Swap z Audi do VW
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Swap z Audi do VW
Jakie problemy mogę napotkać przy wsadzaniu silnika 1.8 na gaźniku benzynka od Audi do Golfa mk2 ?(golf mój a więc 1.3 MH 88 rocznik, dawca 86 rocznik , chyba Audi 100, więcej danych brak).
Skrzynia będzie pasować ? Co z półosiami?
Zależy mi na wrzuceniu gaźnikowca bo to wiąże się z mniejszą ilością problemów moim samochodzie(a bynajmniej tak mi się wydaje), zresztą lubię proste , gaźnikowe, silniki.
Skrzynia będzie pasować ? Co z półosiami?
Zależy mi na wrzuceniu gaźnikowca bo to wiąże się z mniejszą ilością problemów moim samochodzie(a bynajmniej tak mi się wydaje), zresztą lubię proste , gaźnikowe, silniki.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
nie wiem jak jest w 100 ale w 80 silnik 1.8 i 2.0 jest wsadzony wzdluznie a nie poprzecznie jak w golfie wiec skrzynai nie bedzie pasowala, chyba ze uda ci sie wlozyc silnik wzdluz ale raczej nie wejdzie i to za duzo roboty, lepiej wziac skrzynie od golfa 1.8 bo twoja nie bedzie pasowla. Polosie tez raczej nie beda pasowaly bo 1.3 ma cienie a 1.8 grube
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
mocowania do skrzyni nie beeda raczej pasowaly, linka od licznikaa tez chyba jest inna ale moge sie mylic.
Jezeli masz linke od sprzegla z samoregulacja to musisz ja odpowiednio zablokowac przed sciagnieciem bo moze sie uszkodzic
[ Dodano: 14 Lut 2008 17:26 ]
wydaje mi sie ze drazek od biegow tez bedzie do wymiany bo ma inna koncowke przy skrzyni od 1.8 i 1.3
w 1.3 jest mechanizm drazkowy (drazek idzie bezposrednio do skrzyni) a w 1.8 jest linkowy (pomiedzy drazkiem a skrzynia sa jeszcze ciegna)
[ Dodano: 14 Lut 2008 17:29 ]
Chyba ze kmolega pisze o samej skrzyni, bez mechanizmu roznicowego
Jezeli masz linke od sprzegla z samoregulacja to musisz ja odpowiednio zablokowac przed sciagnieciem bo moze sie uszkodzic
wydaje mi sie ze drazek od biegow tez bedzie do wymiany bo ma inna koncowke przy skrzyni od 1.8 i 1.3
w 1.3 jest mechanizm drazkowy (drazek idzie bezposrednio do skrzyni) a w 1.8 jest linkowy (pomiedzy drazkiem a skrzynia sa jeszcze ciegna)
[ Dodano: 14 Lut 2008 17:29 ]
no moge sie mylic ale z tego co zauwazylem to w audi silnik jest zamocowany wzdluz samochodu a w golfie w poprzek, wiec wkaldajac skrzynie od audi do golfa polosie beda wzdluz samochodu a nie w poprzek tak jak powinny byc.Borys pisze:caly osprzet trzeba zmienic i podejdzie z audi skrzynia z golfa podejdziePim pisze:Tak też myślałem, ale skrzynia od 1,8 golfa będzie pasować zamocowaniami? łapy wszelkie musiałbym dokupić?
Z tym drążkiem racja, zapomniałem o tym. Autoregulacji nie mam , tutaj mało co jest auto( i to mnie cieszy ) . Drążek idzie do skrzyni przez prosty układ 'jabłek' . Jest tylko jeden który służy do wszelkich manewrów.
Chodzi mi o mocowania skrzynia - silnik , bo że łapy będę musiał kombinować to jest prawie pewne.
A mam trochę inne pytanie, co lepiej, kupić ten silnik od Audi (od znajomego, będzie mieć dostępny na sprzedaż za jakoś miesiąc , dwa) czy szukać jakiegoś od Golfa(1.8 benzynka 8V) ) i przerabiać na gaźnik ? Skrzynia, półosie i łapki miałbym na miejscu...]
Nie pali mi się z kupnem (brak kasy, ale za właśnie miesiąc do dwóch powinna wpłynąć jakaś kwota ) jednak wolę wiedzieć w czym się rozglądać, czego szukać.
Chodzi mi o mocowania skrzynia - silnik , bo że łapy będę musiał kombinować to jest prawie pewne.
A mam trochę inne pytanie, co lepiej, kupić ten silnik od Audi (od znajomego, będzie mieć dostępny na sprzedaż za jakoś miesiąc , dwa) czy szukać jakiegoś od Golfa(1.8 benzynka 8V) ) i przerabiać na gaźnik ? Skrzynia, półosie i łapki miałbym na miejscu...]
Nie pali mi się z kupnem (brak kasy, ale za właśnie miesiąc do dwóch powinna wpłynąć jakaś kwota ) jednak wolę wiedzieć w czym się rozglądać, czego szukać.
- Borys
- V.I.P.
- Auto: VR6T
- Kontakt:
w poscie który cytujesz jest napisane krótko i zwięźleagrala pisze:mocowania do skrzyni nie beeda raczej pasowaly, linka od licznikaa tez chyba jest inna ale moge sie mylic.
[ Dodano: 14 Lut 2008 17:29 ]no moge sie mylic ale z tego co zauwazylem to w audi silnik jest zamocowany wzdluz samochodu a w golfie w poprzek, wiec wkaldajac skrzynie od audi do golfa polosie beda wzdluz samochodu a nie w poprzek tak jak powinny byc.Borys pisze:caly osprzet trzeba zmienic i podejdzie z audi skrzynia z golfa podejdziePim pisze:Tak też myślałem, ale skrzynia od 1,8 golfa będzie pasować zamocowaniami? łapy wszelkie musiałbym dokupić?
silnik podejdczie z audi jak zmienisz osprzęt czyli łapy kolektory itd w dalszej czesci tez jasno i wyraźnie napisałem ze skrzynia podejdzie z golfa
Czyli kolektory skąd musiałbym brać? Z jakiegoś 'golfowego' 1.8 ?
Wydechowy pewno lepiej było by samemu 4-2-1 wyspawać ... Bo i tak wydech będę musiał robić...
[ Dodano: 15 Lut 2008 15:33 ]
Jak się okazało jest to Audi 80, silnik ma niby w poprzek(tak samo jak w Golfie).
Swoją drogą mają jeszcze do sprzedania 1.6 td z passata, więcej danych brak.
Wydechowy pewno lepiej było by samemu 4-2-1 wyspawać ... Bo i tak wydech będę musiał robić...
[ Dodano: 15 Lut 2008 15:33 ]
Jak się okazało jest to Audi 80, silnik ma niby w poprzek(tak samo jak w Golfie).
Swoją drogą mają jeszcze do sprzedania 1.6 td z passata, więcej danych brak.