[DIY] Projekt : Subwoofer na STX AP 30-4 AP
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
[DIY] Projekt : Subwoofer na STX AP 30-4 AP
Na wstępie chciałbym podziękować użytkownikom forum, którzy pomogli przy doborze podzespołów mojego suba
Sama idea tematu skierowana jest dla tych, którzy chcą za stosunkowo małe pieniążki zrobić konkretny sprzęcik.
Krótki opis:
Cały subwoofer oparty jest na przetworniku STX AP 30-4
Skrzynia jaką zbudowałem ma 44 litrów netto.
Kanał BR jest o średnicy 10cm i długości 22 cm.
Skrzynka strojona na 42 Hz
Frontowa ścianka wytłumiona watą wygłuszającą
Całość obita wykładziną do subwooferów.
Koszty:
-Głośnik STX AP 30-4 – 155zł
-Kanał BR 10cm -15zł
-wykładzina - 16zł
-klej Pattex uniwersalny (polecam) – 12zł
-terminal – 3zł
-kabel 2x4mm– 2zł
Całość – 203zł
Oczywiście tutaj dochodzi dodatkowo wzmacniacz, ale już miałem HPB1502 500 w RMS na mostku.
Według mnie najrozsądniejszym w tej klasie cenowej wzmacniaczem do tej skrzynki jest CarPower HPB-602 225 RMS na mostku. (219 zł)
Obudowa:
Całą obudowę robiłem z płyt wiórowych 18mm z moich starych mebli. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby MDF, ale miałem stare meble więc je wykorzystałem. Wymiary 54/36/32. Sam kształt to prostopadłościan. Mogłem oczywiście tylną ściankę „pochylić” ale do mojego kombiaka akurat pasuje, tym bardziej, że czasami subik będzie grał w domu. Klejone klejem do drewna Pattex i dodatkowo co 6 cm wkręty. Całość uszczelniona silikonem uniwersalnym. Wykładzina klejona na klej Pattex (uniwersalny w tubie). Kanał BR jak już wspomniałem 10cm i długość 22cm (te 2 cm dołożyłem z PCV bo oryginalny miał 20cm). BR umieszczony na ścianie razem z głośnikiem.
Wrażenia:
Całość bardzo fajnie gra. Na razie napędzałem zestaw wzmacniaczem do subów CANTON-a 100 RMS. W pokoju totalny Armagedon. Bass jest czysty, dynamiczny, schodzi bardzo nisko. Odcięcie miałem przy 120 czyli 120 Hz w dół. Zestawik chodzi bez porównania do mojego byłego Alphadra SW 1003 8” 300/150 RMS w obudowie 48L. Na weekend podłącze go do mojego CarPowerka mostek 500Watt i zobaczymy jak to będzie w autku bo w domu naprawdę świetny.
Na koniec chyba warto podkreślić, że za takie pieniądze chyba nie ma żadnego sprzętu, który konkurowałby z tym STX.
A oto kilka fotek z samej budowy skrzyni:
I efekt końcowy :
Polecam Wszystkim taką skrzynkę na tym przetworniku.
Pozdrawiam
Sama idea tematu skierowana jest dla tych, którzy chcą za stosunkowo małe pieniążki zrobić konkretny sprzęcik.
Krótki opis:
Cały subwoofer oparty jest na przetworniku STX AP 30-4
Skrzynia jaką zbudowałem ma 44 litrów netto.
Kanał BR jest o średnicy 10cm i długości 22 cm.
Skrzynka strojona na 42 Hz
Frontowa ścianka wytłumiona watą wygłuszającą
Całość obita wykładziną do subwooferów.
Koszty:
-Głośnik STX AP 30-4 – 155zł
-Kanał BR 10cm -15zł
-wykładzina - 16zł
-klej Pattex uniwersalny (polecam) – 12zł
-terminal – 3zł
-kabel 2x4mm– 2zł
Całość – 203zł
Oczywiście tutaj dochodzi dodatkowo wzmacniacz, ale już miałem HPB1502 500 w RMS na mostku.
Według mnie najrozsądniejszym w tej klasie cenowej wzmacniaczem do tej skrzynki jest CarPower HPB-602 225 RMS na mostku. (219 zł)
Obudowa:
Całą obudowę robiłem z płyt wiórowych 18mm z moich starych mebli. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłby MDF, ale miałem stare meble więc je wykorzystałem. Wymiary 54/36/32. Sam kształt to prostopadłościan. Mogłem oczywiście tylną ściankę „pochylić” ale do mojego kombiaka akurat pasuje, tym bardziej, że czasami subik będzie grał w domu. Klejone klejem do drewna Pattex i dodatkowo co 6 cm wkręty. Całość uszczelniona silikonem uniwersalnym. Wykładzina klejona na klej Pattex (uniwersalny w tubie). Kanał BR jak już wspomniałem 10cm i długość 22cm (te 2 cm dołożyłem z PCV bo oryginalny miał 20cm). BR umieszczony na ścianie razem z głośnikiem.
Wrażenia:
Całość bardzo fajnie gra. Na razie napędzałem zestaw wzmacniaczem do subów CANTON-a 100 RMS. W pokoju totalny Armagedon. Bass jest czysty, dynamiczny, schodzi bardzo nisko. Odcięcie miałem przy 120 czyli 120 Hz w dół. Zestawik chodzi bez porównania do mojego byłego Alphadra SW 1003 8” 300/150 RMS w obudowie 48L. Na weekend podłącze go do mojego CarPowerka mostek 500Watt i zobaczymy jak to będzie w autku bo w domu naprawdę świetny.
Na koniec chyba warto podkreślić, że za takie pieniądze chyba nie ma żadnego sprzętu, który konkurowałby z tym STX.
A oto kilka fotek z samej budowy skrzyni:
I efekt końcowy :
Polecam Wszystkim taką skrzynkę na tym przetworniku.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr wrz 06, 2006 22:45 przez Kuman, łącznie zmieniany 3 razy.
Ten Monacor 602 jest za słaby,natomiast ten 1502 jest w samraz i trzyma membranę za mordę.Uważać oczywiście trzeba,ale czego się nie robi dla przyjemności.Ten post powinien przeczytać każdy ,który decyduje się na jakieś pseudo niemiecko-chińskie badziewia.Uważam ,że sub wyszedł ci na medal(jak sam jesteś zadowolony to szafa gra ).
Ostatnio zmieniony pt sie 11, 2006 18:02 przez powalla, łącznie zmieniany 1 raz.
damian24 kiedyś ktoś wymyślił coś o fali stojącej(ścianka pod kątem miała to niwelować),jednak przy długościach fal niskich tonów takie zjawiska nie występują w subwoferach.Sciankę pochyloną są stosuje się dla lepszego wykorzystania bagażnika(można bliżej przysunąć skrzynkę do pochylonego oparcia kanapy) i jak sam robisz skrzynką to możesz idealnie ją wpasować.
- Dj Darecki
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
hmm wątpie żeby HPB1502 miał 500 wat rmszygo pisze:uwazaj z tym 500watt zeby mu krzywdy nie zrobic
Ostatnio podłączyłem Hertza ES200 (tylko 20cm ) pod prawdziwe 400 w rms i spoko przeszedł tescik jednak Hertz nie taki cienki jest hehe
Pozdo
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252216][size=142][b][u]>>>VR6 US Mexicanos<<<[/size][/b][/u][/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=122620][size=142][b][u]>>>Black 1.9TD<<<[/size][/b][/u][/url]
[img]http://img4.imageshack.us/img4/148/podpis1.jpg[/img]
Na elektrodzie.pl mierzyli .nawet filmiki z pomiarów dawali i wychodziło między 400,a 480(o ile nie więcej bo nie pamiętam).Wiadomo jakość dźwięku do suba starczy,jednak moc ma.Były nawet spore różnice pomiędzy egzemplarzami(co źle świadczy o jakości podzespołów),jednak 400 w rms to na bank było,a poza tym przypominam,że on kosztuje 380 zł.
- Dawca_Nerek
- Forum Master
Bardzo fajna konstrukcja kiedyś też się zastanawiałem nad STX ale nigdzie nie spotkałem tego głośnika jak gra w samochodzi i odpuściłem. Na elektrodzie.pl coś też czytałem że głośniki STX nie nadają się do aut, chodzi o wilgotność, prawda to ?
Czasem na trasie spotykam prawdziwych szaleńców...
Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi...
Czasem naprawdę ciężko ich wyprzedzić...