Brak czujnika temperatury zewnętrznej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- slawek987
- Gadatliwa bestia
- Auto: GOLF SV
- Silnik: DCYA
Witam!
W moim golfie nie ma czujnika temperatury zewnętrznej, są tylko dwa kable które wychodzą z wiązki od sygnału dźwiękowego. Chciałem się zapytać czy to jest ten czujnik?
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-z ... 32634.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Drugie pytanie brzmi: W którym dokładnie miejscu zamontowany jest ten czujnik? w zderzaku? w kratce?
foto podglądowe znalazłem na forum, ale nie widzę dokładnie gdzie go zamontować:
Trzecie pytanie brzmi: Jak wygląda wtyczka do tego czujnika, bo też jej nie mam...
Z góry dziękuję:)
W moim golfie nie ma czujnika temperatury zewnętrznej, są tylko dwa kable które wychodzą z wiązki od sygnału dźwiękowego. Chciałem się zapytać czy to jest ten czujnik?
http://allegro.pl/czujnik-temperatury-z ... 32634.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Drugie pytanie brzmi: W którym dokładnie miejscu zamontowany jest ten czujnik? w zderzaku? w kratce?
foto podglądowe znalazłem na forum, ale nie widzę dokładnie gdzie go zamontować:
Trzecie pytanie brzmi: Jak wygląda wtyczka do tego czujnika, bo też jej nie mam...
Z góry dziękuję:)
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Czujnik jest przypięty do zderzaka, zaraz za kratką...tylko nad kupnem zamiennika bym się zastanowił - rzadko kiedy pokazują poprawną temperaturę. Oryginalny w ASO kosztuje ok 90zł, ale można próbować gdzieś taniej wyrwać...albo używki poszukać, niżej masz numery czujników
Nr oryginalnego czujnika 1J0 919 379 dla licznika bez CAN (919)... i 1J0 919 379 A dla licznika z CAN (920)
...a nr wtyczki której potrzebujesz to 1J0 973 702 - 11zł w ASO albo szrot
Nr oryginalnego czujnika 1J0 919 379 dla licznika bez CAN (919)... i 1J0 919 379 A dla licznika z CAN (920)
...a nr wtyczki której potrzebujesz to 1J0 973 702 - 11zł w ASO albo szrot
- slawek987
- Gadatliwa bestia
Sorki,ale nie jestem za bardzo w temacie i nie wiem co to za liczniki...Qto pisze:dla licznika bez CAN (919)... licznika z CAN (920)
A jeszcze jedno pytanie mam, czy w moim golfie (climatronic) jest jeszcze jeden czujnik temperatury? bo na liczniku pokazuje mi temperaturę, tylko zima zawsze był z tym problem.
- Qto
- _
- Kontakt:
byś podał rocznik auta to może by się od razu stwierdziło jaki masz licznik...a jak nie to cza wyciągnąć licznik i zobaczyć nr, ewentualnie VAGa podpiąć i sprawdzićslawek987 pisze: Qto napisał(a):dla licznika bez CAN (919)... licznika z CAN (920)
Sorki,ale nie jestem za bardzo w temacie i nie wiem co to za liczniki...
czujnik jest, ale teoretycznie nie powinien on podawać sygnału na licznik - bynajmniej z tego co mi wiadomoslawek987 pisze:czy w moim golfie (climatronic) jest jeszcze jeden czujnik temperatury?
- slawek987
- Gadatliwa bestia
98r, a jak sprawdzić vagiem jaki to licznik?
Czym się różnią te dwa typy czujników? podają inne wartości czy nie będzie w ogóle działać jak się zły czujnik zastosuje?
U mnie zapodaje temperaturę na licznik, tylko tak jak wspomniałem zimą przez pierwsze pół godziny jazdy pokazuje -50 a potem już normalną temperature.
Czym się różnią te dwa typy czujników? podają inne wartości czy nie będzie w ogóle działać jak się zły czujnik zastosuje?
U mnie zapodaje temperaturę na licznik, tylko tak jak wspomniałem zimą przez pierwsze pół godziny jazdy pokazuje -50 a potem już normalną temperature.
- Qto
- _
- Kontakt:
Licznik bez CAN (919)slawek987 pisze:98r
po numerze licznika (widoczny po połączeniu się z nim)... środkowe liczby 919 to brak CAN, 920 CAN jestslawek987 pisze:jak sprawdzić vagiem jaki to licznik?
Podejrzewam że niczym...ale może będą przekłamania skoro katalog podaje dwa różne, do Twojego licznika będzie taki 1J0 919 379slawek987 pisze:Czym się różnią te dwa typy czujników?
- slawek987
- Gadatliwa bestia
Ok, dzięki bardzo:) a może ktoś wie czy te czujniki to to samo czy jednak nie?
wtyczką mogąQto pisze: slawek987 napisał(a):Czym się różnią te dwa typy czujników?
Podejrzewam że niczym.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
skoro w moim aucie chodził licznik bez CAN MFA , potem z can immo 2 , potem immo 3 i każdy pokazywał prawidłowo to raczej wątpię żeby czujnik temp jednak różnił się parametrami - mówię o czujniku VW - bo uniwersalne to już inna bajkaslawek987 pisze:A parametrami?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- Qto
- _
- Kontakt:
faktycznie, od 2002 roku była wtyka o numerze 357 972 752 - także do niej pewnie będzie czujnik 1J0 919 379 A. Jak wiadomo liczniki 920 weszły wcześniej także to może być dodatkową informacją że parametrami się czujniki nie różnią...wtyczka sama w sobie tez może pasować skoro te czujniki szły od 2000 a wtyczki jeszcze były niby te starsze i nowsze dopiero po dwóch latach wprowadzono...grg474 pisze: Qto napisał(a): slawek987 napisał(a):Czym się różnią te dwa typy czujników?
Podejrzewam że niczym.
wtyczką mogą
- slawek987
- Gadatliwa bestia
Zakupiłem czujnik (1J0 919 379 A) z wtyczką na szrocie za 20 zł. dziś go zamontowałem. Muszę zdjąć kleme aby się komputer zresetował? czy sam zacznie działać?
samslawek987 pisze:Muszę zdjąć kleme aby się komputer zresetował? czy sam zacznie działać?
- Qto
- _
- Kontakt:
czasami zdarza się, że po podpięciu czujnika będzie wyświetlało kreski - wtedy odpięcie klemy pomoże, przeważnie jednak nie trzeba tego robić