fotosik.pl/25/4dfe2cbdc7fe3131.jpg[/img]
[you]
[you]
- Dawca_Nerek
- Forum Master
- Dawca_Nerek
- Forum Master
Sorry kotem
Pazurki - chodzi o nakrętki pazurkowe (widać je na fotach suba Dawcy_Nerek, w nie będą wkręcone śruby od głośnika). Impromex to sklep w Zielonej Górze z mnóstwem różnego rodzaju śrub i nie tylko w dobrych cenach.
Już kończę spamować
Pazurki - chodzi o nakrętki pazurkowe (widać je na fotach suba Dawcy_Nerek, w nie będą wkręcone śruby od głośnika). Impromex to sklep w Zielonej Górze z mnóstwem różnego rodzaju śrub i nie tylko w dobrych cenach.
Już kończę spamować
[img]http://img143.imageshack.us/img143/508/mylubuskaer5.jpg[/img]
- Dawca_Nerek
- Forum Master
kotem, zobacz moje mocowanie głośnika i bedziesz wiedział o co chodzi http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=787698#787698kotem pisze:Jak to do mnie to nie nie zrozumiałem pytania . Jeśli chodzi o CA to wiem tyle co ze szkoły więc nie za wiele
Nie z Castoramy ale jak coś o moim subie to do mojego tematusnowak pisze:Pazurki z Impromexu ?
Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...