Przepalona skrzynka bezpieczników

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

grzesiekp
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: grzesiekp » wt gru 13, 2011 09:24

witam
mam pewien problem w moim autku (audi a3) ,otoż przedwczoraj podczas powrotu do domu zaczeły mi świeciec wszystkie kontrolki (abs, airbag itp) aż w końcu auto sie zatrzymało, popchnałem je nieco z górki i zapaliło ponownie jednak po przejechaniu paru metrów znów staneło tym razem pod górka, oczywiscie nie odbyło sie bez zaholowania go do domu, ale przejdźmy do sedna sprawy,nastepnego dnia zaholowałem go do mechanika który stwierdził przepalenie skrzynki bezpieczników tej nad akumulatorem, faktycznie było widac ze jest przepalona poniewaz jedna przegródka była sfilcowana i co chwila unosił sie nad nia dym.Ale mechanik nic innego nie powiedział dlaczego tak sie stało, jaki był powód jej przepalenia, powiedział tylko zeby ja wymienic i tu moje pytanie czy jesli ja wymienie to znów nie bedzie sie przepalała spowrotem? czy po prostu te skrzynki tak maja ze przepalaja sie jak już długo pracuja?

Awatar użytkownika
Rafał 21
Forum Master
Forum Master

Post autor: Rafał 21 » wt gru 13, 2011 11:58

grzesiekp pisze:Ale mechanik nic innego nie powiedział dlaczego tak sie stało,
Wiedza kosztuje kol.grzesiekp, :D Ale ja Ci zrobię prezent świąteczny zupełnie za friko :D Skrzyneczki wcale sie nie przepalają od tego jak długo pracują . Tylko spowodowane jest to tzw: luzami w zaciskach, połączeniach , wadliwych bezpiecznikach itp. Wiadomo trzęsie samochodem to i na skrzynkę też sa przenoszone wibracje ,wiec szczególnie ona powinna byc dobrze przymocowana .. Mogą tez być inne przyczyny jak zamiana wartosci bezpieczników ,,zamiana przewodów ,łączenie na skrętki i zwacia w obwodzie, ale Ciebie raczej to nie powinno dotyczyć .Jak nic nie grzebałeś lub zlota rączka :D To to jest powodem co w pierwszym wersecie . .Wymień skrzynkę dobrze poprzykręcaj , niektórzy smarują połączenia wazeliną tech. Pozakladaj odpowiednie wartości bezpieczników na obwodach i szerokiej drogi :D

Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!

grzesiekp
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: grzesiekp » wt gru 13, 2011 13:59

właśnie troche trzesie całym akumulatorem można by powiedziec poniewaz brakuje obudowy a raczej podstawki która ten akumulator trzyma i tylko klemy jako tako utrzymuja go na miejscu wiec widze ze to może być jedynym powodem tego zwarcia i spalenia skrzynki. No wiec wielkie dzieki za podpowiedz:)

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » wt gru 13, 2011 14:30

czasami też powodem "spalenia" jest zwarcie w obwodzie wiatraka chłodnicy.

grzesiekp
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: grzesiekp » wt gru 13, 2011 18:45

a jak da sie to stwierdzic czy robi sie w tym obwodzie zwarcie?
nie wiecie gdzie można kupić taką skrzynke i ile moze kosztować?mechanik u którego byłem z autem powiedział żebym poszukał takiej skrzynki na szrocie ale nie wiem czy to dobry pomysł.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt gru 13, 2011 23:31

grzesiekp pisze:brakuje obudowy a raczej podstawki która ten akumulator trzyma i tylko klemy jako tako utrzymuja go na miejscu
zrób z tym porządek jak nie chcesz mieć podobnych przygód
skrzynki poszukaj na allegro

pikson1
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Przepalona skrzynka bezpieczników

Post autor: pikson1 » śr sty 04, 2012 22:22

mam ten sam przypadek od wczoraj.

pierwszy kabel od lewej (czarny) strasznie był gorący i przepalił mi się ten bezpiecznik taśmowy.

dziura w skrzynce jeszcze nie zdążyła się zrobić ale śruba się wytopiła z plastiku

z tego co wyczytałem na forum to jest to przyczana drgań i wstrząsów a co za tym idzie odkręcania się śrub

więcej tu : http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=205565" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=2&t=225239" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... e#p4257340" onclick="window.open(this.href);return false;

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... w#p5063906" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”