Włącznik świateł - przeciwmgłowe (przód) cały czas świecą
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam problem z włącznikiem świateł w MK4 - oryginalny, ze światłami przeciwmgłowymi przednimi i tylnymi. Od pewnego czasu zauważyłem, że dość często zapala mi się wskaźnik świateł przeciwmgielnych przednich (zielony kolor) mimo tego, że pokrętło jest wciśnięte.
(światła również się zapalają).
I teraz pytanie: jak ten włącznik jest skonstruowany?
Na co zwrócić uwagę podczas próby naprawy?
Czy takie zachowanie będzie spowodowane uszkodzeniem mechanicznym czy np. zanieczyszonymi stykami?
(światła również się zapalają).
I teraz pytanie: jak ten włącznik jest skonstruowany?
Na co zwrócić uwagę podczas próby naprawy?
Czy takie zachowanie będzie spowodowane uszkodzeniem mechanicznym czy np. zanieczyszonymi stykami?
Aktualnie: Golf IV Variant 1,9TDI Pacific (ASZ)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)
Sprawdz przekaznik nr 53 pod kierownicą a co do styku włącznika świateł to jest to pin 8 o oznaczeniu NL. Sam przekaznik może zwierać . Podmień jak masz możliwość i włącznik swiateł i przekaznik
możliwe - poszukaj porady czyszczenia włącznika.Jaceklo pisze:Czy takie zachowanie będzie spowodowane uszkodzeniem mechanicznym czy np. zanieczyszonymi stykami?
Jak to nie pomoże to wtedy sprawdź czy nie wina jest w przekaźniku od przeciwmgielnych
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
gdzies na forum jest fotostory z naprawy włącznika...temat dotyczyl braku swiatel mijania.
przekaźnik w mk4 rozłącza światła przeciwmgielne kiedy włączamy światła drogowe...
przekaźnik w mk4 rozłącza światła przeciwmgielne kiedy włączamy światła drogowe...
Dzięki za wskazówki
Inny trop niż włącznik początkowo porzuciłem, bo jak wciskam pokrętło, to kontrolka i światła gasną.
Póki co wyjmę przełącznik i zobaczę jak to wygląda (zwracając uwagę na styk 8 - NL).
Niestety nie udało mi się trafić na fotoporadę, o której piszecie
Inny trop niż włącznik początkowo porzuciłem, bo jak wciskam pokrętło, to kontrolka i światła gasną.
Póki co wyjmę przełącznik i zobaczę jak to wygląda (zwracając uwagę na styk 8 - NL).
Niestety nie udało mi się trafić na fotoporadę, o której piszecie
fakt - mnie też.Jaceklo pisze:Niestety nie udało mi się trafić na fotoporadę, o której piszecie
Posiłkuj się tym
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Re: Włącznik świateł - przeciwmgłowe (przód) cały czas świec
Dzięki przeogromne za link - o to właśnie chodziło!grg474 pisze:Posiłkuj się tym
Wczoraj rozebrałem włącznik - wygląda na to, że przyczyną był starty (skrócił się) plastikowy bolec aktywujący światła.
Delikatnie odgiąłem odpowiednią blaszkę, przeczyściłem wszystkie styki i od tej pory włącznik działa prawidłowo