[głośniki] 165mm ktore wybrac?

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
Fredi88
Storm Beige
Storm Beige
Kontakt:

[głośniki] 165mm ktore wybrac?

Post autor: Fredi88 » sob wrz 09, 2006 09:44

Przymierzam sie do kupienia glosnikow phonocar y-line (na inne, drozsze mnie nie stac wiec padl wybor na te) Poszperalem na allegro no i sa za 119 zl z tweeterami philipsa http://www.allegro.pl/item125341589_pho ... wabna.html

ale sa tez podobne (a moze nawet te same) za 60 zl bez tweeterow, ale za to obudowane w plastikowe panele http://www.allegro.pl/item124414658_glo ... akosc.html

ktore lepiej kupic? te za 119 zl i odrazu wrzucac w auto (oczywiscie beda na panelach z mdf) Czy te za 60zl i dokupic tweetery za 60 zl? Oba zestawy chce montowac na panelach z mdfu... ten plastik mam nadzieje jest sciagany... co radzicie kupic?
Ostatnio zmieniony śr wrz 13, 2006 15:40 przez Fredi88, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Post autor: Kowal_ » sob wrz 09, 2006 09:53

Patrząc na parametry to w obu aukcjach te Phonocary są takie same. Nie orientuję się, ale jeżeli za 60zł dasz radę kupić dobre tweetery ze zwrotnicami to brałbym te za 60zł, ale jest jeden problem - będą podwójne koszty przesyłki jeżeli nie kupisz u tego samego gościa. Jeżeli zależy Ci na funduszach to wtedy wybierz zestawik za 120zł bo płacić około 20zł na przesyłki przy zakupie za 120zł to trochę nie bardzo się uśmiecha ;)

Co do plastiku w MK2 - ten kwadratowy panel da się wyciągnąć, na samym dole jak spojrzysz jest śrubka, odkręcisz ją i wtedy wyciągniesz jednak moja rada jest taka żeby odciąć brzeszczotem ten panel razem z obramówką dookoła niego (kieszeń zostawić, przykręcić z powrotem) i przykręcić panel z MDFu do tapicerki/blachy obok kieszeni. Ja tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony.

Awatar użytkownika
Fredi88
Storm Beige
Storm Beige
Kontakt:

Post autor: Fredi88 » sob wrz 09, 2006 10:09

mowie ze bede robil panele z mdfu pod glosniki :P i robie tak jak wlasnie pisales ;) dokladnie mowiac tak to ma wygladac
Obrazek

Najwazniejsze dla mnie teraz to czy za 60zl kupie tak dobre tweeterki jak te w zestawie za 120 zl ;)

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » sob wrz 09, 2006 10:10

piszesz, że nie stać Cie na lepsze... a ja powiem Ci tak - poczekaj jeszcze, odłóż pieniązków i kup lepsze. Głośników nie wymieniasz co 3 miesiące i naprawde lepiej poczekać. Ale to tylko moja rada :)

Awatar użytkownika
Fredi88
Storm Beige
Storm Beige
Kontakt:

Post autor: Fredi88 » sob wrz 09, 2006 10:12

Łuki, ja nie chce ladowac kupy siana w audio... nie chce i nie moge. Jeszcze sie ucze... mam mature w tym roku. Nie mam z czego odlozyc. Mam uzbierana kase przez wakacje i jedynie na glosniki do ok 130-140 zl moge sobie pozwolic. to ktore te phonocary kupic :P ??

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » sob wrz 09, 2006 10:14

jak chcesz... głośniki możesz potem przełożyć do następnego auta itd.
ja też zaczynałem jak Ty i wtedy nie posłuchałem innych... teraz żałuje... ale Twój wybór :)

Awatar użytkownika
Kowal_
płk Gleba
płk Gleba
Auto: VW Passat CC
Silnik: CCZA

Post autor: Kowal_ » sob wrz 09, 2006 10:20

Fredi88 pisze:mowie ze bede robil panele z mdfu pod glosniki :P i robie tak jak wlasnie pisales ;) dokladnie mowiac tak to ma wygladac
Obrazek

Najwazniejsze dla mnie teraz to czy za 60zl kupie tak dobre tweeterki jak te w zestawie za 120 zl ;)
Zmyliło mnie to, że pisałeś o "wyciąganiu" panelu i dlatego pomyslałem, że chcesz tylko to na głośnik wyciągnąć bo jak chcesz zrobić tak jak na zdjęciu to trzeba ciąć, nie ma tam żadnego wyciągania. Ale ok, nie zrozumieliśmy się.

Btw ja mam tak samo zrobione, panele właśnie z powe.pl przy zakupie głośników kupiłem i na prawdę się sprawdzają, a przy tym ładnie wyglądają :P

Co do samych głośników ja jechałem przez 9 miesięcy na oryginałach Nokia i jednym(!) buszmenie 20cm na półce(drugi poprzedniemu właścicielowi się spalił), ogólnie żenada jakich mało :P, zbierałem na głośniki długo bo miałem sporo innych wydatków ale w końcu po takim czasie kupiłem Powerbassy i jestem bardzo zadowolony, Tobie też radzę poczekać.

Chyba, że jesteś w takiej sytuacji, że nie masz w samochodzie w ogóle nagłośnienia teraz.

Awatar użytkownika
Fredi88
Storm Beige
Storm Beige
Kontakt:

Post autor: Fredi88 » sob wrz 09, 2006 10:28

mkowalm pisze:Chyba, że jesteś w takiej sytuacji, że nie masz w samochodzie w ogóle nagłośnienia teraz.
moglbys zostac wrozka :D tak sie sklada ze nie mam... znaczy sie mialem... jakis totalny szmelc! glosniki 13cm firmy 777 w fabrycznych miejscach w drzwiach. Musze jeszcze dodac ze te kieszonki na glosniki maja pourywane zaczepy :D zero basu same klepanie wysokich tonow....jakbym sobie puscil muze z komorki... tylko ze troche glosniej! Chyba czas to zmienic...

Ojciec ma fabie, w niej radio sony (wiem wiem... szmelc niby) na kasety. Fabrycznie ma montowane glosniki w drzwi i tweetery w obudowie od lusterek. Nie jest to moze audiofilskie ale mi taki zestaw by starczyl w zupelnosci. Bas jest ladny, wysokie tony tez. Nic wiecej nie potrzebuje. Wiem ze to pewnie "nie gra" wg was... ale jak juz mowilem audiofilem nie jestem i takie cos mi starcza ;) skoro mam auto za kila tys zl to nie bede pchal w niego audio za drugie tyle... bo nie wiem kiedy sie auta bede pozbywal ;) pozdro

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob wrz 09, 2006 13:39

Nie wiem czy ja coś źle przeczytałem, ale z opisu wychodzi, że : pierwszy link to komplet (bas+tweeter) za 119zeta, a w drugim linku licytacja dotyczy 1szt, czyli trzeba kliknąć dwa razy, co daje 120 zeta za same basy. Albo nic nie rozumiem

Awatar użytkownika
Fredi88
Storm Beige
Storm Beige
Kontakt:

Post autor: Fredi88 » sob wrz 09, 2006 15:45

bodzio_j, masz racje :D myslalem ze za kpl jest 60 co mnie dziwilo... nawet aukcji nie czytalem ;) w takim razie biore te z tweeterami.

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » sob wrz 09, 2006 16:51

Fredi88, Zawsze parę zeta do przodu.. :) NA :pub:

Awatar użytkownika
Fredi88
Storm Beige
Storm Beige
Kontakt:

Post autor: Fredi88 » śr wrz 13, 2006 15:45

nie chcialem zakladac nowego tematu wiec edytuje ten! Sprawa prosta mam okolo 460zl na audio (radio i panele z mdfu juz mam) i teraz sie zaczelo zastanawianie! Co kupic. Czy wszystko ale troche tansze czy jeden zestaw glosnikow ale lepsze.

Konkretnie mowiac zastanawiam sie czy wziac glosniki phonocar y-line z tweeterami z allegro za 120 zl... i do tego wzmaka carpowera no i wygluszyc drzwi. A w przyszlosci tylko wrzucic bas w bagajec...

czy wrzucic do przodu helixy blue 62 i wygluszyc drzwi, bez zadnego wzmaka i suba... Dlaczego tak? Dlatego ze to szczyt moich oszczednosci. NIE JESTEM AUDIOFILEM! To ma tylko przyzwoicie grac. Prosze nie piszcie zebym dozbieral bo to niemozliwe... :( Co lepiej kupic?

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr wrz 13, 2006 15:49

Fredi88, wygłusz najpierw drzwi. Żadne głośniki nie zagrają dobrze bez tego. Jak to zrobisz, bedziesz wiedział ile kasy zostało i kupisz zestaw odseparowny do przodu. Dalsza rozbudowa będzie zależała od finansów

Awatar użytkownika
Fredi88
Storm Beige
Storm Beige
Kontakt:

Post autor: Fredi88 » śr wrz 13, 2006 15:58

przeciez napisalem ze w obu przypadkach starczy mi na wygluszenie... chodzi o to co lepiej kupic... czy phonocary y i do tego np carpower 602 czy same helixy pod radio.... wygluszenie tak czy siak bedzie :bajer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”