taśma poduszki powietrznej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
Nie znalazłem nic w wyszukiwarce więc proszę o poradę jak zdemontować a potem zamontować taśmę poduszki powietrznej kierowcy vw golf IV.
bogmaj
odpiać poduchę, odkręcić kierownicę, odkręcić osłony kolumny kierowniczej, odpiać taśme (3 zapinki)
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
odwrotnie
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
NO i na koniec kolega grg474, zapomnial wspomniec ze trzeba zrobic kalibracje tej tasmy po wymianie;) , bo domyslam sie ze masz zerwana?
mówisz o kalibracji czujnika dla esp czy też ustaleniu przed montażem czy ktoś na maxa nie skręcił taśmy w jedną stronę?rafxxx pisze: zapomnial wspomniec ze trzeba zrobic kalibracje tej tasmy po wymianie;)
W przypadku jak nie ma ESP kalibracji się nie wykonuje
-
- Użytkownik
Re: taśma poduszki powietrznej
Rozumiem więc, że po wymontowaniu uszkodzonej(ma przerwę w obwodzie)montuję drugą, sprawną i na tym koniec. Słyszałem wersję, że trzeba jakoś odpowiednio ją ustawić. Tylko, że dziwne to jest bo przecież Ci, którzy handlują taśmami nie blokują ich w żaden sposób. Nie widać tego przynajmniej na aukcjach allegro.
bogmaj
Witam
Pozwolę sobie dołączyć się do wątku.
Musze wymienić taśmę ale nie widziałem jej jeszcze na oczy stad moje pytanie tutaj.
Prawdopodobnie są dwa rodzaje tych taśm okrągła i kwadratowa z czujnikiem ESP. Na ile to prawda? Na allegro są tylko okrągłe o ile w moim rozumieniu chodzi o kształt a cena w serwisie woła o pomstę
Czy jest jakiś ogólno - dostępny program w którym można było by sprawdzić nr części do VW?
Gdzie prócz allegro można było by dostać taka taśmę używaną ?
Pozdrawiam
Pozwolę sobie dołączyć się do wątku.
Musze wymienić taśmę ale nie widziałem jej jeszcze na oczy stad moje pytanie tutaj.
Prawdopodobnie są dwa rodzaje tych taśm okrągła i kwadratowa z czujnikiem ESP. Na ile to prawda? Na allegro są tylko okrągłe o ile w moim rozumieniu chodzi o kształt a cena w serwisie woła o pomstę
Czy jest jakiś ogólno - dostępny program w którym można było by sprawdzić nr części do VW?
Gdzie prócz allegro można było by dostać taka taśmę używaną ?
Pozdrawiam
u złodziei albo na szrocie - pasują od golfa/passata/toledo/leonalezak pisze:Gdzie prócz allegro można było by dostać taka taśmę używaną ?
okrągła nie nadaje się do esp bo nie ma czujnika skrętu
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
no do ESP jest inna...ale coś nie czaję z tym kwadratem, bynajmniej ja takowej nie mam (tak mi się wydaję...no albo czegoś nie kumam). Z drugiej strony ciekawe jak kwadrat by się kręcił...lezak pisze:Prawdopodobnie są dwa rodzaje tych taśm
etka online - wpisujesz w google, rejestrujesz się, logujesz i szukaszlezak pisze:Czy jest jakiś ogólno - dostępny program w którym można było by sprawdzić nr części do VW?
szrotlezak pisze:Gdzie prócz allegro można było by dostać taka taśmę używaną ?
EDIT:
Sprawdziłem swoją taśmę...obudowa faktycznie jest jakby kwadratowa, sama część która się kręci oczywiście okrągła. Bez ESP jest samo to okrągłe
Dzięki za tak szybka odpowiedz
Qto skoro widziałeś tą część...
to zewnętrzna część tylko przypomina kwadrat a wewnątrz jest okrągła tak ? nie spisałeś czasem nr tej części ?
myślicie ze po zakupie i włożeniu na miejsce trzeba będzie jakoś ustawiać ten czujnik od ESP ?
Qto skoro widziałeś tą część...
to zewnętrzna część tylko przypomina kwadrat a wewnątrz jest okrągła tak ? nie spisałeś czasem nr tej części ?
myślicie ze po zakupie i włożeniu na miejsce trzeba będzie jakoś ustawiać ten czujnik od ESP ?
jeżeli masz ESP , a z twojego opisu wyglada ze masz, to na 100% bedziesz musial kalibrowac
Re: taśma poduszki powietrznej
słuchaj porozmawiaj z wujkiem google.pl to ci wszystko powie.....
wyprostuj kola
- uruchom samochod
- skrec kierownicę 1 obrot w prawo, wyprostuj i skrec 1 obrot w lewo i wyprostuj
- przejedz sie kawalek po prostej nie jadac szybciej niz 20 km/h.
- zatrzymaj samochod z kolami na wprost
- nie ruszajac kierownica przeprowadz adaptacje VAG-COM: "
daptacja vag-com:
03-abs
11-login wpisz 40168
ustawienia podstawowe 04
grupa 001 zatwierdz
( zgodnie z danymi ze strony: http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/s ... angle.html" onclick="window.open(this.href);return false;)
tylko teraz nie pytaj czy mozna to zrobic nie majac kabla do komputera.... odpowiedz brzmi NIE MOZNA
wyprostuj kola
- uruchom samochod
- skrec kierownicę 1 obrot w prawo, wyprostuj i skrec 1 obrot w lewo i wyprostuj
- przejedz sie kawalek po prostej nie jadac szybciej niz 20 km/h.
- zatrzymaj samochod z kolami na wprost
- nie ruszajac kierownica przeprowadz adaptacje VAG-COM: "
daptacja vag-com:
03-abs
11-login wpisz 40168
ustawienia podstawowe 04
grupa 001 zatwierdz
( zgodnie z danymi ze strony: http://www.ross-tech.com/vag-com/cars/s ... angle.html" onclick="window.open(this.href);return false;)
tylko teraz nie pytaj czy mozna to zrobic nie majac kabla do komputera.... odpowiedz brzmi NIE MOZNA