Witam. Od kupna Psiorka w UK mam problem mianowicie nie pokazuje mi stanu paliwa. Bylem u mechanika, podpial mi Paska pod kompa no i pokazalo jakis blad czy informacje ze nie pokazuje mi stanu paliwa. Zaproponowal kupno nowej pompy za 200 Funtow lub mam sobie zalatwic uzywke Kupilem uzywke, przelozylem plywak no i dalej to samo Ma ktos jakis pomysl co zrobic? Czy po takiej zmianie plywaka trzeba usunac jakis blad? Czy to jednak nie wina plywaka? Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek odpowiedzi
Nie wiem dokladnie, wyskoczylo cos w stylu no fuel level czy cos takiego A jest to wogole mozliwe ze jest taki blad od samego plywaka? Chodzi mi o to czy trzeba cos robic po wymianie plywaka czy powinien od razu pokazywac stan paliwa?
zdejmij wtyczkę przy baku, włącz zapłon i wpinaj rezystory (albo potencjometr) w piny wtyczki i obserwuj czy wskaźnik paliwa się rusza...50-250Ohm, takimi rezystancjami operuj
OK a jak powiedzmy taki potencjometr podpiac do wtyczki? Bo nigdy czegos takiego nie robilem... Zasilanie jest chyba na tych wiekszych skrajnych pinach a srodkowe to jest wlasnie plywak mam racje?
jeżeli masz pompę w baku to dwa grubsze (zewnętrzne, kolory chyba niebiesko/czerwony i brązowy) kabelki są od pompy, dwa cieńsze (wewnętrzne, kolory chyba liliowo/czarny i brązowo/biały) od wskaźnika. Kolorów nie jestem pewien...
OK to doradz mi jak mozesz, jakie rezystory, ile, jak i gdzie podpiac te druciki? Jestem zielony w tym temacie takze prosilbym o lopatologiczne wyjasnienie
rezystor ma dwie nóżki, wkładasz je w środkowe piny wtyczki - jedna nóżka w jeden pin, druga w drugi. Wartość rezystora między 50 a 250 Ohm, chociaż przy 50 wskazówka może ledwo się podnieść to lepiej 100-250 Ohm