problem ze światłem wstecznego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam, mam mały problem ze światłem wstecznego. Nie świeciło się więc zajrzałem pod maskę okazało się że kabelek urwany. Szybka naprawa i okazało się że bezpiecznik (10A) jeszcze spalony, wymieniłem i za każdym razem pali mi bezpiecznik ??? Czyż by był czujnik wywalony ??? Jaki powinien być bezpiecznik ??
Jeżeli temat nie tu gdzie trzeba proszę admina o przeniesienie.
Dzięki i pozdro
Jeżeli temat nie tu gdzie trzeba proszę admina o przeniesienie.
Dzięki i pozdro
Jest:
- Skoda Octavia I GLX 1.9 TDI AGR
- Golf II 1.8 zwyklaczek
Był :
- Golf IV 1.8T AirRide "Jamajczyk"
- Golf II 1.8 zwyklaczek
Był :
- Paweł Marek
- V.I.P.
odepnij wtyczkę od czujnika, jeśli dalej będzie się bezpiecznik palił winny jest czujnik i do wymiany. Jeśli nie - okablowanie do czujnika lub żarówek wstecznego ma zwarcie, albo jakiś inny element który wisi na tym samym bezpieczniku - musisz popatrzyć na rozpiskę co to może jeszcze być.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sokol26
- Użytkownik
- Kontakt:
Paweł Marek, na odwrót chyba... jak odepnie i się spali bezpiecznik to znaczy że okablowanie a jak się nie spali to znaczy że czujnik
-
- Mały gagatek
No to tak, jak odepnę jeden kabelek (obojętnie który) to nic się nie dzieje, a jak są podpięte to pali. Czyli wychodzi na to ze czujnik tak ?
Jest:
- Golf II 1.8 zwyklaczek
Był :
- Golf II 1.8 zwyklaczek
Był :
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Tak do niczego się nie dojdzie: Przewody dajemy tak jak fabryka i patrzymy KIEDY pali bezpiecznik - po włączeniu zapłonu (wówczas przewody PRZED włącznikiem lub sam włącznik) czy po włączeniu wstecznego (wówczas przewody ZA włącznikiem, płytka lampy lub nieszczęśliwie spalona żarówka - spalone włókno robi zwarcie).
Czyli włączamy zapłon NA LUZIE i DOPIERO TERAZ WKŁADAMY bezpiecznik - pali się czy nie?
Włączamy bieg i znów patrzymy.
Czyli włączamy zapłon NA LUZIE i DOPIERO TERAZ WKŁADAMY bezpiecznik - pali się czy nie?
Włączamy bieg i znów patrzymy.
-
- Mały gagatek
A więc tak, wykręciłem czujnik przeczyściłem styki poruszałem tą ruchomą częścią czujnika, powycierałem szmatką, wkręciłem z powrotem i teraz wszystko zaczęło działać (nie pali bezpiecznika i światła świecą ). Czyżby zaśniedziałe styki były przyczyną palenia się bezpiecznika ??
Jest:
- Golf II 1.8 zwyklaczek
Był :
- Golf II 1.8 zwyklaczek
Był :
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Olej + brud + wilgoć = niezła przewodność! Oby to tylko to, pojeździć po dziurach i zobaczyć
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Też to miałem, czujnik po tylu latach sie wyciera i w końcu robi zwarcie nowy czujnik chyba z 30zł dałem.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
tak więc problem powrócił zaraz na drugi dzień hehehehe ........ pomogła wymiana czujnika
Temat zamykam
Temat zamykam
Jest:
- Golf II 1.8 zwyklaczek
Był :
- Golf II 1.8 zwyklaczek
Był :