Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
jakubek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 780
Rejestracja: czw maja 12, 2005 22:06
Lokalizacja: Zambrów
Kontakt:

Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: jakubek » pt maja 06, 2011 13:13

Witam. Mam prośbe odnośnie podłączenia wzmacniacza Mac Audio Red Attack 4800 i Skrzyni Blaupunkt gtb 300 pod radio Clarion CZ309e. Nie jestem żadnym audiofilem a zestaw sub i wzmak dostałem za tzw butelke wiec czemu by nie podłaczyc tego i zobaczycz czy sie do czegos nadaje :) Wiec chodzi mi o to zebyscie łopatologicznie opisali mi jak podlaczyc ten zestaw. Bede bardzo wdzieczny. Nizej podaje zdjecia sprzetu :
Obrazek
Obrazek


Obrazek

Obrazek


Obrazek

bogib184
Forum Master
Forum Master
Posty: 1441
Rejestracja: czw gru 31, 2009 17:50
Lokalizacja: Pułtusk/Maków Mazowiecki
Kontakt:

Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: bogib184 » pt maja 06, 2011 14:03

Do bagażnika pociągnąć przewód od + z akumulatora (10 mm2 powinno być ok), od radia podciągnąć kabel sygnałowy RCA Chinch też do bagażnika, oraz cienki kabelek Remote (podłączyć pod niebieski kabelek w kostce radia) i też do bagażnika (tylko te przewody np. tunelem środkowym lub prawym progiem). W bagażniku podłączyć wzmacniacz B + przewód do zasilania wzmacniacza, cienki kabele do Remote we wzmacniaczu, a GND (czyli -) do wzmacniacza podłączyć z karoserii auta (znajdź jakąś śrubę, odkręć drapnij papierem ściernym do gołej blachy) przewód też 10 mm2 grubości. Sygnałowe RCA z radia podłącz pod wzmacniacz, subwoofer podłącz we wzmacniaczu w mostku i gra (czyli mono + z głośnika do plusa Mono i - z głośnika do minusa Mono) :bigok:



Awatar użytkownika
jakubek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 780
Rejestracja: czw maja 12, 2005 22:06
Lokalizacja: Zambrów
Kontakt:

Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: jakubek » pt maja 06, 2011 14:39

Dzieki wielkie chetnie bym kliknął pomógł ale nie widze nigdzie tej opcji ;/


Obrazek

Awatar użytkownika
kojot 49
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 785
Rejestracja: pt mar 16, 2007 16:55
Lokalizacja: ZambróVW

Re: Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: kojot 49 » sob maja 07, 2011 23:38

bogib184 pisze: (czyli mono + z głośnika do plusa Mono i - z głośnika do minusa Mono) :bigok:
nie wiem czy laik by rozkminił to co napisałeś, Kuba CH 1 - i CH 4 + to jest mostek a bynajmniej w każdym wzmaku jest taki mostek.
poniżej przykładowe foto jak podłączyć na mostku suba na foto masz dwa suby podłączone.
Obrazek



Awatar użytkownika
jakubek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 780
Rejestracja: czw maja 12, 2005 22:06
Lokalizacja: Zambrów
Kontakt:

Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: jakubek » ndz maja 08, 2011 10:21

No dzieki jeszcze raz :) juz wszystko wiem :))


Obrazek

Awatar użytkownika
jakubek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 780
Rejestracja: czw maja 12, 2005 22:06
Lokalizacja: Zambrów
Kontakt:

Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: jakubek » pn maja 09, 2011 22:59

No i mam problem ;/ Sub gra słabo.. Niby cos tam łupie ale org głosniki maja podobny bas jak ten sub. Okazało sie ze wzmak ma zjeb%&#@ 3 kanały i działa tylko jeden. Wiec sub podłaczony jest pod ten dzialajacy kanał. Mozliwe ze to przez to słabo gra ?? Opłaca mi sie wzmaka naprawiac czy szukac innego ??


Obrazek

bogib184
Forum Master
Forum Master
Posty: 1441
Rejestracja: czw gru 31, 2009 17:50
Lokalizacja: Pułtusk/Maków Mazowiecki
Kontakt:

Re: Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: bogib184 » wt maja 10, 2011 08:00

Moim zdaniem się nie opłaca, ponieważ moc tego wzmacniacza nawet w mostku jest do :ass: i podejrzewam, że wzmak dostał w palnik bo słabo bujał tego suba i jest efekt w postaci zjaranych końcówek mocy.



Awatar użytkownika
jakubek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Posty: 780
Rejestracja: czw maja 12, 2005 22:06
Lokalizacja: Zambrów
Kontakt:

Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: jakubek » wt maja 10, 2011 09:53

Aha. Czyli lepiej poszukac innego wzmaka. Jaki bys proponowal aby pociagnal tylko sub?


Obrazek

bogib184
Forum Master
Forum Master
Posty: 1441
Rejestracja: czw gru 31, 2009 17:50
Lokalizacja: Pułtusk/Maków Mazowiecki
Kontakt:

Re: Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: bogib184 » wt maja 10, 2011 13:58

http://allegro.pl/jbl-gto-2000-najtanie ... 62293.html" onclick="window.open(this.href);return false; taki wystarczy w zupełności na takiego sub. Nie pytaj tylko o jakieś wzmacniacze no name, bo żaden Alphard ani first za 80, 90 zł. nie jest wart nawet dla mnie piwa, a ten wzmacniacz jakościowo i mocowo podejdzie :bigok:



Maggot
M & K
M & K
Posty: 2054
Rejestracja: czw lip 08, 2010 22:45

Pomoc przy podłączeniu sub i wzm

Post autor: Maggot » czw maja 26, 2011 21:13

jakubek, tak, dlatego gra słabo, bo dostaje tylko moc z 1 kanału, nie mostku :)
Chyba nie opłaca się go robić...Ale do 200zł bez problemu dorwiesz coś, co zaspokoi skrzyneczkę:)
Zobacz jaką sub ma moc RMS i dobierz odpowiedni mocowo wzmak .
Powodzenia :pub:



ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości