Czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Czy czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym to jest taki prosty przełącznik czy coś innego? Tzn. zwiera styki jak jest mało wody? Chciałem założyć taki okrągły z golfa z czujnikiem do innego auta żeby było wskazanie jak płynu nie będzie, ale sprawdziłem przed montażem i nie zwiera w ogóle mi styków, czy ma wodę czy nie tak samo się zachowuje.
Re: Czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym
Jaki okragly chciales zalozyc? Bo nie bardzo wiem o co chodzi..
Jak chcesz czujnik to wystarczy poszukac, mozesz zrobic tak jak zrobiono to w zbiorniczku wyrownawczym na dwoch elektrodach albo na magnesie i kontaktronie ewentualnie plywak i przelacznik. Jak kto woli
Wysłano z GT-i9100 przez Tapatalk
Jak chcesz czujnik to wystarczy poszukac, mozesz zrobic tak jak zrobiono to w zbiorniczku wyrownawczym na dwoch elektrodach albo na magnesie i kontaktronie ewentualnie plywak i przelacznik. Jak kto woli
MK3 ADZ->AGU
Czujniki sa albo plywakowe lub stykowe więc zależy w czym chcesz to montować ???lwlw pisze:Chciałem założyć taki okrągły z golfa z czujnikiem do innego auta żeby było wskazanie jak
To tez zależy w jaki sposób sprawdzałeś ?? Ale wystarczy poczytać zasady dzialania http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=211817" onclick="window.open(this.href);return false;lwlw pisze:ale sprawdziłem przed montażem i nie zwiera w ogóle mi styków,
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
- Paweł Marek
- V.I.P.
Rafał 21, pytanie dotyczy zbiorniczka wyrównawczego. Czujnik w zbiorniczku wyrównawczym nie jest ani stykowy ani pływakowy - patrz post kolegi ssarna1.
lwlw, tak bez kłopotu pewnie nie da rady bo licznik musi współpracować z tym czujnikiem, pozostają kombinacje.
lwlw, tak bez kłopotu pewnie nie da rady bo licznik musi współpracować z tym czujnikiem, pozostają kombinacje.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Pewnie i tak nie ma kontrolki (btw, opracowuje metode dorabiania kontrolek w liczniku do mk3, jak zrobie to sie podziele:) )
Co do czujnika, trzeba bedzie zrobic prosty ukladzik z komparatorem, ewentualnie na tranzystorach..
Co do czujnika, trzeba bedzie zrobic prosty ukladzik z komparatorem, ewentualnie na tranzystorach..
MK3 ADZ->AGU
oj kol.Paweł Marek, coś mnie zaslepiloPaweł Marek pisze:Rafał 21, pytanie dotyczy zbiorniczka wyrównawczego
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
Chodziło mi o to jak działa ten czujnik i jak zrobić z niego użytek. Nie czujnik w zbiorniczku spryskiwaczy w MK5 tylko w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodzącego pochodzącym z MK3, bo taki zanabyłem i teraz nie wiem czy mi się w ogóle przyda.
Kontrolka u mnie jest, zresztą można jakąś inną wykorzystać (np. niezapiętych pasów, bo nie jest wykorzystana), ale nie mam tu na myśli golfa tylko inne auto, które chciałem doposażyć we wskaźnik, który zadziała jak chłodziwo ucieknie.
Chodzi o to jak działa sam ten czujnik w zbiorniczku golfowym i czy trzeba mieć do niego jakiś specjalny licznik czy coś.
Dzięki za odpowiedzi!
Kontrolka u mnie jest, zresztą można jakąś inną wykorzystać (np. niezapiętych pasów, bo nie jest wykorzystana), ale nie mam tu na myśli golfa tylko inne auto, które chciałem doposażyć we wskaźnik, który zadziała jak chłodziwo ucieknie.
Chodzi o to jak działa sam ten czujnik w zbiorniczku golfowym i czy trzeba mieć do niego jakiś specjalny licznik czy coś.
Dzięki za odpowiedzi!
Gdy czujnik jest zanurzony, drastycznie spada na nim rezystancja co jest wykrywane przez komparator a na wyjściu komparatora jest dioda. Oczywiście w oryginalnych rozwiązaniach ten komparator jest zaszyty gdzieś w elektronice licznika.
MK3 ADZ->AGU
Czyli jest to wersja z elektrodami, a nie kontaktron + magnes w pływaku? To zrobię sobie komparator
lwlw pisze:Czyli jest to wersja z elektrodami
Tak
MK3 ADZ->AGU