Wzmacniacz a wyjscie antenowe
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dziś podłączyłem wzmacniacz jednak napotkałem problem, otóż chciałem ustawić tak abym po włączeniu radia miał i włączony wzmacniacz oraz jak radio gaszę gasił się i wzmacniacz, więc podpiąłem go pod kabel antenowy w kostce (cienki, niebieski) jednak wzmacniacz się nie włączał, w ostateczności podpiąłem go pod kabel od stacyjki (chyba) że jak wyjmę kluczyki ze stacyjki to gasi się i radio i wzmacniacz i jak wkładam włącza sie i radio i wzmacniacz. Jak podłączyć ten kabel pod antenę bo wolałbym mieć podłączone pod antenę a nie pod stacyjkę.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
sprawdź czy na tym niebieskim kablu pojawia się +12V po włączeniu radia...jeżeli nic nie było kombinowane to powinno działać, jak było to szukać czy kabel gdzieś nie jest przerwany...można też spróbować z innym radyjkiem jeżeli wszystko będzie wydawało się być ok
Do wzmacniacza podpinasz + akumulatora i konkretną mase a ten cienki niebieski ciągniesz do gniazda REM/REMOTE wzmacniacza.
Doszedlem dziś co jest nie tak mianowicie pod wtyk nr 5 był wpięty kabeł czerwono-biały +12 tam prąd jest zawsze więc zamieniłem go z antenowym który już działa jak powinien przy zgaszonym i włączonym radiu tylko nie wiem do czego ten kabel czerwono-biały mam ich dwa i w dwóch jest prąd i działają tak samo tzn jak wyjmę kluczyk radio gaśnie
od oryginalnego radia VW - SAFE (co by kodu nie wpisywać po każdym wyjęciu kluczyka)pawel1178 pisze:tylko nie wiem do czego ten kabel czerwono-biały mam ich dwa i w dwóch jest prąd i działają tak samo tzn jak wyjmę kluczyk radio gaśnie
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Re: Wzmacniacz a wyjscie antenowe
nie tak do końca: za te funkcje odpowiadają piny 4 i 7, tyle że w VW są zamienione miejscami z sobą - w stosunku do "zwykłych" samochodów. Natomiast VW-sie po 1998 otrzymały stałe zasilanie na pinie dotąd wykorzystywanym dla STEROWANIA anteną automatyczną (zawsze to wytłuszczam, by nie mylić z zasilaniem) czyli 5.grg474 pisze:od oryginalnego radia VW - SAFE (co by kodu nie wpisywać po każdym wyjęciu kluczyka)pawel1178 pisze:tylko nie wiem do czego ten kabel czerwono-biały mam ich dwa i w dwóch jest prąd i działają tak samo tzn jak wyjmę kluczyk radio gaśnie
Zico63b, akurat nie masz w tym przypadku racji - pin 5 i 7 są zasilane z bezpiecznika 42 - natomiast pin 4 po stacyjce.
Pin 5 jest to zasilanie SAFE stosowane w VW - np A3 jest to wyjście na antenę ale nie w VW
Pin 5 jest to zasilanie SAFE stosowane w VW - np A3 jest to wyjście na antenę ale nie w VW
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Nigdzie nie napisałem, ze SĄ ZŁĄCZONE, ale że te piny są używane (niestety zamiennie) do sterowania radia oraz podtrzymywania pamięci. Jeden to "stały plus" a drugi to sławny "plus po stacyjce" - i w VW są odwrotnie niż w innych pojazdach - to właśnie miałem na myśli.grg474 pisze:Zico63b, akurat nie masz w tym przypadku racji - pin 5 i 7 są zasilane z bezpiecznika 42 - natomiast pin 4 po stacyjce.
Tak.grg474 pisze:Pin 5 jest to zasilanie SAFE stosowane w VW - np A3 jest to wyjście na antenę ale nie w VW
piszę o tym, bo podłączając nieoryginalne radio należy bezwzględnie odłączyć pin 5 w golf mk4/ passat b5- spotkałem się z przypadkiem uszkodzenia radia oraz z przypadkiem źle działającego komfortu
- Qto
- _
- Kontakt:
taaa...komfort często świruje jeżeli zapomni się odłączyć pin5 po wsadzeniu radia innego niż origrg474 pisze:spotkałem się z przypadkiem uszkodzenia radia oraz z przypadkiem źle działającego komfortu
hm ale z tego co wyczytałem pod pin 5 powinna być podłączona antena czyli kabel niebieski (remote/power antena) więc jak podłącze pod ten pin to działa jak należy jest prad na kablu jak radio jest wyłączone i nie ma prądu jak radio mam zgaszone, i szukałem na necie i znalazłem instrukcje do VW gdzie również w pin5 podpięta jest power antena
I jak mam odróżnić te 2 czerwono-białe kable którem mam odłączyć i zaizolować ? bo nie ma oznaczeń na kablach
I jak mam odróżnić te 2 czerwono-białe kable którem mam odłączyć i zaizolować ? bo nie ma oznaczeń na kablach
- Qto
- _
- Kontakt:
no i tak ma być...pin5 w instalacji auta jest zasilaniem, a w radyjku nieoryginalnym na tym pinie pojawia się napięcie po włączeniu urządzenie - czyli sterowanie anteną. Dlatego zmieniając radio fabryczne na niefabryczne trzeba z tym pinem nr5 pokombinować
Ok podłączone działa wszystko jak należy 1 czerowno-biały kabel zaizolowałem i zostawiłem luzem temat do zamknięcia