Klimatyzacja działała przy -15, a teraz dopiero przy +5
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Mam problem z klimatyzacją, w zeszłym roku działała mi przy - 15 i -25 stopniach, w tym roku włącza się dopiero przy + 5 stopniach. Jest to uciążliwe, jak szyby zaparują. Prośba o podpowiedź, czy jest za mało czynnika w układzie, czy może jakiś czujnik padł i przez to głupieje, a może jest inna przyczyna ?? Samoachód został podpiety pod kompa, błędów brak. Pozdrawiam.
Mam problem z klimatyzacją, w zeszłym roku działała mi przy - 15 i -25 stopniach, w tym roku włącza się dopiero przy + 5 stopniach. Jest to uciążliwe, jak szyby zaparują. Prośba o podpowiedź, czy jest za mało czynnika w układzie, czy może jakiś czujnik padł i przez to głupieje, a może jest inna przyczyna ?? Samoachód został podpiety pod kompa, błędów brak. Pozdrawiam.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
klima załącza się od +5*...także jeżeli rok temu załączała się przy niższych temperaturach to wtedy coś było nie tak. Teraz jest ok.
- Pablo Corrado
- Forum Master
Poniżej 5 czy 4 stopni kompresor, czyli i cała klimatyzacja się nie powinien właczać, więc masz wszystko OK.
Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.
Re: Klimatyzacja działała przy -15, a teraz dopiero przy +5
Dokładnie coś ok 5 st i już nie działa, troszkę to uciążliwe bo inne autka mają ustawione np 0 stopni...
- Quintus
- Użytkownik
- Auto: Dodge Durango SLT
Instrukcja obsługi mówi, by przynajmniej raz w miesiącu climatronic pochodził na pełnych obrotach w celu konserwacyjnym. Ani "auto" ani odmrażanie szyby nie powodują właczenia wiatraka, wobec tego pewnie i sprężarka stoi. Jak to wprowadzić w życiu przy aktualnych temperaturach?
- Qto
- _
- Kontakt:
ogrzewany garażQuintus pisze:Jak to wprowadzić w życiu przy aktualnych temperaturach?
...chyba zeszłej zimy, czy dwa lata temu był temat na forum gdzie próbowali oszukiwać czujniki temperatury - nic z tego nie wyszło
- Quintus
- Użytkownik
hmm a gdzie dokąłdnie znajduje się czujnik temperatury zewnętrznej? Co prawda mam garaż bez ogrzewania, ale farelkę pod czujnik podstawić zawsze mogę i powinno skoczyć ponad 5. Nie pomyślałem o takim cwancyku
- Qto
- _
- Kontakt:
zderzak, lewa kratkaQuintus pisze:a gdzie dokąłdnie znajduje się czujnik temperatury zewnętrznej?
czytałeś co napisałem wyżej ?? Nie da się w ten sposób oszukać czujnika...oprócz czujnika w zderzaku jest drugi, pod filtrem kabinowym...i nie jestem pewien czy dodatkowo sygnał prędkości jazdy nie będzie potrzebny.Quintus pisze:ale farelkę pod czujnik podstawić zawsze mogę i powinno skoczyć ponad 5. Nie pomyślałem o takim cwancyku
- Quintus
- Użytkownik
No tak ale aktualnie w dzień jest koło 2-3, żeby uzyskać te 6 stopni ogólnie w zasięgu grodziowym silnika to chyba nie będzie jakiś duży kłopot. Kurde faktycznie jest jakieś zabezpieczenie odczytu poniżej 15kmh, gdzie czujnik nie daje aktualnej temperatury. trezba byłoby podgrzać czujniki podczas jazdy No trudno.
- Qto
- _
- Kontakt:
no trudne nie...ale wystarczy że odczyty z dwóch czujników będą się różniły o 10*C i już jest klops - Climatronic przełącza się wtedy na czujnik w kanale dolotowym powietrza.Quintus pisze:No tak ale aktualnie w dzień jest koło 2-3, żeby uzyskać te 6 stopni ogólnie w zasięgu grodziowym silnika to chyba nie będzie jakiś duży kłopot
Teoretycznie jest temat do ogarnięcia, ale moim zdaniem gra niewarta świeczki.
- Quintus
- Użytkownik
Generalnie w polsce na +6 stopni łatwo doczekać się nawet w zimę, więc mały problem. Zawsze kiedyś tam pochodzi spręzarka. u mnei na podlasiu przy odrobinie pecha taka temperaturę mogę mieć w kwietniu dopiero. nawet zakładając tak ciepłą zimę - jak w tym sezonie, stąd te rozważania.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Klimatyzacja działała przy -15, a teraz dopiero przy +5
nowszych modeli jak choćby Golf 5 to już nie dotyczyQuintus pisze:Instrukcja obsługi mówi, by przynajmniej raz w miesiącu climatronic pochodził na pełnych obrotach w celu konserwacyjnym
- Quintus
- Użytkownik
hmm, a wiesz może dlaczego?
Podobno jest to sugerowane ze względu na smarowanie sprężarki olejem zawartym w czynniku.
Podobno jest to sugerowane ze względu na smarowanie sprężarki olejem zawartym w czynniku.
Przez te dwa czy trzy miesiące nic się sprężarce nie stanie