Nie działające gniazdo zapalniczki
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć panowie. Mam problem z gniazdem zapalniczki. Chciałem dołożyć dodatkowe gniazdo dla kamerki samochodowej, które miało być schowane.
Podłączyłem dodatkowe gniazdo do przewodów od normalnego gniazda, wszystko ładnie zaizolowałem. Sprawdziłem miernikiem w każdym gnieździe jest 12V lecz po podłączeniu nie działają.
Gdy podłączałm kable robiłem to na wyjętym bezpieczniku. Dodatkowo przestało działać gniazdo w bagażniku.
Wymieniłem bezpiecznik na nowy i dalej nic. Jest gdzieś może jeszcze jakiś bezpiecznik, czy cokolwiek innego przez co pomimo tego że jest prąd to gniazda nie działają?
Podłączyłem dodatkowe gniazdo do przewodów od normalnego gniazda, wszystko ładnie zaizolowałem. Sprawdziłem miernikiem w każdym gnieździe jest 12V lecz po podłączeniu nie działają.
Gdy podłączałm kable robiłem to na wyjętym bezpieczniku. Dodatkowo przestało działać gniazdo w bagażniku.
Wymieniłem bezpiecznik na nowy i dalej nic. Jest gdzieś może jeszcze jakiś bezpiecznik, czy cokolwiek innego przez co pomimo tego że jest prąd to gniazda nie działają?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
napisz który bezpiecznik wymieniłeś i w jaki sposób podłączyłeś kable...podaj też rok auta
Auto ma rocznik 1998. Wymieniłem bezpiecznik nr 41, a kable podłączyłem w taki sposób że parę cm od wtykczki do zapalniczki oskurowałem kable i podpiąłem do nich kable od nowej wtyczki. Zrobię dzisiaj zdjęcia i wrzucę wieczorem jak to wygląda
- Qto
- _
- Kontakt:
od gniazda w bagażniku jest bezpiecznik nr 35, do tego z przodu 41. Jeśli bezpieczniki dobre to trzeba się przyjrzeć kablom tam gdzie grzebałeś. Jak nic nie znajdziesz to miernik w łapy i trzeba zacząć mierzyć...czy jest napięcie na bezpiecznikach, na wtyczkach przy gniazdach...czy jest masa. Jak miernik pokaże że wszystko jest to powtórzyć test tylko że żarówką 21W
Sprawdziłem masę i napięcie miernikiem, wszystko jest. Sprawdziłem również z żarówką, żarówka świeci i na oryginalnym gwiazdku i na dorobionym oraz w bagażniku
Gniazda nie działają kiedy podłączamy do nich ładowarkę. Sprawdziłem je w innym aucie czy może ładowarki są popsute ale wszystkie działają
Gniazda nie działają kiedy podłączamy do nich ładowarkę. Sprawdziłem je w innym aucie czy może ładowarki są popsute ale wszystkie działają
A czy da się pociągnąć gdzieś dodatkowy kabel z zasilaniem i podłączyć wszystko na nowy kabel?
- Qto
- _
- Kontakt:
ale jeśli żarówka podłączona do wtyczki zapalniczki świeci się...to po co nowy kabel? Trzeba sprawdzić co się w samym gnieździe dzieje...i czy inne urządzenia podłączone pod gniazdo działąją
Kabel oczywiście wymienić można...najprościej podłączyć się pod przekaźnikami, są tam złącza z plusem stałym i po stacyjce - do wyboru. Po drodze trzeba dać bezpiecznik
Kabel oczywiście wymienić można...najprościej podłączyć się pod przekaźnikami, są tam złącza z plusem stałym i po stacyjce - do wyboru. Po drodze trzeba dać bezpiecznik
Żadne urządzenie podłączone pod gniazdo nie działa. Próbowałem też samymi kabelkami, nie poprzez gniazdo, podłączyć i też nic
Re: Nie działające gniazdo zapalniczki
Może zamienił polaryzację.Qto pisze:No to jakim cudem żarówka świeci...
Polaryzacje to znaczy? Generalnie jedynie gdzie ruszyłem to przy gnieździe nigdzie indziej. I nie wiem jakim cudem to działa ;p
Zamienione plus z minusem.Pała1327 pisze:Polaryzacje to znaczy? Generalnie jedynie gdzie ruszyłem to przy gnieździe nigdzie indziej. I nie wiem jakim cudem to działa ;p
Trzeba by było woltomierzem sprawdzić.
- Qto
- _
- Kontakt:
Przecież skoro żarówka świeci to masa i napięcie jest...i jest to lepszy sposób sprawdzania niż miernik bo wyklucza ledwo trzymający się kabel.
Żarówka nie pokaże ci gdzie masz plus a gdzie minus natomiast miernik to pokaże.Qto pisze:Przecież skoro żarówka świeci to masa i napięcie jest...i jest to lepszy sposób sprawdzania niż miernik bo wyklucza ledwo trzymający się kabel.
Żarówka będzie świecie nawet jak zmienisz + i - natomiast ładowarka lub inne urządzenie już się nie.