Problem z wycieraczkami po deszczu

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

piterbrzoska
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: piterbrzoska » śr wrz 14, 2011 11:25

Witam,

mam problem z wycieraczkami po opadach deszczu, po prostu przestają działać. Raz nawet po spryskaniu szyby płynem, gdzieś się dostał i napęd przestał działać. W kilku przypadkach udało mi się jakimś prętem ostukać napęd i wszystko wróciło do normy, ale to nie jest wyjście.

Czy to jest typowa usterka w golfach 4?
Czy ktoś wie jak można to naprawić, no i przede wszystkim, jak zdejmuje się podszybie, bo tego jeszcze nie rozpracowałem?

Z góry dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr wrz 14, 2011 12:26

W niektórych autach woda potrafi dostawać się przez podszybie i lecieć na przekaźniki...jednak to byś zauważył po kałuży na dywaniku kierowcy. Byś musiał zdjąć podszybie odkręcając kluczem 13mm ramiona wycieraczek (ich zdjęcie może być kłopotliwe), wyciągając filtr kabinowy po stronie pasażera i zdejmując sam plastik, który jest "wbity" na szybę. Trzeba po prostu szarpnąć, polecam zaczynać od strony pasażera bo tam plastik jest więcej zniesie. Po zdjęciu podszybia po stronie kierowcy będziesz miał mechanizm wycieraczek...i myślę że tam musisz szukać usterki (np przetarte lub połamane kable). Ja ostatnio rozbierałem silniczek w Passku B5, niżej foto tego co zobaczyłem w środku. Jak już będziesz rozbierał to wszystko to polecam rozebrać cały mechanizm i go wyczyścić, na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Tutaj fotoporada http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=55632" onclick="window.open(this.href);return false;
A tu to co było w Pastuchu...
Obrazek

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » śr wrz 14, 2011 12:26

W dziale faq masz pełną fotoporadę regeneracji mechanizmu wycieraczek

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » śr wrz 14, 2011 13:01

Prawdopodobnie dostaje ci się gdzies woda do silniczka wycieraczek. Trzeba go wyciągnąć i sprawdzić. Może masz peknięty węzyk do spryskiwaczy i woda psika gdzies na kabelki.
Co do zdjęcia podszybia to chyba jest tutaj na forum dosyc dobra instrukcja. Sprawdź w dziale faq.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr wrz 14, 2011 15:46

marcin7x5 pisze:dostaje ci się gdzies woda do silniczka wycieraczek
tak było w silniczku którego fotkę dałem wyżej, nie było uszczelki pomiędzy silniczkiem układem elektrycznym...najwidoczniej ktoś rozbierał i zapomniał założyć, albo rozleciała się ze starości i nie dał żadnego uszczelnienia - efekt jak widać

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”