Podłęczenie led - kabel od postojówek

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mzyska
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mzyska » pn maja 23, 2011 21:21

Witam
Kupiłem lampy led takie jak te http://allegro.pl/led-daylight-swiatla- ... 96982.html" onclick="window.open(this.href);return false; , i mam problem z podłączeniem do mk5. Otóż nie mogę znalezc kabla od postojówek, jak wyjmę kostke od lampy i włączę postojówki to na żadnym przewodzie nie ma 12V. Jak nie podłączę do postojówek wtedy nie będą gasły jak będę włączał postojówki i mijania. Jeśli mógłby ktoś pomóc jak znalezc ten kabel i je podłączyć, to bardzo proszę? :)

Awatar użytkownika
skaktus
Mirafioli
Mirafioli

led philips

Post autor: skaktus » pn maja 23, 2011 21:51

Kabel od postojówek jest najczęściej najcieńszym kablem.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

led philips

Post autor: Qto » pn maja 23, 2011 22:06

Zdejmij dekielek z lampy i zobacz jakie idą kable do postojówki..brązowy i...nie wiem, może fioletowo-żółty - w każdym bądź razie ten drugi Cię interesuje

PS. Temat można było lepiej sprecyzować...ja teraz na szybko zmieniłem, jak coś to edytuj i napisz inny

mzyska
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: led philips

Post autor: mzyska » pn maja 23, 2011 22:27

Qto pisze:Zdejmij dekielek z lampy i zobacz jakie idą kable do postojówki..brązowy i...nie wiem, może fioletowo-żółty - w każdym bądź razie ten drugi Cię interesuje

PS. Temat można było lepiej sprecyzować...ja teraz na szybko zmieniłem, jak coś to edytuj i napisz inny
Jest czerwony i brązowy, na czerwonym jest 12V i podłączałem do niego, niestety ale wtedy włączała się kontrolka od spalonej żarówki i postojówka przestawała świecić, a ledy nie gasły. Myślałem że jak podepnę przed kostką to będzie działać dobrze. Chyba nie dam rady podłączyć tego samemu, trzeba się chyba wybrać do jakiegoś elektryka.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pn maja 23, 2011 22:34

mzyska pisze:Jest czerwony i brązowy, na czerwonym jest 12V i podłączałem do niego, niestety ale wtedy włączała się kontrolka od spalonej żarówki i postojówka przestawała świecić, a ledy nie gasły. Myślałem że jak podepnę przed kostką to będzie działać dobrze. Chyba nie dam rady podłączyć tego samemu, trzeba się chyba wybrać do jakiegoś elektryka.
ledy nie gasły bo prąd na tym kablu zanikał...tak jest kiedy komputer rozpoznaje spaloną żarówkę (tego typu zmiany niestety tak są widziane)...można próbować zasilanie postojówki dać jako sterowanie przekaźnika i dopiero zasilanie do LEDów - ale nie wiem czy to na 100% się sprawdzi

mzyska
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Podłęczenie led - kabel od postojówek

Post autor: mzyska » pn maja 23, 2011 22:45

Qto pisze:
ledy nie gasły bo prąd na tym kablu zanikał...tak jest kiedy komputer rozpoznaje spaloną żarówkę (tego typu zmiany niestety tak są widziane)...można próbować zasilanie postojówki dać jako sterowanie przekaźnika i dopiero zasilanie do LEDów - ale nie wiem czy to na 100% się sprawdzi
to nic w takim razie z tego nie rozumiem, w instrukcji obsługi jet napisane żeby podłączyć z postojówką, a okazuje się że nie działa jak powinno, może jakiś elektryk da radę

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pn maja 23, 2011 22:58

mzyska pisze: w instrukcji obsługi jet napisane żeby podłączyć z postojówką
ale nie przewidują takiego układu jak jest w mk5...nawet jak wstawisz samą żarówkę LED zamiast postojówki to nie będzie świecić - prąd jest odcinany bo sterownik świateł myśli że żarówka przepalona.
...pokombinuj z tym przekaźnikiem - może zadziała.Zwykły przekaźnik samochodowy, czterostykowy...do styku 87 dajesz kabel od lampek LED, do styku 30 +12V z aku, do styku 85 masa i do styku 86 kabelek od postojówek...może tego sterownik nie wykryje i będzie gadać

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pablo Corrado » wt maja 24, 2011 09:19

Tutaj masz rozwiązanie Twojego problemu ;-)
http://www.auto-conrad.pl/Forum/phpBB-3 ... f=9&t=2989" onclick="window.open(this.href);return false;

poszukaj w tym temacie : Wyłączenie diagnozy lamp typu "zimnego" :bigok:

Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.

Awatar użytkownika
koczyk
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: koczyk » wt maja 24, 2011 19:53

na przekaźniku będzie działać plus od postojówki wykorzystaj jako sterowanie, trzeba było kupić ledy do Can'a i kłopotu by nie było ale na alledrogo pewnie nie powiedzieli jak to zwykle bywa z kupowaniem taniej niż lepiej ważne że jes napisane, jak nie będziesz wiedział jak przekaźnik podłączyć to Ci narysuje

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”