Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

mateusz_budzias
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: ndz maja 10, 2015 09:59

Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: mateusz_budzias » pt wrz 18, 2015 09:48

Cześć wszystkim,

mam problem z subem. Otóż skrzynka puka zawsze, kiedy słucham radia FM.
Czasami jednak kiedy przełączam na CD, skrzynia się wyłącza. Nie dzieje się to zawsze - i to jest dziwne.
Dioda na skrzyni wówczas gaśnie tak, jakby nie dochodził kompletnie sygnał. Po przełączeniu na FM skrzynia ponownie się załącza.

Radio - Sony xplod GT-24


Pozdrawiam
Mateusz



Awatar użytkownika
daniel.wwe
TDI PoweR
TDI PoweR
Posty: 748
Rejestracja: wt lip 05, 2011 14:04

Re: Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: daniel.wwe » pt wrz 18, 2015 10:12

Musisz wlaczyc funkcje AF/TA jak przelaczysz na CD


“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”

mateusz_budzias
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 16
Rejestracja: ndz maja 10, 2015 09:59

Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: mateusz_budzias » pt wrz 18, 2015 10:33

Kuźwa, możesz mi powiedzieć jak to zrobić, bo jestem zielony...



Awatar użytkownika
daniel.wwe
TDI PoweR
TDI PoweR
Posty: 748
Rejestracja: wt lip 05, 2011 14:04

Re: Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: daniel.wwe » pt wrz 18, 2015 11:12

Pod przyciskiem Mode masz przycisk AF/TA


“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty dla szybkich kierowców”

dany_47
Forum Master
Forum Master
Posty: 1011
Rejestracja: sob mar 14, 2015 17:24
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski

Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: dany_47 » wt wrz 22, 2015 18:59

"TA" przecież przełączy odtwarzanie płytki na radio gdy ostatnia słuchana stacja radiowa zacznie nadawać informacje o ruchu drogowym a "AF" to automatyczne wyszukiwanie alternatywnej częstotliwości gdy na aktualnej radio straci zasięg.... :?
Jaki by to miało wpływ na załączanie się lub nie załączanie wzmacniacza?


MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm

Obrazek

R32 TURBO in progress

mk4tdi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: czw sie 22, 2013 09:56

Re: Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: mk4tdi » wt wrz 22, 2015 19:03

Jakis ma bo tez mam radio Soniaka i jest dokladnie tak jak napisal daniel.wwe
przycisk AF/TA wlacza/wylacza wzmacniacz podczas sluchania CD


ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm :satan:

dany_47
Forum Master
Forum Master
Posty: 1011
Rejestracja: sob mar 14, 2015 17:24
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski

Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: dany_47 » wt wrz 22, 2015 19:12

zapewne Sony wymyśliło jakiś patent aby tym przyciskiem podczas słuchania CD czy z AUX'a szybkim ruchem włączać lub wyłączać wzmacniacz nie grzebiąc w opcjach. Instrukcja może o tym mówi.
Ale jak pojawi Ci się ikonka TA na wyświetlaczu radia to na 80% przerzuci Cię na FM żebyś sobie posłuchał informacji o ruchu drogowym :)


MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm

Obrazek

R32 TURBO in progress

Awatar użytkownika
powalla
_
_
Posty: 3729
Rejestracja: wt sty 10, 2006 19:43
Lokalizacja: Mikołów

Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: powalla » wt wrz 22, 2015 20:10

dany_47 pisze:zapewne Sony wymyśliło jakiś patent aby tym przyciskiem podczas słuchania CD czy z AUX'a szybkim ruchem włączać lub wyłączać wzmacniacz nie grzebiąc w opcjach. Instrukcja może o tym mówi.

Taaa a świstak siedzi ...

Kolega podłączył kabelek Remote wzmacniacza pod "antene" Sony , czyli kabelek na którym pojawia się "plus 12V" tylko podczas słuchania radia gdyż tym kabelkiem leci "plus 12V" do elektrycznie wysuwanej anteny w aucie. Aby radio podczas słuchania CD nie wyłączało na tym kabelku napięcia trzeba uruchomić w radiu jedną z funkcji RDS .



dany_47
Forum Master
Forum Master
Posty: 1011
Rejestracja: sob mar 14, 2015 17:24
Lokalizacja: Międzyrzec Podlaski

Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: dany_47 » wt wrz 22, 2015 22:54

hahahahha o fuck!

No faktycznie! Taka błachostka a ile problemu!
Respect za pomysł! I to tłumaczy czemu trzeba włączać bezsensowne funkcje radia - bo radio cały czas jest na odbiorze mimo słuchania CD'ka!


MK4 1.8 BIG TURBO 370KM i 470Nm

Obrazek

R32 TURBO in progress

mk4tdi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: czw sie 22, 2013 09:56

Re: Sub nie zawsze gra na CD i AUX, ale zawsze na FM

Post autor: mk4tdi » śr wrz 23, 2015 06:44

Ale ten patent jak dla mnie ma plusy bo sluchajac CD w kazdej chwili jednym przyciskiem mozna suba wylaczyc :bigok:


ALH + 216 + turbo ARL + FMIC + soft -> 162,5KM/344,2Nm :satan:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości